- Du trenger ikke føle som en hund, men det hjelper

Hva skjer når følelsene dine får være følelser og ikke alt mulig annet? Hvordan rydde i indre rot, og hva kan vi lære av hunder? Det har psykolog Cecilie Benneche nylig skrevet bok om.

GJØR DET ENKELT: Med hunden Pelle som guide, gir psykolog Cecilie Benneche råd om hvordan vi kan gjøre det vanskelige mer oversiktlig. Foto: Cappelen Damm
GJØR DET ENKELT: Med hunden Pelle som guide, gir psykolog Cecilie Benneche råd om hvordan vi kan gjøre det vanskelige mer oversiktlig. Foto: Cappelen Damm Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Indre uro uten kjent årsak. Tunge, tomme, kaosaktige tanker som har kjørt seg fast. En opplevelse av å føle for lite, for mye, for sterkt - eller feil. Alt sammen vanlige tilstander i Cecilie Benneches terapirom.

- Dårlig samvittighet er en gjenganger, skyldfølelse over å ikke føle seg god nok. Hvis man har dårlig samvittighet i ordets rette forstand, har man skyldfølelse fordi man har såret noen, løyet, vært utro, ikke vært til stede for noen, og lignende. En slik følelse er lett å ta tak i fordi det handler om å prøve å ikke unngå den, og om å finne en vei til reparasjon.

Benneche sikter imidlertid til den gnagende dårlige samvittigheten man ikke helt vet hva kommer av.

- Man føler at man løper etter seg selv, at man alltid har en gjeld å betale, at man aldri strekker til. Denne uroen vil man ofte kalle dårlig samvittighet, uten at man har gjort noe galt. En ting er jo at man gjerne har flere relasjoner og forpliktelser jo eldre man er. Da vil man kalle det dårlig samvittighet - en følelse som kanskje kommer mer og mer med alderen fordi man har flere relasjoner, flere opplevelser av å ikke strekke til. Man står gjerne mellom barn, jobb, barnebarn, og så videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.