Mens de fleste av oss sier seg fornøyd med en joggetur i ny og ne, vil det alltid være noen som tar det til et nytt nivå. Et ekstremt nivå, kan man vel kalle det.
21. september 2022, kan Eliza Miron, som går under kallenavnet «Za», skryte på seg å ha vært på løpetur hver eneste dag, 20 år i strekk. Det er godt over 7300 løpeturer på rad. Hvordan er det mulig?
Det hele startet med at Eliza begynte å jogge i september 2002.
- Jeg ønsket å bli god i noe, og bestemte meg for å bli med på det ganske upopulære terrengløp-laget på skolen min, sier hun til KK.

Nina motbeviste statistikken: - Hvis en som meg klarer dette, så gjør alle det
Ønsket å bli en bedre løper
Eliza hadde ingen planer om å lage en «streak», men etter noen måneder innså hun at hun hadde løpt hver eneste dag. Det var da hun bestemte seg for å fortsette løpeturene i ett år, for å bli en bedre løper.
- Ved å holde det gående visste jeg at jeg ved neste sesong hadde gjort alt jeg kunne for å bli en bedre løper.
Eliza forteller at de tre første månedene uten laget var tøffest, fordi det ikke lenger var noen som ba henne gå ut og løpe.
- Likevel holdt jeg meg fast ved løftet jeg ga til meg selv om å fortsette løpingen, og i løpet av det året lærte jeg å elske løping. Det ble noe jeg ønsket å gjøre hver eneste dag.
På denne tiden var Eliza altså 16 år. I dag er hun 36 år, singel, bor i Indiana i USA, og har to barn. Hun er yogalærer og helse-coach.


Bør vi fokusere på pusten når vi løper?
Ønsker ikke å ta en fridag
- Er det umulig for deg å ta en dag av?
- Jeg kan ta en fridag – vi lever i en fri verden. Men løping er noe jeg elsker å gjøre, så jeg ønsker ikke å gå en dag uten. Noen tror jeg løper kun for å opprettholde streaken, men jeg tenker sjelden over det. Det er så inngravert i min daglige rutine, det er det samme som å pusse tennene.
Dette betyr at Eliza har løpt på sin egen bryllupsdag, og samme dag barna ble født.
- Mens eksmannen min var på sykehuset etter en operasjon i hjernen, løp jeg på parkeringsplassen. Jeg har også løpt i mange ulike land, og på flyplasser. Hvor enn jeg er, finner jeg en mulighet, og jeg liker å utfordre meg ved å løpe steder hvor det egentlig ikke virker mulig.

Kan trene gjennom hele svangerskapet
Christian Torp, muskel- og leddekspert, og daglig leder i Torp&co, mener at friske gravide bør være fysisk aktive og holde seg i form.
- Man kan trene helt fram til fødselen, så lenge det ikke gir smerter eller ubehag. Om mor holder seg fysisk aktiv gjennom hele svangerskapet, er det bra for både mor og barnet i magen. Etter fødselen kan man starte opp med trening så snart man føler for det.

Men likevel er det noen forsiktighetsregler det er greit å ta hensyn til under graviditeten, ifølge Torp:
- Unngå aktiviteter der du kan risikere å falle eller få harde støt mot magen. Eksempler er fotball, håndball, kampsport, stuping og lignende. Unngå å trene hardt når det er for varmt eller når det er høy luftfuktighet.
Har du hatt spontanaborter eller vet du har risiko for tidlig fødsel, vil Torp anbefale at du rådfører deg med lege for å få tilpassede råd.
Vært syk flere ganger
- Har du aldri vært syk i løpet av disse årene?
- Jeg har vært syk mange ganger de siste 19 årene. Alt fra lungebetennelse til bronkitt og corona – likevel går jeg ut av døren og løper. Farten er generelt lavere, men overraskende nok vil det å komme ut i frisk luft og få blodet til å pumpe, bidra til at jeg raskere blir frisk, påstår hun.
Eliza har også vært matforgiftet, og hun husker spesielt godt da hun hadde heftige mageproblemer en periode hvor hun bodde i India.
- Jeg lå i sengen hele dagen, ute av stand til å gjøre noe som helst utenom den daglige løpeturen. Da jeg kom tilbake fra løpeturen, lurte jeg selv på hvordan det i det hele tatt er mulig. Så la jeg meg i sengen igjen.
For å unngå sykdom når luften er kaldere, sørger Eliza for å alltid dekke til ørene sine – hun har lært at det er veldig viktig.
Kan være livsfarlig
Vi spør Torp om det er lurt å løpe når man har lungebetennelse, corona eller lignende.
- Disse tilstandene er vanligvis forårsaket av en infeksjon med bakterier eller virus. Lungebetennelse er alvorlig og kan være livstruende, da det kan hemme oksygenopptaket.
Ved blålig skjær på leppene eller fingerneglene, skal du ringe 113 umiddelbart.
- Forvirring kan også være et tegn på at du ikke får nok oksygen. Da er det også viktig med øyeblikkelig medisinsk hjelp.
I de fleste tilfeller av lungebetennelse vil de fleste bli helt friske dersom de får behandling raskt.
- Man skal ikke trene i denne fasen, da er det hvile som er viktig. Men når du føler deg bedre, anbefales det å være i aktivitet. Men ikke press deg til å gjøre noe du ikke føler deg frisk nok til. Lytt til kroppen din, avslutter Torp.
Lengden på løpeturene
De siste årene har løpeturene til Eliza i gjennomsnitt vært seks-syv kilometer lange. Noen år har hun løpt mer, andre perioder mindre.
- Da barna var nyfødt løp jeg kun 3,2 kilometer per dag. Det har vært et minimum. I dag ligger jeg på seks-syv kilometer om dagen – jeg elsker disse løpeturene, spesielt i skogen med hundene mine.
I tillegg til å løpe, har Eliza holdt på med sykling, svømming og vektløftning, noe hun syntes var gøy, men hun ønsket å dedikere tid og energi til løping.
- Det kom til et punkt hvor jeg var nødt til å prioritere tiden min, spesielt med tanke på yogapraksisen min. Å holde på med yoga har definitivt hjulpet meg med å forebygge skader.

Treningen for deg som ikke liker å trene
Løper tross skader
- Hva gjør du om du får en skade?
- De første fem årene hadde jeg flest skader. Det var fordi jeg konkurrerte på skolen, pushet meg selv veldig hardt, og satte urealistiske mål for meg selv. Ved en skade senker jeg tempoet, og innimellom krever det litt halting for å få gjennomført, men det går greit.
36-åringen er bevisst på å ikke overbelaste andre muskelgrupper, og hun mener at man i de fleste tilfeller kan løpe til tross for skader – dog avhenger det av alvorlighetsgraden.
- Jeg pleier å spørre meg selv: Er det verdt det? Svaret har alltid vært ja. Om jeg får en skade minner det meg på hvor utrolig heldig jeg er som vanligvis har muligheten til å løpe. God helse er noe man ikke skal ta for gitt.

Blir aldri lei
Eliza sier at hun aldri blir lei av å løpe. Hun er vant til at folk forteller henne at de synes løping er kjedelig, men selv mener hun at kjedsomhet er «a weak state of mind».
- Jeg synes det er nyttig å erfare kjedsomhet og monotone ting slik som å løpe den samme ruten, da det gir gode rutiner og stabilitet. I disse dager finnes det så mange distraksjoner som bidrar til at vi aldri kjeder oss, men jeg synes det er interessant å oppdage kjedsomheten i hodet vårt, og heller stille spørsmålstegn ved hvorfor vi må bli underholdt til enhver tid.
For Eliza handler ikke den daglige løpeturen om å få treningsutbytte, oppnå helsefordeler, eller for å koble av mentalt. Det er selvsagt store fordeler, men fokuset ligger et annet sted:
- Livet går fort, noe jeg innså som tenåring. Jeg ønsket å gjøre noe hver dag, slik at jeg skulle huske hver dag av livet mitt. Den daglige løpeturen har blitt min måte å verdsette livet på, og min måte å koble ut på, dersom jeg får behov for det. Det har gitt meg fred, på et vis, og jeg er mer til stede i meg selv.

- Gjør du dette når du løper, øker du forbrenningen - også etterpå
Ønsker å inspirere
Løpeentusiasten innrømmer at hun holdt løpestreaken skjult i 17 år. Dette til tross for at gamle kjenninger hun møtte, spurte om hun fortsatt løp.
- Først for to år siden begynte jeg å dele historien min på sosiale medier, og det har vist seg å inspirere tusenvis av mennesker. Og mange av dem har begynt på sin egen streak.
Også pappaen til Eliza begynte å løpe daglig, etter å ha sett hvor mye glede Eliza fikk av løpingen. Han er på sitt 17. år, i en alder av 69.
Eliza forklarer at hun aldri oppfordrer noen til å løpe hver dag, hun er mer opptatt av å inspirere andre til å opprettholde kontinuitet i treningen.
- Jeg oppfordrer andre til å opprettholde sunne levevaner, enten det er løping eller annen aktivitet – hva nå enn som får deg til å føle at du lever.