Studie:

Egg er sunt - hver dag!

Omfattende, internasjonal forskning friskmelder egget.

EGG-CELLENT: Forskning har talt, ett egg om dagen er ikke farlig for deg. FOTO: NTB Scanpix
EGG-CELLENT: Forskning har talt, ett egg om dagen er ikke farlig for deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du liker dem stekt, kokt eller rørt – så er egg en folkefavoritt. Helseeksperter og forskere har i mange år vekslet mellom å advare mot for mye egg grunnet kolesterolinnholdet og å lovprise egg for det rike næringsinnholdet.

Egg har mange gode ingredienser som protein, jod, jern og vitaminer, men forskerne har i årevis vært uenige om hvorvidt høyt inntak av egg kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus, har tidligere til KK beskrevet studier som konkluderer med at svært få reagerer på et moderat inntak av egg.

- Om du spiser maksimalt et egg per dag i gjennomsnitt, er det ingen grunn for noen til å frykte at dette har negative helseeffekter. Snarere tvert imot vil egget kunne bidra med bedre helse grunnet høyt innhold av viktige mikronæringsstoffer som det kan tenkes at det blir lite av i et norsk kosthold, for eksempel vitamin D folat, jod, jern og selen, sa Svihus den gang.

Den nye forskningen

Nå er det ytterligere gode nyheter for egg-elskere. Ifølge en omfattende studie publisert i «The American Journal of Clinical Nutrition», skal ikke egg påvirke kolesterol slik som vi tidligere har trodd.

Forskningen er utført av en forskergruppe ved Hamilton Health Sciences og McMaster Universitetet i Canada, og det konkluderes med at et inntak på syv egg i uken, ikke kan settes i noen sammenheng med kolesterolnivået eller tilfeller av hjerte- og karsykdommer.

EGG-STREMT: Data fra 177.000 deltagere har konkludert med at et moderat inntak av egg ikke påvirker hjertet. Foto: NTB Scanpix
EGG-STREMT: Data fra 177.000 deltagere har konkludert med at et moderat inntak av egg ikke påvirker hjertet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forskergruppen kom frem til konklusjonen etter å ha analysert data fra 177 000 deltakere, fra 50 forskjellige land, over seks kontinenter. Inkludert i forskningen var personer med diabetes og tidligere hjertepasienter.

Det ble registrert hvor mange egg personene spiste i løpet av uken, og hvilken sammenheng det var mellom det å spise egg, hjerte- og karsykdommer og dødelighet.

Mahshid Dehghan, en av forskerne bak studiet, har i en pressemelding sagt at «moderat inntak som er omtrent ett egg per dag, øker ikke risikoen for kardiovaskulær sykdom eller dødelighet».

Selv om folk hadde en historie med hjerteproblemer, fant forskerne ingen økt risiko for tilbakefall selv om man spiste et egg om dagen.

Så da er det bare å glede seg til helgefrokosten da!

Og er de egentlig trygge å spise? Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer