E-røyk

- E-sigarett under svangerskapet kan være svært farlig

Bruken av e-sigarett under svangerskapet kan føre til dødfødsel eller for tidlig fødsel.

E-SIGARETT: E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror. Foto: Shutterstock / Oleggg
E-SIGARETT: E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror. Foto: Shutterstock / Oleggg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

E-sigaretter blir stadig mer populært, men er ikke så ufarlig som mange tror det er. Både den som røyker og personer i nærheten utsettes for en betydelig helserisiko. De fleste vet at gravide bør holde seg helt unna røyk, og eksperter mener at det samme gjelder snus og e-røyk. 

LES OGSÅ: Slik blir du lurt av e-sigaretter

- E-sigarett under svangerskapet kan være farlig. Nikotin kan skade fosteret uansett, så de gravide bør absolutt ikke røyke e-sigaretter. Det blir ikke anbefalt som et alternativ til vanlig røyk under graviditeten, sier Maja-Lisa Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og overlege ved Hjertemedisinsk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge.

Røyking i svangerskapet øker risikoen for en rekke graviditetskomplikasjoner. 

- Nikotinbruk i svangerskapet gir økt risiko for dødfødsel og for tidlig fødsel, og kan påvirke fødselsvekten i negativ retning, sier Løchen.

Det kan derfor få alvorlige konsekvenser dersom en gravid, intetanende kvinne blir passiv e-røyker fordi noen i omgivelsene rundt røyker. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.