E-røyk

- E-sigarett under svangerskapet kan være svært farlig

Bruken av e-sigarett under svangerskapet kan føre til dødfødsel eller for tidlig fødsel.

E-SIGARETT: E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror. Foto: Shutterstock / Oleggg
E-SIGARETT: E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror. Foto: Shutterstock / Oleggg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror det er. Både den som røyker og personer i nærheten utsettes for en betydelig helserisiko. De fleste vet at gravide bør holde seg helt unna røyk, og eksperter mener at det samme gjelder snus og e-røyk. 

LES OGSÅ: Slik blir du lurt av e-sigaretter

- E-sigarett under svangerskapet kan være farlig. Nikotin kan skade fosteret uansett, så de gravide bør absolutt ikke røyke e-sigaretter. Det blir ikke anbefalt som et alternativ til vanlig røyk under graviditeten, sier Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og overlege ved Hjertemedisinsk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge.

Røyking i svangerskapet øker risikoen for en rekke graviditetskomplikasjoner. 

- Nikotinbruk i svangerskapet gir økt risiko for dødfødsel og for tidlig fødsel, og kan påvirke fødselsvekten i negativ retning, sier Løchen.

Det kan derfor få alvorlige konsekvenser dersom en gravid, intetanende kvinne blir passiv e-røyker fordi noen i omgivelsene rundt røyker. 

Det er svært viktig å være klar over at e-sigarettbruk vil skape eller opprettholde en nikotinavhengighet

LES OGSÅ: Siw la ikke bort sigaretten selv om hun var gravid

Like avhengighetsskapende som vanlig røyk

I 2015 gjennomførte Folkehelseinstituttet en risikovurdering av bruk av e-sigaretter. Der kommer det frem at e-sigaretter er mindre skadelig enn tobakksrøyking, men ikke uten helserisiko.

Nikotin fra e-sigaretter spiller en viktig rolle for uønskede effekter på reproduktiv helse tilsvarende det man ser hos kvinner i forbindelse med røyking av vanlige sigaretter, står det i rapporten.

- Det er svært viktig å være klar over at e-sigarettbruk vil skape eller opprettholde en nikotinavhengighet tilsvarende det man ser ved bruk av vanlige tobakksprodukter, sier Per Schwarze, som er avdelingsdirektør for luftforurensing og støy ved Folkehelseinstituttet. 

Kun 13 prosent av den norske befolkningen røyker vanlig tobakk, fordi mange av røykerne har gått over til e-sigaretter. 

LES OGSÅ: Graviditet og passiv røyking: – Det er aldri for sent å endre en eksponering

GRAVIDE BØR STUMPE RØYKEN: Nikotin kan skade fosteret, uansett om det er i snus, røyk eller e-røyk. Gravide bør derfor stumpe røyken. Foto: Shutterstock / nd3000
GRAVIDE BØR STUMPE RØYKEN: Nikotin kan skade fosteret, uansett om det er i snus, røyk eller e-røyk. Gravide bør derfor stumpe røyken. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer

Nikotinerstatning under graviditeten

- Det er ikke gjort mange studier om bruk av nikotinerstatning under svangerskapet, og vi vet derfor lite om effekt og sikkerhet av dette, sier Løchen.

Hun mener likevel at nikotinerstatning alene er å foretrekke fremfor røyking og snusing, for dem som absolutt ikke klarer å slutte med nikotin.

- Hvis nikotinavhengighet er problemet, vil den beste løsningen være rådgivning sammen med nikotinerstatning som tyggegummi eller plaster. Kvinnene må opplyses om mulige skadevirkninger på lang og kort sikt ved bruk av slike midler i svangerskapet, sier hun.

Løchen oppfordrer til mer vekt på røyke- og snuseslutt i svangerskapsomsorgen. 

LES OGSÅ: Stor oversikt: Kan det skade fosteret?

Hjelp til å slutte

Ønsker du å slutte med snus, røyk eller e-sigaretter? Disse hjelpemidlene kan være nyttige:

  • slutta.no finner du mange gode råd om røykeslutt. 
  • Appen «Slutta» er først og fremst laget for ungdom, men kan også fungere bra for deg som er litt eldre, enten du ønsker å slutte med røyk eller snus.
  • «Snusslutt» er et nettbasert program for unge som tenker å slutte å snuse. Her kan du få støtte via e-post og sms.
     

​LES OGSÅ: Snuser du etter trening? Det bør du slutte med!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer