Jod og jodtabletter

Eldre er utsatt for jodmangel

Unge kvinner, gravide, eldre og vegetarianere er blant dem som ofte får i seg for lite jod - og som derfor kan ha behov for jodtilskudd.

JODTABLETTER ER IKKE BARE JODIX: Er du av dem som trenger tilskudd av jod, er det jod kosttilskudd du skal kjøpe. Jodix er høykonsentrert jod som er ment for beredskap i tilfelle atomulykker eller liknende. Foto: NTB
JODTABLETTER ER IKKE BARE JODIX: Er du av dem som trenger tilskudd av jod, er det jod kosttilskudd du skal kjøpe. Jodix er høykonsentrert jod som er ment for beredskap i tilfelle atomulykker eller liknende. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Apotekene har hatt storinnrykk av kunder som har ønsket å kjøpe jodtabletter - og har meldt om tomme hyller. Dette som følge av krigen i Ukraina og den generelle oppfordringen om at alle under 40 år bør ha jodtabletter tilgjengelige i huset i tilfelle atomutslipp.

Apotekene har i tillegg erfart at mange kjøper feil jodtabletter:

I stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen som myndighetene anbefaler å ha i beredskap i tilfelle atomulykke eller liknende, kjøper folk jodtilskudd.

I høykonsentrerte Jodix er det 130 milligram per tablett. Mens det i vanlig jodtilskudd er rundt 200 mikrogram.

Men for mange kan det være gode grunner for å ta nettopp jodtilskudd. Eldre er en av gruppene som er spesielt i faresonen for jodmangel.

Jodmangel

Jod er et næringsstoff som må tilføres via kosten. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er jodmangel svært utbredt på verdensbasis fordi jordsmonn, landbruksprodukter og drikkevann har svært varierende jodinnhold i ulike deler av verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer