Spise snø:

Ekspert: - Du får ikke mark av å spise snø

Barnemarken smitter på helt andre måter.

SPISE SNØ: Å spise snø, jord og sand er ufarlig, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
SPISE SNØ: Å spise snø, jord og sand er ufarlig, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Putter poden alt i munnen? Det ser ikke veldig delikat ut, men det er sjeldent farlig å spise fra bakken. Farget snø er ikke noe særlig – spesielt om fargen er gul, og inne i byen kan du finne både urin og hundebæsj på gata, noe du selvsagt ikke vil at poden skal ha i seg. Men som regel er det ikke farlig å spise hverken snø, jord eller sand.

Du fikk helt sikkert høre at du får mark i magen av å spise snø da du var liten, og kanskje har du fortalt dette videre til dine egne barn?

- Jeg hørte jo også at du fikk mark av å spise snø, og har alltid lurt på hva det kom av. Du får ikke mark i magen av å spise snø, og det er ikke farlig å spise snø eller jord, sier Tore Lier, som er overlege ved avdeling for mikrobiologi og smittevern ved Universitetsykehuset i Nord-Norge.

De fleste barn spiser snø, og heldigvis ligger det altså ingen mark og venter på at små barnehender skal finne dem i snøen. Barnemark smitter på en helt annen måte.

- Barnemark smitter mer direkte. Det som gjerne skjer er at hunmarken kyper ut gjennom rumpa og legger egg rundt anus. Det klør, så da klør man seg, og senere puttes hånda i munnen. Eller så tar man på en dørklinke og noen andre får med seg eggene fra den, forklarer Lier.

LES OGSÅ: Har du en «high need baby»?

Sjeldent farlig å spise snø eller jord

Barnemark er ifølge Lier svært vanlig, og i noen familier blir den vanskelig å bli kvitt. Men det er altså ikke snøen som har skylden. Nå er det selvsagt ikke all snø som er kritthvit og ren, og da kan det være greit å holde seg unna, men heller ikke det å spise jord kan sies å være farlig.

- I den grad det kan være farlig er det om det er avføring der. Da kan du jo få i deg bakterier, virus eller parasitter, som kan gi noen farlige infeksjoner, men det er veldig sjeldent, sier Lier.

Han får støtte av Ørjan Olsvik, som er professor i mikrobiologi ved Universitetet I Tromsø. Snø er ikke farlig å spise hverken på grunn av mark eller bakterier, og det er heller ikke jord eller sand, som jo også stadig står på menyen hos små barn.

- Jevnt over er man ganske enige om at dette ikke er spesielt farlig. Det er få farlige bakterier som overlever på bakken i lang tid, forteller han.

Han påpeker også at det faktisk er flere – ikke bare nysgjerrige barn – som spiser jord og stein. Geofagi – spising av jord og gjørme skjer blant samfunn som lever tett på naturen blant annet i Afrika, forteller han. I noen tilfeller har man spist jord i mangel på annen mat, i andre er det kulturelt betinget. I ingen av tilfellene er det spesielt farlig.

FØRER SJELDENT TIL SYKDOM: Det ser kanskje ikke så delikat ut, men det er sjeldent barna blir syke fordi de har spist sand i barnehagen. FOTO: NTB Scanpix
FØRER SJELDENT TIL SYKDOM: Det ser kanskje ikke så delikat ut, men det er sjeldent barna blir syke fordi de har spist sand i barnehagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vask rundt munn og nese

Det er imidlertid lurt å ta forbehold om hvor jorda blir hentet fra, for det er mye grums på bakken inne i bysentrumene som vi ikke vil ha i hverken egne eller andres munner.

- Som regel går det stort sett bra med små barn som spiser både det ene og det andre. Jord og snø i skogen eller på fjellet der det ikke er allmenn ferdsel eller hundebæsj er som regel ikke stort å være redd for, sier professor og spesialist i medisinsk mikrobiologi og tidligere avdelingsoverlege for avdeling for sykehushygiene og smittevern ved Oslo Universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen.

- I barnehager skal ikke dyr som katter og hunder ha lett tilgang. Å få i seg litt sand eller jord der skulle ikke medføre noen stor skade. I bygater, på kontorer, fellesrom, offentlige bygninger, legekontor, helsestasjoner og lignende. Der det kan være mennesker med infeksjoner eller bærertilstand av visse mikrober og så videre, bør barna ikke krabbe rundt, fortsetter hun.

Ifølge henne har de fleste mikrober, inkludert resistente bakterier, har lang overlevelse i miljøet - opptil år eller lenger. De overlever ofte lengst ved lavere temperaturer. For eksempel så lever resistente gule stafylokokker - MRSA- i nærmere ett år utenfor kroppen, forteller hun. Diarevirus som norovirus overlever i nærmere ett år i miljøet og influensavirus kan overleve rundt 14 dager eller lenger i et rom der det har vært influensasyke pasienter. Derfor påpeker hun, er god hygiene og godt renhold svært viktig der mange barn og voksne samles for eksempel i barnehager, på skoler, og i helseinstitusjoner.

Hun råder til å alltid vaske rundt munn og nese, i tillegg til håndvasken etter en bytur der barnet har vært mye i nærkontakt med miljøet, for å redusere risikoen for infeksjoner.

LES OGSÅ: Såpestykke kan spre bakterier

Litt ekkelt, men sjeldent farlig

Ifølge Olsvik er det imidlertid kun i svært få tilfeller at dette vil kunne gjøre deg syk.

- I byen kan det være urin på bakken. Det er jo ikke spesielt koselig å spise noe med urin, men urin fra friske mennesker er ikke farlig. Noen drikker urin og urin i seg selv er ikke farlig, sier han.

Hundebæsj er det heller ikke uvanlig å komme over, men også her er det kun i sjeldne tilfeller at du vil bli syk om du får i deg litt, ifølge Olsvik.

LES OGSÅ: Vesken din er proppfull av bakterier

Ikke noe særlig å spise fra fortauet

Det er imidlertid ingen grunn til å oppfordre barna til å krabbe rundt og dytte alt de ser i munnen. Olje og forurensning er ikke bra å få i seg, og det ligger ting på bakken som ikke er særlig sunt. Men du trenger altså ikke være helstressa om poden spiser mye fra sandkassen eller snøen på bakken.

- Du får ikke mark av å spise snø, poengterer også Olsvik.

Han påpeker at vi tross alt lever i bakterier, og mener det heller er i strøk i verden der det er mye parasitter, og en risikerer å få for eksempel bendelorm at du bør være ekstra påpasselig.

- Det er få bakterier som overlever på bakken i lengre tid, og dessuten så spiser vi jo bakterier hele tiden. Det er bakterier i melk for eksempel. De levende bakteriene vi får i oss vil som regel dø i saltsyren i magen.

LES OGSÅ: Én ting alle foreldre bør gjøre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer