Vis mer

Kreftforebyggende

Ekspertene er derimot usikre, men presiserer at det ikke er bortkastet å spise løk

Likevel bør du vende blikket mot de litt sterkere fargene neste gang du er i grønnsaksavdelingen.

Publisert

Ifølge en ny studie publisert i Food Research International, gjort av bioingeniør og doktor Suresh Neethirajan skal rødløk være kreftforebyggende. (Psst: Rødløk har en anti-aldringseffekt!)

Studien viste at når forskerne eksponerte menneskelige kreftceller for fem forskjellige løktyper, fant de ut at rødløk drepte fire ganger så mange kreftceller som gul løk.

Undersøkelsene er gjort på rødløk som vokser i amerikanske Ontario, men forskerne sier at rødløk generelt skal ha omtrent samme effekt. Rødløk skal nemlig være rikt på antioksidantet quercetin, samt være spesielt god på å forebygge brystkreft. Løken skal også forstyrre kreftcellene og hindre dem i å vokse. 

LES OGSÅ: Anette (34) gikk i 10 år med udiagnostisert kreft

- Helheten av kostholdet er viktigst

Mange grønnsaker og annen mat blir sett på som kreftforebyggende. Nettopp dette vil Kreftforeningen legge vekt på.

- Kreftforeningen er positiv til at det kommer ny forskning, men understreker at det er behov for mer forskning før man kan konkludere med at inntak av rødløk kan ha effekt på kreftbehandling, sier Ingrid Stenstadvold Ross, seksjonssjef i Kreftforeningen. 

I tillegg er det detaljer ved forskningen som er essensielle, mener hun. 

- Det er viktig å presisere at denne studien ikke går på forebygging av kreft, men om rødløk kan ha en effekt på kreftbehandling av noen typer kreft. Denne studien er gjort i et laboratorium, så det er ennå uvisst hva slags egenskaper rødløk har i kroppen.

Kreftforeningen vil aller først fremme variasjon i et sunt kosthold. 

- Når det gjelder forebygging av kreft vil helheten av kostholdet ha størst betydning, ikke enkelte matvarer eller enkelte næringsstoffer. Derfor anbefaler vi befolkningen å spise variert. Spis gjerne rødløk, men ikke så mye at det går utover inntak av annen frukt og grønt, sier Ross. 

Erik Arnesen er ernæringsekspert og helsefaglig rådgiver ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han er enig med kreftforeningen. 

- Å spise mye frukt og grønt kan forebygge flere typer kreft, men denne studien kan i seg selv ikke gi svar på om rødløk alene forebygger kreft. Som med andre grønnsaker inneholder løk forbindelser som kalles fytokjemikalier. Flere av disse ser ut til å motvirke kreft i celler eller dyr, men studier med mennesker finnes det lite av. Den nye studien har fokus på en spesifikk gruppe av fytokjemikalier som kalles flavonoider. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise fargerik mat

LØK: - I stedet for å velge mellom gul og rød løk, vil jeg heller si ja takk, begge deler! Foto: NTB scanpix
LØK: - I stedet for å velge mellom gul og rød løk, vil jeg heller si ja takk, begge deler! Foto: NTB scanpix Vis mer

Uvisst effekt på kroppen vår

Den nevnte studien er altså ikke gjort på mennesker, og kun på celler i et laboratorium. Derfor vet man enda ikke om det faktisk fungerer på kroppen. 

- Menneskestudier har ikke funnet en klar sammenheng mellom inntak av flavonoidene de undersøkte og risiko for ulike typer kreft. Det betyr ikke at det er bortkastet å spise løk, men ingen enkeltmatvare kan forebygge eller kurere en så komplisert sykdom som kreft, sier Arnesen. 

Arnesen forklarer at studien ikke skiller seg ut når det kommer til å ha effekt på celler i laboratorium. 

- I studien undersøkte de effekten av å tilsette ekstrakter av løk på tarmkreftceller. En isolert cellekultur i et laboratorium er noe annet enn celler i en menneskekropp. Det finnes mange slags stoffer som viser seg å ha stor effekt i cellestudier, men som senere har vist seg å ikke ha noen effekt på dyr eller mennesker.

- Det kan for eksempel skyldes at stoffene i liten grad tas opp fra maten. Selv om de fant store mengder av visse fytokjemikalier i rødløk, sier studien ingenting om de faktisk kan nyttiggjøres i kroppen. Det varierer muligens fra person til person hvor mye som blir absorbert og kan ha noen effekt. Det er med andre ord slett ikke sikkert at rødløk dreper kreftceller i et menneske – men dette bør undersøkes.

LES OGSÅ: Hva er egentlig sprø løk laget av? 

Arnesen mener også at gul løk kan ha like stor effekt.

- En bør også være obs på at de undersøkte ekstrakter av fem spesifikke typer løk. De fokuserer som du sier på rødløk, men studien viser at alle løkene var rike på flavonoider, også gul løk. Alle løk-ekstraktene hemmet også deling av kreftceller like mye. Faktisk hadde en av de gule løkene like mye effekt på kreftcellene som rødløk.

- Så i stedet for å velge mellom gul og rød løk, vil jeg heller si ja takk, begge deler!

LES OGSÅ: 5 ting de færreste tenker over at inneholder sukker

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer