Promillekjøring:

Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet

- Flere har blitt tatt med promille og følt selv at de var i god nok form, sier Bård Morten Håkonsen i Trygg Trafikk

PROMILLEKJØRING: Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet. FOTO: NTB Scanpix
PROMILLEKJØRING: Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Årets store festmåned er godt i gang og til ut i januar er det mange som nyter et par glass med vin, øl eller akevitt mer enn til vanlig. Det er i sommermånedene at politiet stopper flest promillekjørere, men det er liten tvil om at det er mye alkohol i desember også.

Omkring 10 000 sjåfører anmeldes av politiet for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand hvert år, opplyser assisterende sjef i Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen. Det er i helgene at det avdekkes flest hendelser.

- I 2016 anmeldte politiet seks prosent flere rusførere i sommermånedene enn i desember - en situasjon vi har erfart over flere år. Av de anmeldte for kjøring i ruspåvirket tilstand var 13 prosent kvinner. Halvparten var under 35 år, og flest saker registrert på de mellom 20-25 år, sier han.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Risikoen øker ved lav promille

Bård Morten Johansen er seniorrådgiver i Trygg Trafikk. Han forteller at promillekjøring er noe de fleste av oss ser strengt på. Det understrekes blant annet av at en god del av promillekjørerne blir tatt etter tips fra publikum.

Og det å melde fra om promillekjørere er det god grunn til.

- Risikoen for ulykker øker ganske kraftig med promille. Det avhenger selvfølgelig av hvilken promille du har, men allerede fra du har 0,2, som er grensen for bilkjøring i Norge, så begynner kroppen å svekkes. Det begynner å skje ting med reaksjonsevnen og etter hvert også med vurderingsevnen, slik at du vurderer ting annerledes, Johansen.

- Med høyere promille øker disse endringene dramatisk. Det er en veldig stor andel av dødsulykkene og de store alvorlige ulykkene i trafikken der ruskjøring har vært en faktor.

- Men når kan du kjøre igjen etter å ha drukket?

- Du kan kjøre når du vet at du er helt edru, sier Johansen.

LES OGSÅ: Derfor får du black out

Ingen sikker måte å teste promillen på

Og nettopp fordi du ikke har verdens beste vurderingsevne etter noen glass øl, er det desto viktigere å ha en klar regel på at du aldri blander alkohol og bilkjøring. Her gjelder det å være helt sikker på at du er i god nok form og at alkoholen er helt ute av kroppen. Johansen påpeker at det ikke finnes noen formildene omstendigheter om du blir stoppet av politiet med promille – det hjelper ingenting at du trodde du var helt edru.

- Flere har blitt tatt med promille og følt selv at de var i god nok form, påpeker han.

- Det er jo et paradoks at når du har drukket så opplever du selv at du godt kan kjøre bil.

Du får kjøpt alkometre til privat bruk, men disse har blant annet NAF advart mot å bruke, på grunn av sprikende kvalitet. Her risikerer du altså å blåse rent selv om du har promille. Johansen påpeker også at det er store variasjoner i hvor mye alkohol vi tåler, og hvor lang tid den forblir i kroppen, og dermed er det heller ikke lett å regne på hvor lenge du skal vente før du kan kjøre bil.

- I gjennomsnitt forbrenner vi 0,15 promille i timen. Om det var riktig for alle ville det tatt oss 10 timer å forbrenne 1,5 promille forteller han.

MYE SOM AVGJØR: Hvor fort alkoholen forbrennes og hvor høy promille du får, kommer an på flere ting, som kjønn, vekt og hvor mye du har spist.
MYE SOM AVGJØR: Hvor fort alkoholen forbrennes og hvor høy promille du får, kommer an på flere ting, som kjønn, vekt og hvor mye du har spist. Vis mer

Mye som påvirker promillen

Det betyr altså ikke at du nødvendigvis kan kjøre etter 10 timer. Faktorer som vekt, kjønn og matinntak kan påvirke hvor høy promille du får og hvor lang tid det tar før den er ute av kroppen.

Det er heller ingen «quick fix»-løsninger, som kaffedrikking, trening eller turer i badstuen, som får alkoholen ut av kroppen raskere.

Etter en kveld på byen får vi dessuten gjerne litt mindre søvn, og i tillegg gjør alkohol at vi sover dårligere.

- Planlegger du en kveld på byen, og skal kjøre dagen etterpå, så har du truffet feil. Du skal være edru og uthvilt når du kjører bil. Det er krevende nok å være i trafikken fra før av, sier Johansen.

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager

Aldri kjør om du er usikker

Også UP-sjefen forteller at rådet er å alltid være føre var.

- Vi råder ingen til å sette seg bak rattet etter å ha drukket. Det er usikkert hvilken promille selv små mengder med alkohol gir. Derfor sier loven og vi at man ikke skal nyte rusmidler før kjøring av bil, og i følge vegtrafikkloven heller ikke etter at man har kjørt bil hvis man tror at kjøringen kan føre til politiets etterforskning.

- Mitt råd til deg som er i tvil om du kan kjøre er; Hvis du er usikker på om du har promille eller ikke, så er det sikkert at du ikke skal kjøre.

LES OGSÅ: Derfor blir du sulten av alkohol

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer