Hvordan få sove godt

– Eldre bør slite seg ut hver dag

– Søvnkvaliteten blir alltid dårligere med alderen. Allerede i ung voksen alder begynner det gradvis å bli mindre dyp søvn i løpet av en natt.

AKTIV: Å slite seg litt ut hver dag, kan bedre nattesøvnen vesentlig. Foto: Scanpix
AKTIV: Å slite seg litt ut hver dag, kan bedre nattesøvnen vesentlig. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Det sier Arne Fetveit, forsker ved Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

Søvn er ett av hans spesialfelt, og han kan fortelle at den normale søvnen på nattestid deles opp i drømmesøvn, lett søvn og dyp søvn.

– Det er mengden dyp søvn som gjør oss uthvilte neste dag, men eldre har vanligvis lite dyp søvn igjen, noen nesten ingenting, sier han.

Forskjell på mye og god søvn

Likevel trenger eldre som regel like mye søvn som yngre, ifølge Fetveit.

– Men det er vanlig at eldre fordeler søvnen ut på flere av døgnets timer, for eksempel en ettermiddagslur, legger forskeren til.

Samtidig er det ikke bare antall timer som betyr noe, men også søvnens kvalitet, det har Anne M. Wolland tidligere uttalt til VI OVER 60.

Hun er lege og spesialist i nevrologi og klinisk nevrofysiologi. I 2011 ga hun ut boken “Eldre og søvn” sammen med sin kollega Mona Skard Heier.

– God søvn gjør at vi tåler påkjenninger bedre, men den trenger ikke vare i åtte timer. Det kan være godt nok med fem-seks timer hvis du føler deg opplagt på dagtid, sier Wolland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer