Søsken:

Eksperter: - Senk forventningene til dine søsken

Ikke alle søskenforhold er ment å være nære i voksen alder. Et problem kan være at man husker barndommen helt ulikt.

SØSKEN: Også søsken vi ikke har mye kontakt med i voksenlivet er viktige. Ofte er det de som dukker opp i en krisesituasjon. FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN: Også søsken vi ikke har mye kontakt med i voksenlivet er viktige. Ofte er det de som dukker opp i en krisesituasjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre søsken er gjerne med oss hele livet og mange søsken forblir bestevenner livet ut. For andre er søsknene mer som litt fjerne slektninger som man samtidig har en nær, felles historie med. Nettopp fordi vi har delt så mye med våre søsken gjennom oppveksten kan det være tungt om forholdet ikke holder i voksenlivet.

- Det er et følelsesmessig bånd der som skaper forventninger. Du har større forventninger til dine nærmeste enn til perifere bekjente. Forventninger som ikke innfris skaper frustrasjoner som sinne og sårhet, påpeker Grethe Nordhelle som er både psykolog og advokat.

LES OGSÅ: Ikke all søskenkrangling er sunn

I forskjellige solsystemer

- Da er det lettere at det oppstår konflikter. Avhengighet av andre gir også forventninger, og jo mer avhengighet og forventning, desto større kilde til konflikter, fortsetter Nordhelle.

Ofte har man også en helt forskjellig oppfatning av hvordan barndommen har vært.

- Noen ganger er man ikke bare på forskjellige planeter, men forskjellige solsystemer. Det vil alltid være annerledes for den andre. I alle konflikter er det minst to virkeligheter. Det er to subjektive oppfatninger som oppleves helt virkelige for den enkelte. Så glem å forsøke å argumentere for å overbevise den andre om at din virkelighet er den rette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer