Knesmerter:

Du trenger ikke være toppidrettsutøver for å få jumpers knee!

- Jeg får stadig inn helt alminnelige folk på klinikken med denne diagnosen.

JUMPERS KNEE: Vondt i kneet? Det kan være jumpers knee. FOTO: NTB
JUMPERS KNEE: Vondt i kneet? Det kan være jumpers knee. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Jumpers knee, hopperkne på norsk eller patellar tendinopati, som det også kalles på fagspråket, er en overbelastningsskade som gir smerter foran i kneet. Skaden oppstår primært når det blir for tung og hard belastning over tid uten tilstrekkelig hvile – rett og slett en overbelastning av knesenen på forsiden av kneet.

Idretter som volleyball, basketball, fotball og håndball kan gi disse plagene, men også løping, dans og saltrening med hopp.

Smerte ved hopp, i nedoverbakker og ved bilkjøring

Skaden oppstår sjelden akutt, men har et mer snikende forløp. Dette er også årsaken til at det er lett å ignorere smerten og fortsette med trening. Med tiden vil smerten ofte debutere tidligere og tidligere i økten og vedvare etter endt trening eller aktivitet.

Pasienter forteller meg ofte om smerte ved trappegang (gjerne nedover), i nedoverbakker, ved bilkjøring, stillesitting med kneet i 90 grader over tid og belastning direkte mot forsiden av kneet. Men det er primært under aktivitet med større belastning på senen, som ved hopp og landing, jogging og løp med retningsforandringer at smerten er mest fremtredende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer