Vestnilfeber:

Ekspert til KK: - Ikke bare i Hellas at man bør beskytte seg ekstra mot myggstikk

Også Italia, Serbia, Romania, Ungarn og Israel rapporterte om forekomst av vestnilfeber i fjor.

Publisert
Sist oppdatert

I juni har vi kunnet lese om at greske myndigheter oppfordrer folk til å være ekstra påpasselig med å forebygge myggstikk, ettersom det i 2018 var et rekordhøyt antall rapporterte tilfeller av vestnilfeberviruset, som spres hovedsakelig gjennom en myggart som heter Culex pipiens - «fuglemygg» på norsk.

- Dette rådet gjelder ikke bare Hellas, men også land som Italia, Serbia, Romania, Ungarn og Israel, som rapporterte om mange tilfeller av vestnilfeber i 2018, sier lege Helena Niemi Eide, ansatt ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, til KK.

Eide forklarer at man bør beskytte seg mot myggstikk med klær og myggmidler, og at eldre mennesker er mer utsatt enn yngre.

- Vestnilviruset kan også forårsake sykdom hos dyr, spesielt hester, mens fugler som oftest ikke blir syke. Når det kommer til mennesker, så har eldre økt risiko for alvorlig nevrologisk vestnilsykdom sammenlignet med yngre folk.

FOREBYGGING: - Det som hjelper er dekkende klær, myggnett, airconditioning og myggrepellenter som smøres på huden, forklarer Gunnar Hasle, zoolog og eier av Reiseklinikken i Oslo. FOTO: NTB Scanpix
FOREBYGGING: - Det som hjelper er dekkende klær, myggnett, airconditioning og myggrepellenter som smøres på huden, forklarer Gunnar Hasle, zoolog og eier av Reiseklinikken i Oslo. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gunnar Hasle, zoolog og eier av Reiseklinikken i Oslo, sier til KK at myggen stikker i hovedsak etter mørkets frembrudd, og at det er lurt å ta på myggrepellent ved solnedgang om det er mygg å se.

- I rom med airconditioning er det liten risiko for myggstikk. Det gjelder å holde det totale antallet myggstikk så lavt som mulig, med å bruke myggrepellent og dekkende klær, og eventuelt gå inn i et myggfritt område innendørs. De fleste merker ikke noe annet enn et vanlig myggstikk, selv om det er en infisert mygg, sier Hasle til KK.

De alvorlige tilstandene rammer mindre enn én prosent av de som blir smittet

Han påpeker at viruset kan ramme alle, men hos 80 prosent av de som er blitt stukket av en infisert mygg gir det ingen symptomer i det hele tatt.

- Vi kan ikke forutse hvem som bare får litt feber og muskelsmerter (ca 20 prosent), og hvem som er så uheldige å få hjernebetennelse (Encefalitt) og/eller lammelse. Disse alvorlige tilstandene rammer mindre enn én prosent av de som blir smittet. Men nevneren er her ikke alle myggstikk, men stikk av en Culex pipiens som er bærer av vestnilvirussmitte, forklarer Hasle.


- Kan man ta en vaksine eller tabletter for å forebygge vestnilfeber-smitte?

- Man arbeider visst med å lage en vaksine mot vestnilfeber, men det er langt frem. Vaksiner mot nært beslektede virusinfeksjoner, som japansk encefalitt, TBE og gulfeber hjelper ikke. Det er heller ingen tabletter man kan ta for å forebygge myggstikk. Både hvitløk og D-vitamin har vært foreslått, men ingen av dem har dokumentert effekt. Det som hjelper er dekkende klær, myggnett, airconditioning og myggrepellenter som smøres på huden, bedyrer Gunnar Hasle.

- Folkehelseinstituttet fraråder ikke reiser til Hellas

Lege Helena Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet forklarer at det i 2018 var en økning i antall tilfeller av vestnilfeber i Europa, inkludert Hellas.

- Hittil i 2019 er det enda ikke rapportert tilfeller av vestnilfeber i Europa (eller i Hellas). Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) startet overvåkningen i begynnelsen av juni og følger nøye med på situasjonen, men myggsesongen har akkurat startet. Hellas antar derfor at det vil komme tilfeller i år også, og anbefaler reisende til landet å beskytte seg mot myggstikk.

Hun opplyser om at du kan lese mer om situasjonen i Hellas på greske myndigheters nettside.

- Som bakgrunnsinformasjon kan det være greit å vite at i 2017 var 97 prosent av vestniltilfellene i Europa smitte hos lokalbefolkningen, og bare syv tilfeller var reiserelatert smitte blant turister (ECDCs årsrapport Westnil for 2017). Folkehelseinstituttet fraråder ikke reiser til Hellas eller andre europeiske land, USA eller Canada på grunn av vestnilfeber, men anbefaler at turister beskytter seg mot myggstikk, sier Eide til KK.

Også hun påpeker at myggstikk kan unngås ved påkledning, bruk av myggmidler og impregnerte myggnett.

- Myggen tiltrekkes av lys i skumringen. Lyset bør derfor ikke slås på før dører og vinduer er lukket. Hotellrom med klimaanlegg er vanligvis myggfrie. Myggen flyr sjelden høyere enn til annen etasje.

Dette gjør du om du blir bitt av en huggorm:

Det er ikke bare myggen som stikker! Under får du tips om du blir stukket av veps:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer