Ny forskning:

Ekspertene er samstemte: - Dette gjør oss lykkeligere

Og det er noe annet enn for menn, viser forskning.

USELVISKE KVINNER: - At kvinner er i stor overvekt når vi snakker om uselviskhet, det er jeg ikke i tvil om, sier eksperten til KK. FOTO: NTB
USELVISKE KVINNER: - At kvinner er i stor overvekt når vi snakker om uselviskhet, det er jeg ikke i tvil om, sier eksperten til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du lever gjerne et travelt liv med jobb, husarbeid, tidsfrister og press fra ulike hold. Likevel prioriterer du å støtte venner som har det vanskelig, du trøster barn, gir råd til kolleger eller hjelpe en gammel nabo. Det er sjeldent du tar deg tid til å gjøre noe kun for deg selv.

Høres dette ut som deg? Da viser det seg at du ikke er alene. Ifølge en studie utført av Universitetet i Zürich.

Vitenskapen bekrefter nemlig det vi alltid har visst: Kvinner er mer uselviske enn menn.

Mens kvinner blir lykkelige av å være vennlige og uselviske, blir menn mer lykkelige av å være egoistiske.

Høres det kjent ut, eller er virkeligheten mer nyansert enn som så?

Dette viser studien

Ifølge studien er kvinnelige hjerner programmert til å belønne vennlighet, mens menns hjerner i større grad belønner egoistisk oppførsel.

Studien besto av en gruppe kvinner og menn som gjennomgikk en serie av eksperiment som handlet om å dele penger eller ikke.

Disse eksperimentene ble designet for å utforske hvilke områder av hjernen som aktiveres når uselviske eller egoistiske beslutninger tas. Ifølge studien har kvinner større sannsynlighet for å frigjøre dopamin når de tar uselviske beslutninger, mens menn får lykkefølelsen av å ta egoistiske beslutninger og beholde pengene selv.

Så hva er grunnen til at det er slik?

KAN SKYLDES SAMFUNNET: - Samfunnet er ikke tilrettelagt for at kvinner kan leve et veldig egoistisk liv, sier eksperten. FOTO: NTB
KAN SKYLDES SAMFUNNET: - Samfunnet er ikke tilrettelagt for at kvinner kan leve et veldig egoistisk liv, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Evolusjonen spiller en rolle

- Jeg tenker at mye av grunnen til at kvinner er mer uselviske enn menn er evolusjonen. Så langt tilbake vi vet har det vært kvinnens oppgave å passe på flokken på et emosjonelt nivå, sier Christine Otterstad, som er coach og mentaltrener, til KK.

På mange måter er det også slik dagens samfunn er bygget opp, og noe mange fremdeles lever etter.

- Samfunnet er ikke tilrettelagt for at kvinner kan leve et veldig egoistisk liv. Derfor vil jeg si at disse rollene, der kvinnen fortsatt leder på det uselviske og emosjonelle plan, i stor grad blir opprettholdt på grunn av samfunnets struktur, sier hun.

Ofte har vi også andre forventninger til kvinner enn til menn, selv om dette selvfølgelig er individuelt.

- Jeg kjenner mange uselviske menn og kvinner som er mer egoistiske, men at kvinner er i stor overvekt når vi snakker om uselviskhet, det er jeg ikke i tvil om, sier Otterstad.

PRIORITERER ANDRE: - Noen kvinner jeg har jobbet med har vært så selvutslettende at de til slutt bare eksisterer for andre og ikke har et godt liv selv, sier Fjellheim. FOTO: NTB
PRIORITERER ANDRE: - Noen kvinner jeg har jobbet med har vært så selvutslettende at de til slutt bare eksisterer for andre og ikke har et godt liv selv, sier Fjellheim. FOTO: NTB Vis mer

- Viktig å ikke generalisere

Det er nok ikke alltid så svart/hvitt som forskningen skal ha det til. Kvinner kan selvfølgelig være egoistiske og menn kan være uselviske.

- Noen kvinner jeg har jobbet med har vært så selvutslettende at de til slutt bare eksisterer for andre og ikke har et godt liv selv. Andre kvinner jeg har jobbet med har vært villig til å både ignorere, utnytte og kjøre over andre for å oppnå egen suksess. Det samme gjelder menn jeg har truffet, så det er veldig individuelt.

Det sier Lene Fjellheim, som er coach og ledertrener i CoachTeam, til KK.

Hun er ikke overbevist om at vi skal snakke om kvinner og menn, og er mer tilhenger av feminin og maskulin energi.

- Jeg tror det viktigste vi alle kan gjøre fremover er å være bevisst på hvordan vi snakker om og til våre barn, våre fremtidige ledere, og sørge for at vi ikke generaliserer, råder hun.

Fjellheim sitt favorittuttrykk er «learning by tryning».

- Vi skal alle få masse livserfaring og kommer til å gå på noen smeller. Det gjelder å lære av det og dermed bli tryggere på seg selv, og da er det også enklere å vise vennlighet og ha tålmodighet med andre mennesker, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer