Egg:

Egg: Hva er forskjellen på de brune og hvite?

Dette bestemmer hvilken farge de får.

EGG: Hva er egentlig forskjellen på de brune og hvite eggene? Det har eksperten gitt oss svaret på.  Foto: Shutterstock / skynetphoto
EGG: Hva er egentlig forskjellen på de brune og hvite eggene? Det har eksperten gitt oss svaret på. Foto: Shutterstock / skynetphoto Vis mer
Publisert

Det er nok flere enn oss i KK-redaksjonen som har vært på butikken og stilt seg spørsmålet: Er det egentlig noen forskjell på de brune og hvite eggene?

Vel, det har vi funnet svaret på! (Psst: Lær deg trikset som gir deg perfekte kokte egg)

LES OGSÅ: 5 knallgode middager med egg

Ingen forskjell på de brune og hvite

Ifølge Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog og jobber på Universitetet i Oslo, er det absolutt ingenting som skiller eggene fra hverandre - annet enn fargen.

– Det er ingen ernæringsmessig forskjell på de brune og hvite eggene, så hvilke du velger har svært lite å si.

– Er du ute etter de beste eggene kan du eventuelt gå for de fra frittgående høns, da produksjonen er bedre for dyrene, har han uttalt.

Årsaken til at noen egg er brune og noen er hvite, er resultat av fargen på øresteinene inne i øret til høna. Det er dette som avgjør fargen på eggene, ikke fjærfargen til høna - slik mange kanskje skulle tro.

INGEN FORSKJELL: Eksperten forteller at det ikke er annet enn fargen som skiller de brune og hvite eggene. Ernæringsmessig er de helt like.  Foto: Shutterstock / Monrudee
INGEN FORSKJELL: Eksperten forteller at det ikke er annet enn fargen som skiller de brune og hvite eggene. Ernæringsmessig er de helt like. Foto: Shutterstock / Monrudee Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ha egg i kjøleskapet

Ikke tro på kolesterolmyten

Er du skeptisk til å spise egg da det sies at et høyt inntak kan øke kolesterolet i blodet og gi større risiko for hjerte- og karsykdommer?

Tidligere ble vi rådet til å begrense inntaket av egg, men ifølge Birger Svihus, som er professor i ernæring ved universitetet for miljø- og biovitenskap, er det nå slutt på dette.

- Ifølge de nyere oversiktsartiklene jeg har studert blir det bare mer og mer klart at kolesterolet fra egg ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer, slik vi tidligere trodde, har han fortalt.

EGGEPLOMMEN: Svihus forteller at kolesterolet fra eggeplommen ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer.  Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
EGGEPLOMMEN: Svihus forteller at kolesterolet fra eggeplommen ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer. Foto: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana Vis mer

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

Du kan spise to egg om dagen

Så hvor mange egg er det egentlig greit å spise? Svihus mener at du fint kan spise to egg om dagen dersom du ønsker det.

- Ifølge oppdaterte anbefalinger kan du normalt spise hvert fall to egg om dagen. Men da må du huske at egg i produkter som bakervarer og andre retter også inngår i dette, sier han.

Ragnhild Lekven Fimreite, som er autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no, er delvis enig med Svihus.

- Siden selve eggeplommen inneholder en del kolesterol, som hos enkelte personer kan gi utslag i økt blodkolesterol, kan det være lurt å begrense inntaket til ett egg om dagen i snitt.

- Hvis du spiser to egg en dag og ingen neste dag, har det ikke noe å si. Det er gjennomsnittet over tid som betyr noe, har hun fortalt.

Dersom du er glad i egg og spiser det nesten hver dag, kan det være litt lurt å få sjekket kolesterolet ditt. Hos enkelte personer øker nemlig kolesterolet lett ved høyere inntak av kolesterolholdig mat, mens andre får bare en mild økning eller ingen endring i kolesterolet.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge bløtkokte egg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer