Søvn:

- Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir

Og hvordan finne din indre vekkerklokke? Stå opp til et fast tidspunkt hver eneste dag!

SØVN: Visste du at du kan stille inn hjernen og kroppen slik at du våkner uten vekkerklokke? FOTO: NTB Scanpix
SØVN: Visste du at du kan stille inn hjernen og kroppen slik at du våkner uten vekkerklokke? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har hørt at skjønnhetssøvnen er viktig for å holde seg ung og vakker, men også helsen vår er avhengig av gode søvnrutiner. Når vi sover er nemlig energiforbruket på sitt laveste, slik at kroppen kan konsentrere seg om å gjenoppbygge - for på den måten at alt kan fortsette å fungere som det skal.

Men når det kommer til søvn er også hvor mange timer vi faktisk trenger for å bli helt uthvilt et yndet diskusjonstema. Mange tenker at 8 er det magiske tallet, men ifølge søvnekspert og forfatter Dr. Michael Breus er dette en myte. Til nettsiden Insider forklarer han nemlig at hver enkelt person i gjennomsnitt trenger 7,5 time søvn - men at dette selvfølgelig kan variere fra person til person.

- Jeg har alltid sovet 6,5 time, men min kone trenger 8,5. Her er alle forskjellige, sier han og påpeker at søvnen din er genetisk bestemt.

Videre forklarer han at de fleste av oss går gjennom fem søvnsykluser på 90 minutter per natt. Det blir totalt 450 minutter, som igjen tilsvarer 7,5 time. Han råder deg derfor til at du prøver å sove nøyaktig 7,5 time per natt.

Men hvordan skal du klare å opprettholde dette i lengden? Ifølge Breus bør du ta klokkeslettet du pleier å stå opp og telle tilbake 7,5 timer. Hvis du vanligvis våkner klokken 7, bør du være i seng 23.30. Dette bør du gjøre til en vane - i hvert fall i syv til ti dager. Da vil du, ifølge eksperten, våkne før alarmen går av.

LES OGSÅ: 750 000 nordmenn har alvorlige søvnproblemer: - Problemet rammer flere kvinner enn menn

Ja, du kan våkne til et fast tidspunkt uten vekkerklokke

Så stemmer dette? At vi faktisk kan stille inn hjernen og kroppen vår til å våkne til samme tid hver dag uten å bli vekket av vekkerklokken? KK.no tok en prat med Ståle Pallesen, søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, om nettopp dette.

- Ja, det kan man på lang vei gjøre. Om man står opp til et fast tidspunkt hver dag vil døgnrytmesystemet normalt innstille seg på dette, slik at man lettere våkner til denne tiden hver eneste morgen, forklarer han.

Når det gjelder hvor mange timer søvn vi trenger forteller Pallesen at dette avhenger av hvor god søvn man faktisk har, om man våkner ofte eller har en god komfortsøvn. I tillegg spiller forholdene på soverommet, som støy og lys, inn.

- Hvor mye søvn man trenger hver natt varierer individuelt. National Sleep Foundation i USA ga nylig ut anbefalinger vedrørende søvnlengde basert på de ulike alderne (basert på en systematisk litteraturgjennomgang):

LES OGSÅ: Slik kan fysisk aktivitet bedre søvnen din

SØVN: Ja, du kan faktisk våkne til et fast tidspunkt uten vekkerklokke. FOTO: NTB scanpix
SØVN: Ja, du kan faktisk våkne til et fast tidspunkt uten vekkerklokke. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- En myte at den beste søvnen er før midnatt

Dersom man ser på statistikken over kommer det tydelig frem hvordan søvnen utvikler seg fra man er barn til man blir voksen. Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir. Men er det sånn at vi sover bedre på visse tidspunkt også? Mange, inkludert undertegnende, har alltid trodd at man sover best om man sovner før midnatt.

Bjørn Bjorvatn, som er professor og søvnekspert ved Haukeland Universitetssykehus, har tidligere fortalt til KK.no at det ikke er klokkeslettet som bestemmer når søvnen er best.

– Den beste søvnen har man de første tre til fire timene etter innsovning, uavhengig av når man legger seg. Det betyr at hvis man legger seg før midnatt, så sover man best da, men ellers er det en myte at den beste søvnen er før midnatt.

BASERT PÅ ALDER: National Sleep Foundation i USA ga nylig ut anbefalinger vedrørende søvnlengde basert på de ulike alderne.  Foto: sleepfoundation.org
BASERT PÅ ALDER: National Sleep Foundation i USA ga nylig ut anbefalinger vedrørende søvnlengde basert på de ulike alderne. Foto: sleepfoundation.org Vis mer

Okei, så nå vet vi litt mer. Du bør legge deg til samme tid hver kveld og stå opp til samme klokkeslett hver morgen. 7,5 time skal være best, ifølge Dr. Michael Breus, mens statistikken over viser at det varierer i forhold til alder.

Men hva om du er en morgenfugl eller en natteravner - skal du da følge disse rådene? Ifølge Breus har cirka 50 prosent av befolkningen en egen biologisk klokke, noe som gjør at enkelte må tilpasse søvnen sin til livsstilen. Han mener likevel alle bør legge inn 7,5 time søvn, men er du for eksempel mest effektiv om natten, eller elsker å våkne tidlig, kan du forskyve søvnen, så lenge du får dine 7,5 timer.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer