Akademisk Doping

Ekspertene advarer mot «smartdop»: - I en undersøkelse utført for NRK oppga 4 prosent av norske studenter har brukt slike legemidler

- Vi ser generelt at det er en økning av akutte psykoser blant unge, noen av disse tilfellene kan være knyttet til bruk av illegale rusmidler i studiesituasjonen, sier leder for SiO Helse.

AKADEMISK DOPING: En undersøkelse utført for NRK viser at 4 prosent av studenter har brukt legemidler som akademisk doping. Men ekspertene advarer!  Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup
AKADEMISK DOPING: En undersøkelse utført for NRK viser at 4 prosent av studenter har brukt legemidler som akademisk doping. Men ekspertene advarer! Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle kjent på eksamensnerver i løpet av årene vi har brukt på skoler og universiteter, og hver gang du satt der med oppgavene foran deg så tenkte du sikkert: «Hvorfor leste jeg ikke mer?». For tenk om det bare fantes en pille du kunne ta som gjorde deg skarp og konsentrert slik at du bare kunne lest i timesvis uten å bli trøtt og sliten?

Men akademisk doping er ikke bare en usannsynlig fantasi, det er en realitet. Det har blitt kalt studiedop, smartdop og prestasjonsdop, og skal gjøre nettopp det – øke prestasjonen.

LES OGSÅ: - Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv

– Det ble gjort en undersøkelse av Norstat for NRK, og da oppga 4 prosent av studentene at de hadde brukt slike legemidler. I utlandet har det vist seg å være snakk om enda flere enn dette, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til KK.no. 

Og ADHD-medisin som inneholder det sentralstimulerende stoffet metylfenidat, er kanskje det som er mest utbredt.

– Det er først og fremst sentralstimulerende legemidler som benyttes. For eksempel ADHD-medisiner som Ritalin eller Concerta som begge inneholder metylfenidat, og modafinil – et legemiddel som gis til pasienter med narkolepsi. I noen tilfeller kan det dreie seg om amfetamin, men også Alzheimermedisin brukes av noen, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer