Livmorhalskreft

Eldre kvinner sjekker seg for sjelden

Kvinner over 55 er dårligst til å sjekke seg for livmorhalskreft - og har størst risiko for å dø av sykdommen. - Vi skylder barna våre å forsøke å holde oss friske, sier Tove Steen.

LIVSVIKTIG SJEKK: Tove Steen mistet datteren Thea Steen til livmorhalskreft i 2016. Hun ønsker økt fokus på kreftformen blant kvinner i alle aldre, og mener eldre kvinner må bli flinkere til å sjekke seg. Foto: Carina Johansen/Dagbladets arkiv
LIVSVIKTIG SJEKK: Tove Steen mistet datteren Thea Steen til livmorhalskreft i 2016. Hun ønsker økt fokus på kreftformen blant kvinner i alle aldre, og mener eldre kvinner må bli flinkere til å sjekke seg. Foto: Carina Johansen/Dagbladets arkiv Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- 9 av 10 av de som dør av livmorhalskreft, har aldri eller nesten aldri sjekket seg. De aller fleste av disse er godt voksne kvinner.

Det sier lederen av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, Ameli Tropé, og viser til tall fra 2020.

Livmorhalsprogrammet jobber for å forebygge livmorhalskreft, en kreftsykdom som rammer mer enn 300 norske kvinner årlig. Mellom 70 og 90 norske kvinner dør hvert år av sykdommen.

Alvorlige celleforandringer og tidlig kreft gir ofte ingen symptomer, men celleforandringene kan oppdages med en livmorhalsprøve før cellene utvikler seg til kreft. Ved tidlig oppdagelse av kreft eller alvorlige celleforandringer er muligheten for helbredelse god. Kreftforeningens sjekkdeg-kampanje jobber for øke antall kvinner som tar slike livmorhalsprøver når de får påminnelse fra Livmorhalsprogrammet. Målet er å oppdage celleforandringene før de utvikler seg til kreft.

- Det er svært viktig å fortsette å teste seg også etter at man har vært gjennom overgangsalderen. Livmorhalskreft kan ramme både yngre og eldre kvinner, understreker Tropé.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.