Krampetrening

Ekspertenes tips: Dropp krampetreningen!

Slik blir du kvitt kiloene du la på deg i juleferien.

TRENING ETTER FERIEN: Ekspertenes anbefaler deg å droppe krampetreningen i januar.   Foto: Shutterstock / Syda Productions
TRENING ETTER FERIEN: Ekspertenes anbefaler deg å droppe krampetreningen i januar. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

 Julens late dager er forbi, og treningssentre over hele Norge er i ferd med å fylles opp av mennesker som ønsker å komme i form etter juleferien. Har du, i likhet med oss, planer om å trene litt ekstra hardt frem mot sommeren? Det er bra å holde seg i form, men vær litt forsiktig med å trene for mye nå i starten. 

Det kan nemlig resultere i at du mister motivasjonen og i verste fall ender opp med en treningsskade. 

LES OGSÅ: - Skjoldkjertelen kan hindre at du går ned i vekt

Too much, too soon, too often 

- Det er helt klart mange som setter inn støtet i disse dager! Januar og til dels februar er høysesong for treningssenterbransjen. En lang og lat juleferie, i kombinasjon med nyttårsforsetter for det nye året, gir en kickstart, forteller Torunn Brekke-Hammersland, som er Grûnder og Trener på DRIV trening AS. 

Hun mener at den klassiske smellen mange går på er at de trener «too much, too soon and too often» etter ferien. 

- Spesielt senene våre trenger tid på å tilpasse seg treningsbelastningen, og det vil kunne utvikles senebetennelser ved for stor belastning for raskt. 

- Anbefalingen er derfor å gå systematisk til verks og å lytte til kroppen underveis. Lag en plan, og ikke vær redd for å justere på planen dersom kroppen sier fra, sier hun. 

Julie Rafoss, som er personlig trener, kostveileder og coach på Shapes Fitness i sørlandsparken, har tidligere fortalt at krampetrening også kan føre til at du mister motivasjonen

- Hvis du ikke er vant til å trene mye fra før av og går altfor hardt ut, kan man oppleve å få en skikkelig nedtur etter hvert og rett og slett få treningen helt opp i halsen. Da er sjansen stor for at man faller av etter kort tid, sier hun. 

LES OGSÅ: 3 supereffektive økter på mølla

To til tre tøffe økter i uken holder

Dersom det er en god stund siden sist du trente, anbefaler Brekke-Hammersland deg å velge en klok progresjon i starten. 

TO TIL TRE ØKTER I UKEN: Dersom du er nybegynner anbefaler eksperten deg å starte med to til tre tøffe økter i uken.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
TO TIL TRE ØKTER I UKEN: Dersom du er nybegynner anbefaler eksperten deg å starte med to til tre tøffe økter i uken. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

- Jeg anbefaler deg å starte med to til tre tøffe treningsøkter de første ukene. For eksempel intervalltrening og styrketrening.  

- Har du motivasjon til mer aktivitet kan du supplere med roligere økter, som for eksempel gåtur, ro på romaskin, yoga eller pilates.

Hvordan er det med dem som er godt trent, kan de starte litt hardere? 

- De som er godt trent har gjerne trent litt underveis i ferien også. De kan gjerne starte året slik de er vant med. Har du derimot hatt to til tre ukers full treningsfri kan du forvente at du har hatt en liten nedgang i formen. 

LES OGSÅ: Teknikk er mye viktigere enn du tror

Riktig teknikk er alfa omega 

Brekke-Hammersland mener at du som nybegynnere på treningssenteret gjør lurt i å velge den aktiviteten du liker best.
 
- Vi blir teppebombet med hva som er den mest effektive treningen, men det henger ikke alltid sammen med hva man liker å gjøre - da blir det sjeldent suksess. 

Når du har funnet de aktivitetene du trives med anbefaler hun deg å bli trygg på at du gjør ting riktig. Søk gjerne råd hos instruktører eller en personlig trener

- En tommelfingerregel på kondisjonstrening er at du skal øke varigheten før intensiteten. Dette gjelder både på intervaller og joggeturer. 

- I styrketreningen anbefales du å starte med så lave vekter at du klarer 10 til 15 repetisjoner. Øk belastningen og reduser antall repetisjoner etter hver som du blir sterkere, forklarer hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer