Periodisk faste

- Effekten av faste påvirkes av hvilken mat vi spiser

Om faste er gunstig for deg avhenger blant annet av hvilken mat du spiser, ifølge svensk professor.

ER FASTE SUNT? Hvor stor effekt du har av å faste kan avhenge av hvordan kostholdet ditt er i utgangspunktet. Foto: NTB
ER FASTE SUNT? Hvor stor effekt du har av å faste kan avhenge av hvordan kostholdet ditt er i utgangspunktet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forskjellige varianter av faste har den siste tiden blitt løftet frem som et godt alternativ til en sunnere livsstil, og da Vi.no snakket med Stig Omholt, professor ved fakultet for medisin og helsevitenskap på NTNU i 2022 om gunstige effekter av faste (krever innlogging), slo han blant annet fast at fasting er ufarlig for de fleste, så lenge det gjøres på en fornuftig og balansert måte, og at det er flere måter å faste på, både med hensyn til varighet, intervall og næringsinntak, men at det foreløpig ikke er noen vitenskapelig fasit på hvilken fasteform som gir størst helsegevinst.

- Det vil være ulikt fra person til person hva som passer best, ifølge Omholt.

I Karolinska Institutets podkast Medicinvetarna som ble publisert 9. august, snakker de med professor i diabetesforskning Kerstin Brismar om nettopp faste, og om det å faste kan ha gunstige effekter for helsa. Hun slår fast at hva man spiser utenom fasten, faktisk påvirker helseeffekten av selve fasten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.