Spise Store Måltid

Du kan forbrenne mer med ett stort måltid enn flere små

Er du opptatt av kosthold og trening, har du kanskje fått med deg at det lønner seg å spise mange små måltider i motsetning til få og store. Dette er feil, hevder ny forskning.

ANTALL MÅLTIDER: Er det best å spise mange små måltider eller noen store?  Foto: NTB Scanpix
ANTALL MÅLTIDER: Er det best å spise mange små måltider eller noen store? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge studien ved Universitetet i Linköping, er det fordelaktig for forbrenningen å spise ett stort måltid i stedet for flere små. Studien ble utført ved at normalvektige og friske personer ble delt opp i fire grupper hvor alle skulle få i seg 750 kalorier i løpet av en formiddag, i form av flytende næring. 

Foreleser, coach og personlig trener, Børge Fagerli, mener dette er en svakhet ved studiet. 

- Denne studien må sees i riktig kontekst før man drar noen konklusjoner fra den. Flytende måltider fordøyes raskere og krever også mindre energi av kroppen å metabolisere - det som kalles termisk effekt av matinntak (TEF - Thermic Effect of Feeding).

- Flere andre studier på området som brukte vanlig mat som folk flest spiser, viser at det er omtrent likt mellom 6 måltider per dag og 3 måltider per dag - men at 3 måltider per dag har et overtak på demping av sultfølelse, forklarer han.

LES OGSÅ: Spiser du bare ett eller to måltider om dagen? 

Forskjell på flytende og fast næring 

Deltakerne ble delt i fire grupper, hvor to av dem fikk all næringen i en stor drikk, og de andre drakk den spredt utover fem små måltider på 150 kalorier. To av gruppene fikk også drikke med mye sukker og lite fett, og resten fikk mye fett og lite sukker.

Ernæringsfysiolog Pia Kristine Larsen, ved Oslo Medisinske Senter understreker at næring i flytende form er annerledes enn fast føde.

- Fordelen med å spiser et større måltid er at du holder deg mett lenger. Et lite måltid, spesielt drikker, vil passere magesekken raskt og man vil derfor føle seg sulten igjen ganske fort. Spiser man et større måltid vil man holde seg mett lenger. 

Næringsinnholdet vil også ha svært mye å si på metthetsfølelsen. 

- Fett senker farten på magesekktømmingen og øker derfor metthetsfølelsen. Proteiner vil også være med på å øke metthetsfølelsen. Karbohydrater vil gi en lavere metthetsfølelse, men det bør ikke unngås av den grunn. Et måltid bestående av en god blanding av karbohydrater, proteiner og fett vil derfor gjøre god nytte om du ønsker å føle deg mett lenger, enn hvis du bare fokuserte på karbohydrater, sier hun. 

LES OGSÅ: Matvarene som demper sulten

Forbrant mer med et stort måltid

Ifølge den svenske studien, er det altså ikke fordelaktig å spise mange små måltider. De som fikk næringsrike og kaloririke drikker, forbrant nemlig mye mer energi i løpet av en formiddag. Denne gruppen følte seg også mett lenger. 

Dette er forståelig, sier Fagerli. 

- På et visst kaloriinntak bør det altså være nok mat i hvert måltid for å gi metthetsfølelse, og da vil 3 større måltider være bedre enn 6 måltider som er halvparten så store, sier han. 

Larsen forklarer at dette ikke er noe nytt. 

- At de som fikk et stort måltid forbrant mer høres forsåvidt logisk ut. Jo mer energi konsumert, desto mer energi brukes for å forbrenne, kontra et lite måltid som krever mindre energi å forbrenne, sier hun. 

Hun mener likevel at det er flere svakheter i undersøkelsen. 

- Dette er et studie gjort med få deltakere og kun en halv dag. Studien viser dermed ikke hvordan spisemønsteret tidlig på dagen påvirker spisemønsteret/forbrenning/blodsukker resten av dagen og med få deltakere er det vanskelig å se store individuelle forskjeller, sier hun. 

Men Larsen er heller ikke skeptisk til å spise store måltider kontra flere små. 

- Fordelen med å spise et større måltid er at du holder deg mett lenger. Et lite måltid vil passere magesekken raskt og man vil derfor føle seg sulten igjen ganske fort. Spiser man et større måltid vil man holde seg mett lenger. Proteiner vil også være med på å øke metthetsfølelsen. Karbohydrater vil gi en lavere metthetsfølelse, men det bør ikke unngås av den grunn, råder hun. 

LES OGSÅ: Sen middag? Derfor blir du sulten dagen etter

For lite proteiner

Spiser man mer, forbrenner man altså også mer. Men både Fagerli og Larsen, mener studien overså protein-innholdet i kosten. 

- Ut fra det jeg kan se var det også svært lite protein i hvert måltid, og annen forskning viser at for unge, friske mennesker bør man opp i 15-20g protein per måltid for å sette i gang prosessene som både bygger muskler og reduserer tap av muskler.

- En studie fra et par år tilbake viste for eksempel at 4 flytende måltider med 20g var bedre enn både 8 måltider med 10g (som er for lite protein per måltid) og 2 måltider på 40g (som da ikke klarer å tilføre protein over 24 timer selv om det er mer i hvert måltid). 

- Når man spiser mer sammensatte måltider med fett og fiber som ikke er flytende vil det naturligvis ta lengre tid å fordøye, og det er flere mennesker som trives på kun 2 større måltider hver dag. 

Ifølge Fagerli passet det best for de fleste å spise 3-4 måltider i løpet av en dag. 

- For både apetittstyring og forbrenning, så passer det best for de fleste å spise 3-4 jevnt fordelte måltider i løpet av en dag, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer