Søsken:

Eksperter: - Senk forventningene til dine søsken

Ikke alle søskenforhold er ment å være nære i voksen alder. Et problem kan være at man husker barndommen helt ulikt.

SØSKEN: Også søsken vi ikke har mye kontakt med i voksenlivet er viktige. Ofte er det de som dukker opp i en krisesituasjon. FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN: Også søsken vi ikke har mye kontakt med i voksenlivet er viktige. Ofte er det de som dukker opp i en krisesituasjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre søsken er gjerne med oss hele livet og mange søsken forblir bestevenner livet ut. For andre er søsknene mer som litt fjerne slektninger som man samtidig har en nær, felles historie med. Nettopp fordi vi har delt så mye med våre søsken gjennom oppveksten kan det være tungt om forholdet ikke holder i voksenlivet.

- Det er et følelsesmessig bånd der som skaper forventninger. Du har større forventninger til dine nærmeste enn til perifere bekjente. Forventninger som ikke innfris skaper frustrasjoner som sinne og sårhet, påpeker Grethe Nordhelle som er både psykolog og advokat.

LES OGSÅ: Ikke all søskenkrangling er sunn

I forskjellige solsystemer

- Da er det lettere at det oppstår konflikter. Avhengighet av andre gir også forventninger, og jo mer avhengighet og forventning, desto større kilde til konflikter, fortsetter Nordhelle.

Ofte har man også en helt forskjellig oppfatning av hvordan barndommen har vært.

- Noen ganger er man ikke bare på forskjellige planeter, men forskjellige solsystemer. Det vil alltid være annerledes for den andre. I alle konflikter er det minst to virkeligheter. Det er to subjektive oppfatninger som oppleves helt virkelige for den enkelte. Så glem å forsøke å argumentere for å overbevise den andre om at din virkelighet er den rette.

LES OGSÅ: - Konfliktskye må selv ta ansvar

Viktige hele livet

Søsknene våre er viktige for oss - også om vi ikke har hyppig kontakt. Noen søskenrelasjoner er vanskelige, eller kontakten kan ha dabbet av med årene. Likevel opplever mange at det er nettopp søsknene som står på trappa i krisesituasjoner, påpeker Kirsten Hofgaard Lycke, som er professor ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo, og har skrevet boken «Søsken for livet» som handler om forholdet mellom søsken i ulike aldre.

- Vi vet fra levekårsundersøkelser at søsken er en viktig del av nettverket gjennom hele livet. De har en betydning i kraft av at de er der hele tiden. Foreldre faller fra, men søsken har du ofte gjennom hele livet, sier hun.

- Noen ganger så følger vi litt med på hvordan våre søsken har det på avstand, selv om vi ikke ses så ofte. Andre har et mye tettere forhold, men mye av det som er viktig når vi blir voksne ligger i at vi har en felles historie, sier hun.

LES OGSÅ: For veldig mange vil venner være avgjørende for om du trives på et nytt sted

Søskensjalusien kan bli med inn i voksenlivet

Noe av årsaken til konflikter i voksenlivet kan være at det er lett å bli sittende litt fast i rollene fra barndommen. Kanskje storesøster fortsatt bestemmer alt når dere møtes? Da kan det for noen være befriende å få sagt ifra.

Andre årsaker kan være at når vi forlater redet så utvikler vi oss gjerne i forskjellige retninger, og at søskensjalusi også forekommer også hos voksne. Den kan bli hengende igjen i lang tid, og nettopp derfor er det så viktig at foreldre gjør det de kan for at søsknene skal ha et godt forhold fra de er små, mener Lycke.

- Jeg tror nok ikke at det alltid er lurt å behandle alle barna på samme måte, fordi barn er forskjellige og har forskjellige behov. Gode foreldre forsøker å tilpasse oppdragelsen til hvert av barnas beste, men jeg tenker at det kan være lurt å fortelle barna om det som skjer. Du kan jo for eksempel si at «forrige lørdag så fikk du være med pappa på kino, og i dag skal lillebror være med meg på tur». Det trenger ikke være det samme, men forklar hvorfor og hvordan du tenker, råder Lycke.

LES OGSÅ: Blir du ofte svært sint på barnet ditt?

SØSKEN: Noen søsken forblir bestevenner hele livet, mens andre kan oppleve at forskjellene blir tydeligere med årene. FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN: Noen søsken forblir bestevenner hele livet, mens andre kan oppleve at forskjellene blir tydeligere med årene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Senk forventningene

Også Nordhelle mener mange søskenkonflikter har rot i barndommen.

- Det kan være noe som har brent seg fast fra barndommen, og det kan være noe som har skjedd senere. Et vanlig tema er jo også et arveoppgjør. Der det kommer utfordringer kan det også komme konflikter, sier advokat og psykolog Grethe Nordhelle.

Hun påpeker at konflikten i et arveoppgjør også ofte forsterkes av minner fra barndommen, men at det selvsagt også kan oppstå konflikter i voksenlivet som ikke har noe med oppveksten å gjøre. Når vi forlater mors og fars rede opplever mange at forskjellene forsterkes og at søsknene fortsetter å utvikle seg i hver sine retninger. Om det spesielt er en av søsknene som går sin helt egen vei kan det oppleves vanskelig for en annen. Som i alle andre konflikter handler det om å utvikle toleranse for forskjeller, påpeker hun.

Og derfor mener hun det er viktig at vi ikke forventer for mye av søsknene våre, men justerer forventningene etter hvem de er.

- Det kan også være sånn at den andre ikke går gjennom samme forsoningsprosess som deg. Da er det godt å kunne snakke sammen, sier Nordhelle.

LES OGSÅ: - Er det én gang du skal søke profesjonelle råd så er det når du skal fordele arv

Søsken med helt forskjellige barndomsminner

Er det ting fra barndommen som gnager er det ikke sikkert din bror eller søster husker det på samme måte. Derfor er det ikke sikkert noen andre enn deg har tenkt på at det er noe som ligger og ulmer om du ikke sier noe. Eller du får høre at det tross alt ikke var lett for den andre heller.

- Det kan være godt å høre den andres historie. Den er ganske sikkert ulik din egen, og vil gi deg et nytt perspektiv i det å forstå den andre, sier Nordhelle.

- Og toleranse overfor andre handler om hvor harmonisk du er i deg selv, påpeker hun videre.

Det er lett å hakke på andre når du ikke har det så bra, og det går oftest utover de nærmeste.

LES OGSÅ: Pseudotvillinger kan få et svært tett bånd

- Slå en strek over gamle konflikter

Professor i pedagogikk Kirsten Hoffgaard Lycke understreker at det ikke er lett å rydde opp i konflikter som oppsto en gang i barndommen, og at man kan risikere at gammelt nag blusser opp igjen.

Også hun påpeker at det er viktig å justere forventningene sine, og dessuten at kanskje ikke alle søsknene har like stort ønske om å ha nær kontakt.

- Jeg tror det viktigste en kan gjøre er å tenke på hva som er viktig ved forholdet til dine søsken og så forsøke å ta vare på de gode sidene. Det kan ofte innebære at dere må være rause med hverandre og slå en strek over gamle konflikter.

LES OGSÅ: Barndommen kan påvirke voksenlivet, og gjerne mer enn du tror

LES OGSÅ: Kan plassen i søskenflokken egentlig si noe om hvem du er?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer