Barbering

- Du trenger kun én barberhøvel, så lenge du bruker den riktig

Har du flere enn en barberhøvel liggende på badet? Med disse tipsene slipper du det!

BARBERHØVEL: Kan man bruke samme barberhøvel til leggene og underlivet?  Foto: Shutterstock / Ruslan Grumble
BARBERHØVEL: Kan man bruke samme barberhøvel til leggene og underlivet? Foto: Shutterstock / Ruslan Grumble Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du, i likhet med noen av oss i redaksjonen, flere barberhøvler liggende på badet? En til leggene, en til under armene og en til underlivet - av hygieniske årsaker? Vel, da har du kastet bort en del tid og penger.

Vi har tatt en prat med ekspertene og ifølge dem er det ikke nødvendig med mer enn én barberhøvel - dersom du bruker den riktig!

- Det finnes ingen sykdommer som smitter fra legger til underliv, eller den motsatte veien, via barberhøvler. Og det at et hårstrå skjæres av er eksakt samme prosessen uansett om det skjer på hodet, i underlivet eller på leggene, sier Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege hos Lommelegen.no til KK.no.

Videre forteller han at det ikke finnes medisinske betraktninger på spørsmålet om man burde ha en barberhøvel til de forskjellige områdene på kroppen man barberer.

- Ønsker du å ha en på hytten, en på jobben og en på badet hjemme, så er det greit, men etter min mening er det mer et personlig spørsmål enn et medisinsk, sier legen og understreker:

- Med andre ord er det ingen grunn til å bruke forskjellige høvler på forskjellige områder av kroppen.

LES OGSÅ: Slik barberer du deg riktig nedentil

- Bruk den riktig

Rolah Osman, som er kosmetisk lege ved BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», mener i likhet med Barexstein at det ikke er noen vits i å ha flere barberhøvler. 

- Det er ikke nødvendig med mer enn én barberhøvel, så lenge du bruker den riktig. Det viktigste er at området du barberer er rent før du begynner, og at du skyller høvelen med varmt vann når du er ferdig. I tillegg er det viktig at du bytter barberbladet ofte.

- Hvor ofte anbefales det at man bytter barberbladet?

- Jeg anbefaler å bytte blad hver 10 - 14 dag, avhengig av hvor ofte du bruker høvelen. Med en gang du merker irritasjon eller sløvhet av bladet bør det byttes.

Så lenge du følger disse to rådene er det ifølge Osman ingen grunn til å skulle bruke flere barberhøvler.  Det som er viktig å være klar over er at dersom du er sløv med å rense høvelen etter bruk og man dropper å bytte blad regelmessig, kan det få konsekvenser for huden din.

- Et sløvt blad vil dra i hårene heller enn å kutte de av, noe som kan gi irritasjon og nupper. Barberblader kan også dra med seg bakterier fra et område til et annet om området dersom området er skittent og hvis høvelen er uvasket. Dette kan blant annet gi follikulitt, en infeksjon av hårsekkene som viser seg som et nuppete utslett hvor nuppene kan minne om kviser da de har en liten gul tupp.

LES OGSÅ: Derfor får du nupper og irritert hud

Lurt å ha flere høvler hvis du slurver med rens 

Osman får støtte fra Mojgan Abdeh, som er kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Argus Vital. Hun understreker viktigheten med rens og god hygiene under barbering. Er man ikke nøye med dette, anbefaler hun faktisk å ha flere barberhøvler.

- Etter min mening burde man unngå å bruke samme barberhøvel for ulike områder av kroppen. Dette gjelder spesielt for intimområdene og i armhulen, rett og slett på grunn av hygiene, sier Abdeh og legger til:

- Barberbladet bør byttes ofte både på grunn hygiene og fordi barberbladet lett blir sløvt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer