Skabb:

«Eksem» kan være skabb

Skabben gir intens kløe, og kan mistolkes som eksem, men er heldigvis enkel å behandle. Flere steder i landet er det nå utbrudd.

SKABB: Det er ikke en seksuell overførbarn infeksjon, men kan likevel smitte når du har sex eller bare har mye fysisk kontakt. FOTO: NTB Scanpix
SKABB: Det er ikke en seksuell overførbarn infeksjon, men kan likevel smitte når du har sex eller bare har mye fysisk kontakt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så ofte vi hører om skabb, men skabbmidden dukker opp med jevne mellomrom, og lever fortsatt.

I fjor ble det kjent at det hadde vært unormalt mye skabb i bergensområdet, etter at Helse Bergen kunne melde at de har hatt svært mange henvendelser om skabb siden sensommeren.

- Vi har ganske stabile forhold i Bergen nå. Vi har hatt en oppblomstring siden i sommer, og forventer ikke at det går ned igjen med det første, fortalte Turid Jorunn Thune, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Ifølge Thune er det vanlig at når skabben først dukker opp så dukker den opp hos mange.

- Det ser ut som dette går i sykluser på rundt ti til 15 år, men hvorfor det skjer, vet vi ikke.

Nå ser det imidlertid ut som skabben er tilbake, og lever i beste velgående blant unge i Oslo-området, skriver nrk.no.

Skabbmidden er en midd som graver ganger i huden til den som er rammet, og legger egg der. Symptomene er gjerne intens kløe, ofte over hele kroppen bortsett fra hodet. Kløen kan forverres etter at du har lagt deg, og du får også ofte små nupper eller blemmer i huden. Ved skorpeskabb, som kan oppstå hos mennesker med nedsatt immunforsvar, er det samme midd som angriper, men da i mye høyere antall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer