Akademisk Doping

Ekspertene advarer mot «smartdop»: - I en undersøkelse utført for NRK oppga 4 prosent av norske studenter har brukt slike legemidler

- Vi ser generelt at det er en økning av akutte psykoser blant unge, noen av disse tilfellene kan være knyttet til bruk av illegale rusmidler i studiesituasjonen, sier leder for SiO Helse.

AKADEMISK DOPING: En undersøkelse utført for NRK viser at 4 prosent av studenter har brukt legemidler som akademisk doping. Men ekspertene advarer!  Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup
AKADEMISK DOPING: En undersøkelse utført for NRK viser at 4 prosent av studenter har brukt legemidler som akademisk doping. Men ekspertene advarer! Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle kjent på eksamensnerver i løpet av årene vi har brukt på skoler og universiteter, og hver gang du satt der med oppgavene foran deg så tenkte du sikkert: «Hvorfor leste jeg ikke mer?». For tenk om det bare fantes en pille du kunne ta som gjorde deg skarp og konsentrert slik at du bare kunne lest i timesvis uten å bli trøtt og sliten?

Men akademisk doping er ikke bare en usannsynlig fantasi, det er en realitet. Det har blitt kalt studiedop, smartdop og prestasjonsdop, og skal gjøre nettopp det – øke prestasjonen.

LES OGSÅ: - Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv

– Det ble gjort en undersøkelse av Norstat for NRK, og da oppga 4 prosent av studentene at de hadde brukt slike legemidler. I utlandet har det vist seg å være snakk om enda flere enn dette, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til KK.no. 

Og ADHD-medisin som inneholder det sentralstimulerende stoffet metylfenidat, er kanskje det som er mest utbredt.

– Det er først og fremst sentralstimulerende legemidler som benyttes. For eksempel ADHD-medisiner som Ritalin eller Concerta som begge inneholder metylfenidat, og modafinil – et legemiddel som gis til pasienter med narkolepsi. I noen tilfeller kan det dreie seg om amfetamin, men også Alzheimermedisin brukes av noen, forteller han.

LES OGSÅ: Vanlige symptomer på ADHD

Slett ikke smart å ta «smartdop»

Det er ingen av disse legemidlene som er ment å skape bedre studenter, dette er tross alt medisiner som skal hjelpe pasienter med ulike diagnoser. Men for vanlige friske mennesker kan de ha en annen virkning. Men blir man egentlig så mye bedre på skolen av å ta en pille?

– Det medfører jo at du blir mer utholdende slik at du kan sitte og studere lengre. Noen brukere gjør det også bedre på tester, men det er ikke testet direkte hvordan dette virker i en mer langvarig studiesituasjon, forklarer Madsen.

Det kan altså hjelpe deg å øke konsentrasjonen og arbeidskapasiteten, og å takle presset som følger med studenttilværelsen. Det betyr likevel ikke at «smartdop» er så smart å bruke – det er tross alt ingen virkning uten en bivirkning.

Noen kan få angst eller andre psykiske bivirkninger

BIVIRKNINGER: Selv om disse legemidlene kan øke konsentrasjonen og arbeidskapasiteten, er det ikke dette de er ment til, og det følger alltid med bivirkninger. Foto: Shutterstock / Ollyy
BIVIRKNINGER: Selv om disse legemidlene kan øke konsentrasjonen og arbeidskapasiteten, er det ikke dette de er ment til, og det følger alltid med bivirkninger. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer

– Alle legemidler har jo bivirkninger. Mange av disse legemidlene kan gi deg problemer med å sove, redusert matlyst og vektnedgang, og noen kan få angst eller andre psykiske bivirkninger. Spesielt vil disse bivirkningene bli sterkere hvis man bruker det over lengre tid, forteller han og påpeker at med unntak av Alzheimermedisiner, er dette snakk om vanedannende medikamenter som du lett kan bli avhengig av.

Ifølge Madsen vil nok ikke norske leger skrive ut disse medisinene til studenter. Derimot vet man at det er noen ADHD-pasienter og mennesker med narkolepsi som får dette lovlig av sin lege, og som selger det videre på det illegale markedet.

– Amfetamin, metylfenidat og modafinil er narkotiske stoffer som er strengt regulert. Så hvis du for eksempel kjøper dette på nettet så er det et lovbrudd. Det er vanskelig å si noe sikkert om det i fremtiden vil utvikles nye medikamenter som er ment å gi økte prestasjoner, men slik ting er i dag er det ikke noe sjanse for at dette blir lovlig, sier Madsen. 

LES OGSÅ: Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

En av fem studenter har alvorlige psykiske symptomplager

Kari Jussie Lønning, leder for SiO Helse, sier til KK.no at Studentenes helse og trivselsundersøkelse, som er en landsdekkende undersøkelse, har gitt dem mye innsikt i hvordan studentene opplever studenttilværelsen. Og den viser at mange kjenner på bekymringer rundt prestasjon og eksamener.

– Tallene viser at på landsbasis så er det 38 prosent som svarer at de opplever litt eller mye eksamensangst. Men forekomsten er ikke likt fordelt mellom kjønnene, det gjelder 45 prosent av kvinner og 28 prosent av menn. Mange kvinner kjenner også på angst for framføring, forteller hun.

Studenttliværelsen er en overgangsfase som kan være krevende. Mange flytter hjemmefra for første gang og skal starte helt på nytt på et nytt sted, man skal passe økonomien selv, lage maten selv og finne seg nye venner. 

HØYE KRAV: Kari Jussie Lønning som er lege og leder for SiO Helse (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus), vet at studenttliværelsen kan være krevende for mange. Foto: Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
HØYE KRAV: Kari Jussie Lønning som er lege og leder for SiO Helse (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus), vet at studenttliværelsen kan være krevende for mange. Foto: Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO Vis mer

– Akademia skal ha høye krav, det er det øverste tilbudet vi har innen utdanning. Men formen kravene skal leveres på må jo tilpasses i forhold til dagens studenter. En av fem studenter forteller at de sliter med alvorlige eller mange psykiske symptomplager. For mange av disse oppleves studenttilværelsen krevende, forklarer Lønning. 

LES OGSÅ: Dette gjør koffein med kroppen

Forekomsten ser ikke ut til å være høy

De fleste mestrer studenttilværelsen ganske godt selv om kravene er mange og store. Hun påpeker at det likevel ikke ser ut til å være særlig utbredt bruk av prestasjonsdop blant studentene. 

– Det er noe vi er oppmerksom på, og vi har absolutt hørt om bruken, men dette er ikke et stort problem hos oss. I undersøkelsen svarer 4,2 prosent at de har brukt prestasjonsfremmende midler, men mange oppgir da koffein, Paracet og ulike naturpreparater. Det er en langt lavere prosent som oppgir å ha brukt Ritalin eller andre stoffer, forklarer hun.

Selv om forekomsten av prestasjonsdop ser ut til å være lav, understreker hun at de tar hvert eneste tilfelle svært seriøst, og er nøye med å informere om hvor risikofylt dette er. Selv om noen mener at det har god effekt, så følger det også med bivirkninger.

– Vi ser generelt at det er en økning av akutte psykoser blant unge, noen av disse tilfellene kan være knyttet til bruk av illegale rusmidler i studiesituasjonen. Vi ser at det skaper avhengighet, og det kan forsterke sårbarheter man allerede har mot angst og depresjon, sier Lønning og fortsetter:

– Undersøkelsen viser jo at de som har høyest angstnivå med henhold til prestasjoner, og som sliter i studiene, har mest forbruk av rusmidler. Så kan man jo spørre seg: hva kom først – angsten eller rusbruken?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer