Har du mistet jobben? Det er klart det er lett å miste motet når du er en av dem som ikke får bli i nedgangstider. At du blir litt nedfor er helt naturlig og veldig lov, men det er viktig å huske på at slike forandringer også kan - og veldig ofte - fører til positive fremgang i livet. I motgang blir vi nødt til å yte litt ekstra, og med fokus på de rette tingene kan tapet av gammel arbeidsplass føre deg langt bedre steder.
- Det er jo sånn at når en dør lukkes åpnes et vindu. Det er veldig ofte at det kommer nye muligheter. Kanskje var dette egentlig på tide? Mange kan bli værende i en jobb litt av vane, sier livsstilcoach Christine Ottersen. - Det er jo ofte kriser som skal til for å få et menneske til å stoppe litt opp. Ekstra tid er jo på mange måter en gavepakke til selvrealiseringen. Det kan være lurt å bruke litt tid på å finne ut hva man vil.
Med det menes ikke at du skal sitte hjemme og gruble over hva du skal videre, men at dette kan være en fin tid å bruke til det du ikke har hatt tid til tidligere.
LES OGSÅ: Bli tøffere på jobb
Bearbeid de tunge følelsene først
Men vi skal ikke prøve å få det til å høres så enkelt ut. Å miste jobben kan oppleves som svært tungt, og opplevelsen er individuell. Noen vil nok ha lettere for å se nye muligheter fort enn andre.
Etter et hvilket som helst tap er det viktig å bearbeide følelsene sine, påpeker psykolog Jan Rimau. La deg selv føle på det selv om det er trist og frustrerende og virker håpløst, og bruk de rundt deg.
- Det oppleves nok ille for de fleste å miste jobben. Det er likevel forskjeller, og stolthet og selvfølelse spiller inn. Det har betydning hvilke roller man knytter sin stolthet og selvfølelse til. Den som kan kjenne seg til rette med flere mulige roller har flere hester å spille på og er ikke så sårbar, sier psykolog Jan Rimau.
Hva du har opplevd av større eller mindre kriser før har også noe å si for hvordan du klarer å håndtere dette.
LES OGSÅ: Fargen du bør droppe på jobbintervjuet
Heng med de riktige menneskene
Om du ikke vet helt hva du skal gjøre enda, bør du i alle fall holde på rutiner, stå opp til samme tid hver dag og ha noe å foreta deg. Tren og bukk kaffemøter med venner. Trening utløser endorfiner som gjør deg glad og frempå. Sørg for å føle at du har litt kontroll, råder Otterstad.
Coachen råder i likhet med Rimau til å være litt streng når det gjelder hvem du menger deg med i denne perioden. Er gamle kolleger i samme båt er det fristende å være sammen med dem, men det er ikke sikkert det er så lurt. Du trenger god og positiv energi fra den andre parten.
LES OGSÅ: De 5 eneste tingene du har kontroll på i livet
Lag en plan
- Vi er rutinemennesker og kroppen har på så utrolig mange måter godt av å ha noen grunnleggende rutiner, sier psykolog Henrik Haaland Jahren i Next Level Psykologibistand.
Lag en plan med tidspunkter for trening, jobbsøking, sosial omgang og avslapping.
- Intensitet er avhengig av utgangspunkt. Det er viktig at du setter mål for uka som du kan mestre. Start lite og øk etter hvert.
Bruk tiden godt. For å finne ut av hva du skal gjøre videre kan du be om innspill rundt hvilke kvaliteter du har av venner eller profesjonelle. Avklar og benytt egne verdier og hva som er viktig for deg i valgene du tar og fokuser på de tingene du kan gjøre noe med.
- Jobb strukturert etter målene du har satt. Det er lett at man blir sittende i en jeg trenger mer tid til å finne ut av dette. Dørstokkmila blir ofte lenger jo lenger du er inaktiv, sier han.
- Ikke isoler deg. Vær åpen og la menneskene du har rundt deg være der for deg.
LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon