Bruk av flere medisiner samtidig:

Eldre mer sårbare for bivirkninger

Jo eldre vi blir, dess flere legemidler bruker vi. Men enkelte medisiner og kombinasjoner kan være direkte farlig.

ØKNING. Når du begynner å dra på åra er det ikke uvanlig å bruke 15 ulike legemidler – eller mer. Foto: Scanpix/Shutterstock
ØKNING. Når du begynner å dra på åra er det ikke uvanlig å bruke 15 ulike legemidler – eller mer. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Medisiner blir ofte godkjent basert på at de er testet ut på yngre, friske mennesker. Men disse legemidlene kan virke både sterkere og lengre på eldre. I tillegg er eldre ekstra sårbare for bivirkninger, sier seniorrådgiver Christian Berg ved Folkehelseinstituttet.

Det er flere medisiner som ikke bør kombineres fordi det gir alvorlige bivirkninger eller påvirker effekten av medisinene. Men leger og sykehus har ikke én felles liste over medisinen hver og én bruker. Derfor bør man be fastlegen sin om en oppdatert medisinliste.

– Legemidler kan være skrevet ut av flere leger, fastlege og spesialister eller fra sykehus. Det er viktig at noen, gjerne fastlegen, har en totaloversikt. En slik liste kan være trygt å ha i bakhånd om man skal behandles på sykehus. Og det kan være lurt å ha med seg en slik liste på reise i tilfelle du oppsøker lege eller trenger medisiner, mener Berg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer