Vanninntak

Ekspert ut mot omstridt «vanntrend»

- Helt unødvendig!

VANNINNTAK: Vi regner med det ikke er første gangen du ser en slik - såkalt motivasjonsflaske? Foto: Silje Helgesen
VANNINNTAK: Vi regner med det ikke er første gangen du ser en slik - såkalt motivasjonsflaske? Foto: Silje Helgesen Vis mer
Publisert

«Ikke gi opp,» «snart der» og «nesten i mål»!

Sett alene skulle man tro dette var motiverende ord til en som hangler seg gjennom et maraton. Men faktisk er det oppfordringer skrevet på en såkalt motivasjonsflaske, med tilsynelatende hensikt i å motivere folk til å øke inntaket av vann.

For har du ikke alltid hørt at vann er bra og at vi drikker for lite? Og hva er da bedre enn å få dette skrevet inn på vannflasken?

Ifølge professor Bjørn Steen Skålhegg ved Universitetet i Oslo, er slike oppfordringer helt unødvendig.

- Husk at vi drikker når vi er tørste og spiser når vi er sultne. Det er en mekanisme i kroppen som faktisk er veldig finjustert, sier Skålhegg til KK.

Drikk når du er tørst, anbefaler professoren, men legger til at dersom du bor i syden kan du ha behov for mer vann når du svetter.

- Men i Norge med fem varmegrader, så trenger man ikke å drikke med mindre man føler behovet.

TV2 omtalte saken først.

Kan være dødelig

Helse-Norge bekrefter dette, og skriver at hos friske personer så blir inntaket av væske regulert gjennom tørsthetfølelsen, og er dermed ikke er noe man trenger å tenke på.

Men det er enkelte grupper som kan ha utfordringer med å regulere væskebalansen, skriver Lommelegen.

Dette gjelder spesielt:

  • Barn, særlig under sykdom.
  • Eldre Idrettsutøvere.
  • Personer med hjertesvikt eller nyresykdom.
  • Personer som bruker vanndrivende medisiner eller har ubehandlet diabetes.

Men hva er det egentlig som skjer med kroppen når vi drikker for mye vann?

Ifølge professoren kan et overinntak av vann føre til at nyrene ikke greier å skille ut alt av kroppen. Dette kan medføre økt trykk i hodet og påvirke nyrene. For mye vann i systemet kan dessuten tynne ut saltene i kroppen.

– Hvis man styrtdrikker litervis, kan det faktisk være dødelig, sier Skålhegg.

Dette skjedde også faktisk ganske nylig, Ifølge amerikanske Today Show.

De skriver at en tobarnsmor døde tidligere i sommer etter å ha drukket fire flasker med vann på rundt tjue minutter. Det store vanninntaket skal, ifølge nettstedet, ha ført til at hjernen hennes hovnet opp, og en uke senere var hun død.

Kroppen sier fra

Selv om dette høres dramatisk ut, er ikke vannforgiftning noe man trenger å bekymre seg for til vanlige. Professor Lene Niemann Nejsum uttaler til videnskap.dk at dette skjer ekstremt sjeldent.

- Normalt skiller nyrene ut overskuddsvann. Men nyrene klarer ikke å behandle mer enn en liter i timen, sier hun.

Alt over en liter går over i blodet, som betyr at saltkonsentrasjonen synker og vannet etter hvert vil trenge inn i cellene, forklarer Nejsum til nettstedet. Cellene vil deretter svulme opp, som blir problematisk i hjernen fordi hodeskallen ikke kan utvide seg. Resultatet kan bli koma og i verste fall død.

Men heldigvis vil kroppen si tydelig fra lenge før den faller død om, med symptomer som svimmelhet, forvirring og hodepine.

Det samme gjelder om du er dehydrert. Utover en sterk tørste, så vil man kunne føle seg utmattet og sliten, ifølge Lommelegen. Kroppen vil produsere mindre og mørkere urin, og i mer alvorlige tilfeller kan begynne å føle seg forvirret og svimmel. Hos små barn skal man være oppmerksom på dehydrering ved tørre bleier og gråt uten tårer. Hos eldre kan man klype lett i en hudfold for å se om den blir stående opp lenge.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer