Allergi

- Du skal ikke kutte ut masse matvarer i tilfelle du ville reagert på dem

Mange med pollenallergi har kryssallergi som gjør at de reagerer på mat. Ekspertene mener likevel du ikke skal få panikk og kutte ut masse matvarer.

POLLENALLERGI: Svært mange med pollenallergi får kryssreaksjoner til forskjellige matvarer. Det betyr likevel ikke at du må kutte ut alt du reagerer på. Foto: NTB scanpix
POLLENALLERGI: Svært mange med pollenallergi får kryssreaksjoner til forskjellige matvarer. Det betyr likevel ikke at du må kutte ut alt du reagerer på. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt én million har pollenallergi i Norge, og ifølge Allergiguiden.no, som drives av medisinleverandøren Meda, er så mye som 300 000 fraværende fra jobb på grunn av allergier i pollensesongen.

Men for mange stopper det heller ikke med irriterte øyne, rennende nese og kløe i halsen. Svært mange pollenallergikere opplever ubehag når de spiser noen typer matvarer. 

- Det er nok også mange som kanskje ikke helt skjønner hva det er. Jeg snakket med en her som trodde det var helt vanlig at det klødde i munnen når man spiste eple, forteller Anna Bistrup, som er helsefaglig rådgiver i Naaf (Norges Astma- og allergiforbund).

Klør det når du spiser noe, er det imidlertid et tegn på at kroppen ikke har så lyst på akkurat den matvaren.

- Opplever du kløe i munnen av matvarer så snakk med legen, sier Bistrup. 

LES OGSÅ: Slik kan du trene med pollenallergi

Kroppen tror den blir utsatt for pollen-protein

Det er typiske matvarer som frukt, grønt og nøtter som gir reaksjoner. Dette betyr ikke at du har fått en ny allergi, men det er noe som skjer fordi kroppen tror den blir utsatt for det du ikke tåler. Disse reaksjonene kan likevel godt komme lenge etter at du først utviklet pollenallergien.  

- Og de gjør gjerne det. Når du blir allergisk mot noe, så må du ha vært utsatt for det, så det er ikke vanlig å få pollenallergi som små barn – du skal ha vært igjennom noen sesonger. Så utvikler du kanskje en kryssallergi senere igjen, forteller Helle Stordrange Grøttum, helsefaglig rådgiver ved LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke).

- 80 prosent av de som har bjørkeallergi har kryssallergi, så det er veldig vanlig, men det er veldig individuelt hva man reagerer på, forteller hun. 

Det vanligste er imidlertid rå frukt og grønnsaker, samt en del krydderurter. En del reagerer på belgfrukter, nøtter og forskjellige kornsorter.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Kan gi kløe, utslett og mageplager

- Når du er allergisk så er det proteinet du reagerer på. Du finner ikke de samme proteinene i maten som gir kryssreaksjoner, men de er veldig like de du reagerer på i pollenet, slik at kroppen lures og tror det er for eksempel bjørkepollen, sier Bistrup.

TIDLIG SESONG: Pollensesongen startet rekordtidlig i år, og mange måtte frem med nesesprayen allerede i slutten av januar.  Foto: Scanpix
TIDLIG SESONG: Pollensesongen startet rekordtidlig i år, og mange måtte frem med nesesprayen allerede i slutten av januar. Foto: Scanpix Vis mer

Det som har protein lignende proteinet i pollen er oftest ting du spiser, så reaksjonen kommer gjerne i munnen. 

- Det vanligste er at det klør i munnen, men man kan få nesereaksjoner, øyereaksjoner, utslett, vondt i magen og så videre. Noen reagerer på nøtter og det kan gi alvorlige reaksjoner, og det er ikke alltid man vet om det er en kryssreaksjon eller en primærallergi, forteller Grøttum. 

LES OGSÅ: DU kan være allergisk uten å vite det

Gir ofte reaksjoner på nøtter, rå frukt og stenfrukter

Det er bjørkepollen som oftest gir kryssreaksjoner og sammen med gresspollenallergi, er dette også den vanligste allergiformen i Norge.

- Bjørk gir ofte kryssreaksjoner med nøtter som hassel, paranøtter, valnøtter, i tillegg til rå eple og pære, forteller Bistrup. 

Bjørkepollen gir også ofte kryssreaksjoner til en del stenfrukter, som plommer, fersken og moreller. 

Blant de som reagerer på gresspollen er det ofte forskjellige meltyper, og en del belgfrukter som oftest gir reaksjoner. 

LES OGSÅ: Tar du kortisonsprøyta for å overleve pollensesongen? 

Ikke kutt ut maten før du har fått en reaksjon

Grøttum er imidlertid ikke tilhenger av å følge slike kryssallergitabeller. Om du opplever å få en reaksjon når du spiser en matvare, bør den kuttes ut – da er den ikke er bra for deg, men det er ikke om å gjøre å kutte ut alt du kan reagere på.

- Du skal unngå det du ikke tåler. I verste fall kan du få livstruende symptomer ved at munnen og svelget hovner opp når du spiser ting du reagerer på. Når du klør i munnen når du spiser et eple så er det kroppens måte å fortelle at dette vil vi ikke ha, sier hun. 

Men frukt og grønt er ellers sunt, og noe vi gjerne heller spiser for lite enn for mye av. Om du merker at du reagerer på en matvare i pollensesongen, kan det dessuten hende du likevel tåler det når det ikke er mye pollen i lufta. Det kan også hende du tåler matvaren du reagerer på om den er varmebehandlet - altså kokt, bakt, hermetisert eller stekt. Så før du kutter det helt ut, kan det altså være verdt å prøve seg frem litt.

- Du skal ikke kutte ut masse matvarer i tilfelle du ville reagert på dem. Frukt og grønt er sunne matvarer vi trenger, så det er dumt å kutte ut noe du ikke vet at du reagerer på. Reagerer du skal det bort fra kostholdet ditt, men så bør du alltid prøve igjen utenom pollensesongen og se om du tåler det da, sier Grøttum.

LES OGSÅ: Ikke velg glutenfritt om du ikke må 

Kan ofte spises om du koker eller skreller først

PRØV DEG FRAM: Det kan god hende du kan nyte et eplekakestykke selv om du har reagert på epler. Prøv også forskjellige typer epler, og sjekk om det går bra når eple er skrelt.  Foto: Scanpix
PRØV DEG FRAM: Det kan god hende du kan nyte et eplekakestykke selv om du har reagert på epler. Prøv også forskjellige typer epler, og sjekk om det går bra når eple er skrelt. Foto: Scanpix Vis mer

Epler, pærer og poteter er frukt og grønt mange reagerer på, men ofte kan de spises etter at de er varmebehandlet. Det er fordi proteinet forandrer seg ved oppvarming og dermed tåler vi dem bedre.


- Når du varmer grønnsakene så forandrer proteinet seg, så de fleste tåler for eksempel epler når de er bakt inn i en eplekake.

Tåler du ikke røde epler, kan det også hende du likevel tåler gule. Ofte er det også i skallet på frukt og grønt at proteinet du reagerer på sitter, så det kan være verdt å prøve å skrelle det du reagerer på før du dropper det helt.

Ellers er det viktig at allergier tas på alvor. Pollenallergi kan du få som barn så vel som når du er godt voksen, og det samme gjelder kryssallergier. De kan oppstå lenge etter at pollenallergien etablerte seg. Så reagerer du på noe, eller merker at du har symptomer nå i pollensesongen er det viktig med et legebesøk selv om du ikke har vært plaget med allergi tidligere.

- Det er viktig å behandle allergi. Ubehandlet astma og allergi øker risikoen for alvorlige allergiplager og det øker også risikoen for kols senere i livet, forteller Grøttum. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer