Skabb:

«Eksem» kan være skabb

Skabben gir intens kløe, og kan mistolkes som eksem, men er heldigvis enkel å behandle. Flere steder i landet er det nå utbrudd.

SKABB: Det er ikke en seksuell overførbarn infeksjon, men kan likevel smitte når du har sex eller bare har mye fysisk kontakt. FOTO: NTB Scanpix
SKABB: Det er ikke en seksuell overførbarn infeksjon, men kan likevel smitte når du har sex eller bare har mye fysisk kontakt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke så ofte vi hører om skabb, men skabbmidden dukker opp med jevne mellomrom, og lever fortsatt.

I fjor ble det kjent at det hadde vært unormalt mye skabb i bergensområdet, etter at Helse Bergen kunne melde at de har hatt svært mange henvendelser om skabb siden sensommeren.

- Vi har ganske stabile forhold i Bergen nå. Vi har hatt en oppblomstring siden i sommer, og forventer ikke at det går ned igjen med det første, fortalte Turid Jorunn Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Ifølge Thune er det vanlig at når skabben først dukker opp så dukker den opp hos mange.

- Det ser ut som dette går i sykluser på rundt ti til 15 år, men hvorfor det skjer, vet vi ikke.

Nå ser det imidlertid ut som skabben er tilbake, og lever i beste velgående blant unge i Oslo-området, skriver nrk.no.

Skabbmidden er en midd som graver ganger i huden til den som er rammet, og legger egg der. Symptomene er gjerne intens kløe, ofte over hele kroppen bortsett fra hodet. Kløen kan forverres etter at du har lagt deg, og du får også ofte små nupper eller blemmer i huden. Ved skorpeskabb, som kan oppstå hos mennesker med nedsatt immunforsvar, er det samme midd som angriper, men da i mye høyere antall.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil du ofte kunne se gråhvite, tynne og slyngende skabbganger i huden, og i enden av den kan du i blant også kunne se skabbmidden som en sort prikk.

LES OGSÅ: - Skabb er vanligere enn flatlus

Kan se ut som eksem

Men kløe og utslett kan være symptom på mye, og ifølge Michael Zangani, som er hudlege ved Volvat i Fredrikstad og skriver om hud og hudsykdom på Dr.zangani.no, er det ikke sjeldent at skabben forstås som å være en form for eksem. Også han har sett flere tilfeller av skabb den senere tiden.

- Det går i epidemier. De siste månedene har vi hatt mange tilfeller av det i Østfold, så det er ikke en uvanlig tilstand, forteller han.

Skabb trenger i utgangspunktet ikke behandling på sykehus, men i noen tilfeller fungerer ikke behandlingen ved første forsøk, eller den intense kløen har ført til andre diagnoser og man har altså ikke fått rett behandling.

- Hva som er grunnen der behandlingen ikke har hatt effekt kan være mange. Det kan være man ikke har fulgt bruksanvisningen, eller det kan være man har vært sammen med andre med skabb slik at man har blitt smittet tilbake igjen etter behandling, forteller Thune.

- Til slutt skal man bli kvitt skabb, men den forsvinner ikke av seg selv.

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om puten din

Kan smitte via seksualkontakt

Tore Holtet Follestad er sexologisk rådgiver og assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn. Han påpeker at skabben er relativt sjelden, og at skabb, i likhet med flatlusen, ikke er en seksuelt overførbar infeksjon.

- Skabben er en midd som kan dukke opp epidemisk, og som har det best der det er varmt, som i knehasen, midjen og underlivet. Den gir kløe, som ofte er intens, og det er da ikke skabben som gir kløen, men avfallsstoffene fra skabben, forteller han.

- Den smitter, som flatlusen, via hudkontakt, og krever mye fysisk kontakt. Den kan overføres gjennom kroppskontakt i en familie, eller gjennom seksuell kontakt.

LES OGSÅ: Klør det «der nede»?

Alle i husstanden må behandles

Det sies altså at skabben har en oppblomstringstid med et drøyt tiår mellom hver gang, men ifølge Arnulf Soleng, seniorforsker ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet er det ikke nødvendigvis noe hold i det. Man ser imidlertid ofte lokale oppblomstringer.

- Vi har dessverre ikke data på forekomsten av skabb, men vi ser jo at det dukker opp skabb fra tid til annen både på helseinstitusjoner for eldre og blant barn og ungdom, forteller han.

Skabb er svært plagsomt, men behandlingen er heldigvis enkel, og består i en krem som smøres på huden. Skabben forsvinner aldri av seg selv, og ofte må man også gjennom to behandlinger.

- Det anbefales å gjenta behandlingen etter én uke. Sengetøy, håndklær og klær og så videre vaskes på minst 60 grader eller pakkes bort i minst fem dager. Midden dør etter to til tre dager i tørt innemiljø, forteller han.P

I tilfeller der behandlingen ikke fungerer, anbefales det at du bytter middel.

- Alle i samme husstand og eventuell seksualkontakt behandles samtidig, selv om de ikke har kløe. Barn holdes borte fra skole og barnehage til dagen etter at behandling er startet.

LES OGSÅ: Lus i håret? 4 vanlige misforståelser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer