Promillekjøring:

Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet

- Flere har blitt tatt med promille og følt selv at de var i god nok form, sier Bård Morten Håkonsen i Trygg Trafikk

PROMILLEKJØRING: Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet. FOTO: NTB Scanpix
PROMILLEKJØRING: Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Årets store festmåned er godt i gang og til ut i januar er det mange som nyter et par glass med vin, øl eller akevitt mer enn til vanlig. Det er i sommermånedene at politiet stopper flest promillekjørere, men det er liten tvil om at det er mye alkohol i desember også.

Omkring 10 000 sjåfører anmeldes av politiet for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand hvert år, opplyser assisterende sjef i Utrykningspolitiet, Roar Skjelbred Larsen. Det er i helgene at det avdekkes flest hendelser.

- I 2016 anmeldte politiet seks prosent flere rusførere i sommermånedene enn i desember - en situasjon vi har erfart over flere år. Av de anmeldte for kjøring i ruspåvirket tilstand var 13 prosent kvinner. Halvparten var under 35 år, og flest saker registrert på de mellom 20-25 år, sier han.

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Risikoen øker ved lav promille

Bård Morten Johansen er seniorrådgiver i Trygg Trafikk. Han forteller at promillekjøring er noe de fleste av oss ser strengt på. Det understrekes blant annet av at en god del av promillekjørerne blir tatt etter tips fra publikum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.