Hørselstap begynner tidligere enn mange tror:

Elin trodde alle snakket lavt

- Hørselstap er et naturlig aldringstegn, men det kan ta 20–30 år før hørselen er blitt så svekket at du selv reagerer på det.

KREVENDE. Ansikt til ansikt går det bra å ha en samtale, men Elin Hopland unngår gjerne steder med mye bakgrunnsstøy. Foto: Silje Katrine Robinson
KREVENDE. Ansikt til ansikt går det bra å ha en samtale, men Elin Hopland unngår gjerne steder med mye bakgrunnsstøy. Foto: Silje Katrine Robinson Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Elin Hopland har hørt dårlig siden hun var i 40-årene.

– Jeg syntes de rundt meg snakket så lavt, forteller hun.

I tillegg var hun plaget med svimmelhet og øresus. Etter et par år gikk hun til fastlegen som sendte henne videre til hørselstest og øre-nese-hals- spesialist.

– Han sa rett ut: «Du hører ganske dårlig på begge ørene, du.» Det var selvsagt et sjokk, selv om jeg hadde mistanke om at hørselen min sviktet. Både min mor og min onkel var tunghørte, så dette er nok noe genetisk i vår familie.

Blander sammen lyder

Elins historie er ganske typisk. Hørselstap skjer nemlig ganske tidlig. Hvor fort det skjer, og hvor dårlig hørselen blir, varierer fra person til person. Som regel er dette familiært betinget, men noe kan skyldes ytre påvirkninger, som støt eller slag mot øret, eller sykdommer og betennelser i øret.

– Hørselstap er en naturlig del av aldringsprosessen, forklarer audiograf og audiopedagog Jorunn Solheim. Hun har en doktorgrad innen hørselsrehabilitering og arbeider i dag ved Hørselssentralen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.