Hvordan forebygge demens?

Du kan halvere risikoen for å få demens

Kom deg opp og ut. Her er oversikten over hvordan du selv kan forebygge demens.

SYKDOM: Det kan være veldig tøft å få demens. Gjør det du kan for å forebygge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
SYKDOM: Det kan være veldig tøft å få demens. Gjør det du kan for å forebygge. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Tanken på ikke å klare seg selv, ikke kjenne igjen sine nærmeste, ikke klare å kommunisere – den er unektelig skremmende.

Demens er en sykdom og ikke en del av vår normale aldring. Men høy alder er i seg selv en risikofaktor for å utvikle demens.

Mellom 80 000 og 100 000 lever med sykdommen i Norge i dag, ifølge Folkehelseinstituttet. For å unngå å bli en del av denne gjengen er det mye du kan gjøre for å forebygge.

Les også: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

Demens kommer snikende

Alzheimers sykdom utvikler seg gradvis. Nedbrytningen av nervevevet kan ha foregått i mange år før de første symptomene viser seg.

Personen selv eller pårørende kan reagere på små endringer i humør, væremåte eller hukommelse som gjerne blir bortforklart med stress, depresjon, belastninger på jobben eller privat.

Etter hvert vil hukommelsessvikt, språkproblemer, manglende evne til å orientere seg og til å lære nye ting, skape problemer i hverdagslivet.

Anne Rita Øksengård, geriater og forskningsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, beskriver utviklingen av demens som en omvendt prosess sammenliknet med det som skjer i hjernen hos et lite barn. Hos et barn bygges hjernecellene opp, hos en dement brytes de ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.