Perfeksjonist

Ekstreme perfeksjonister er mindre effektive

- Noen kommer dit at de ikke klarer å gjøre noen ting.

PERFEKSJONIST? Å hige etter det perfekte er ikke nødvendigvis så sunt. Ofte må du innse at «godt nok» er det nærmeste du kommer perfekt. Foto: Shutterstock / BLACKDAY
PERFEKSJONIST? Å hige etter det perfekte er ikke nødvendigvis så sunt. Ofte må du innse at «godt nok» er det nærmeste du kommer perfekt. Foto: Shutterstock / BLACKDAY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaller du deg selv for perfeksjonist? Det er det nok flere av oss som gjør, og kanskje gjerne på et jobbintervju, for å fremstå som svært dyktig og nøye. 

Ja, for selv om vi legger det frem som en dårlig ting så tenker vi at det vil bli oppfattet som en av de mest positive dårlige egenskapene vi kan ha – men er det egentlig det?

– Personlig liker jeg overhodet ikke ordet «perfeksjonist». Verden er ikke tjent med å hige etter det perfekte. Og ikke minst, hva er det perfekte? Dette er som oftest en personlig vurdering og har sjeldent noe med kvalitet å gjøre, sier KK-coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.no.

LES OGSÅ: 6 ting mentalt sterke mennesker er gode på

Ulempen med å være en ekstrem perfeksjonist er at disse menneskene sjelden blir fornøyde – ting kunne alltid vært bedre. 

Psykolog og seniorrådgiver i Norsk Psykologforening Anders Skuterud sier til KK.no at det faglig sett ikke finnes klare definisjoner av perfeksjonisme, dette er et personlighetstrekk som kan ha mange ulike grader, på begge sider av skalaen.

– Det som motiverer perfeksjonismen kan være veldig ulikt. Noen har en sterk estetisk sans og vil jobbe for at hjemmet, hytta eller kontoret skal tilfredsstille egne krav. Andre kan være perfeksjonister ut fra angst for kritikk fra andre, forklarer han. 

BEGRENSENDE: Perfeksjonisme er et personlighetstrekk som kan ha mange ulike grader, og jo mer ekstrem du er, jo mer begrensende er det. Foto: Shutterstock / KieferPix
BEGRENSENDE: Perfeksjonisme er et personlighetstrekk som kan ha mange ulike grader, og jo mer ekstrem du er, jo mer begrensende er det. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

Ekstreme perfeksjonister er mer ineffektive

Spørsmålet er om perfeksjonisme alltid er en dårlig egenskap? Otterstad vil si at det avhenger av i hvor stor grad du er opptatt av det og i hvilken sammenheng. 

– Om man er såpass perfeksjonist at man aldri blir fornøyd med det en selv eller andre gjør, så vil jeg si dette er en begrensende egenskap, sier hun og legger til: 

– Ekstreme perfeksjonister vil jo som oftest ha ting på sin egen måte og vil også kunne ha problemer med å delegere oppgaver i frykt for at ting ikke skal bli bra nok utført. 

Også Skuterud mener at jo mer rigid og angststyrt perfeksjonismen er, jo mer vil den være negativ og til og med lammende. Noen kommer også dit at de ikke klarer å gjøre noen ting. Å leve med et høyt angst- og prestasjonsnivå over lengre tid blir vi utslitt av. Det skaper utbrenthet.

En ekstrem perfeksjonist vil ikke bare kunne føle på stress og angst, men vil faktisk også være ineffektivt. 

INEFFEKTIV: En ekstrem perfeksjonist vil ikke bare kunne føle på stress og angst, men vil faktisk også være ineffektivt.  Foto: Shutterstock / millann
INEFFEKTIV: En ekstrem perfeksjonist vil ikke bare kunne føle på stress og angst, men vil faktisk også være ineffektivt. Foto: Shutterstock / millann Vis mer

– Det er gjort mange undersøkelser som viser at mennesker med høy grad av perfeksjonisme bruker for mye tid på rydding, detaljer og systemer slik at resultatet blir dårligere enn ved at en har brukbar oversikt og innimellom må rote litt for å finne noen papirer, forteller Skuterud. 

– Det er imidlertid et klart ideal i vårt samfunn å ha kontroll og orden. Derfor vil vi gjerne presentere oss som en som er slik. Da kan det være greit å fortelle at jeg er perfeksjonist, legger han til.

LES OGSÅ: Godtar du egentlig andre som de er?

EKSPERT: Psykolog og seniorrådgiver ved Norsk Psykologforening, Anders Skuterud. Foto: Arne Olav Hageberg/Norsk Psykologforening
EKSPERT: Psykolog og seniorrådgiver ved Norsk Psykologforening, Anders Skuterud. Foto: Arne Olav Hageberg/Norsk Psykologforening Vis mer

Fokuser på alt du faktisk har oppnådd

Men perfeksjonisme  ikke alltid være usunt. Det er for eksempel litt bedre å tenke at «du kan øve for å bli bedre», enn det er å tenke den negative varianten; «det er aldri bra nok».

Og hvis perfeksjonismen bærer frukter kan det være lettere å takle.

– Det er en kunst å kunne slå seg selv på brystet å vite at man har gjort så godt man kan, til tross for at ting ikke er helt 100 prosent perfekt, påpeker Otterstad.

For spørsmålet er om du klarer å rette fokuset mot alt du faktisk har oppnådd, og ikke bare fokuserer på alt som ikke er bra nok. Det er viktig å innse at man ikke kan forvente å være ekspert i noe før man har prøvd og øvd, men heller være opptatt av framgang.

– En kreativ perfeksjonisme kan bidra til fantastisk kunst eller flott håndverk. Der perfeksjonisme bidrar til gode resultater, vil det både være positivt utad og det vil oppleves positivt for skaperen, forklarer han. 

Når det er sagt finnes det også perfeksjonistiske kunstnere som har prestert godt, men som er plaget med mye prestasjonsangst. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer