Solskader

Emma ville ha litt farge i ansiktet - endte opp med store forbrenninger

- Jeg fikk morfin mot smertene, sier Emma (22) til KK.

ANSIKTSSOLARIUM: Emma tenkte det var gøy å teste ansiktssolarium. Resultatet kom som et sjokk. Foto: Privat
ANSIKTSSOLARIUM: Emma tenkte det var gøy å teste ansiktssolarium. Resultatet kom som et sjokk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I 2018 skulle Emma Hoffström (22) få litt farge i ansiktet, ved å bruke et solarium kun for ansiktet. Det var første gang hun prøvde ansiktssolarium. Behandlingen varte i 18 minutter, og ble gjennomført på en salong i Sverige.

- Det svidde som om jeg var i solen, men det føltes ikke ut som at det var noe unormalt. Det var ikke smertefullt på noe vis.

Samme kveld var Emma rød i ansiktet, som man gjerne blir etter å ha vært i solen, eller tatt sol i et solarium.

- Da jeg våknet opp dagen etter, hadde ansiktet mitt begynt å hovne opp. Jeg fikk blemmer, og huden ble mer og mer hoven.

Annengradsforbrenning

Det ble såpass ille, at Emma dagen etter dro til akuttmottaket på sykehuset. Det viste seg at hun hadde fått annengradsforbrenning.

- Det var veldig, veldig vondt. Jeg fikk morfin mot smertene, og legene la vått papir på ansiktet mitt. De neste dagene brukte jeg kremer og sterke smertestillende.

PÅ AKUTTEN: Emma måtte få morfin mot smertene. Foto: Privat
PÅ AKUTTEN: Emma måtte få morfin mot smertene. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor ble du så kraftig forbrent?

- Filteret som skal begrense strålingen fra maskinen var ødelagt, derfor ble jeg så kraftig forbrent, mener Emma.

- Det var et sjokk

Emma har ikke saksøkt salongen, og hun ønsker heller ikke å oppgi hvilken salong det var. Hun var omtåket på grunn av smertestillende, og ønsket å fokusere på å bli bra igjen, istedenfor å gjøre noe med det.

- Jeg ante ikke at man kunne få så store skader – det var et sjokk. Derfor ønsker jeg å advare andre.

For å nå ut til flest mulig folk, lagde Emma en Tiktok-video med bilder av skadene hun fikk. Videoen har nå fire millioner visninger.

- Jeg har fått mye respons. Noen skriver at det er dumt å ta sol i 18 minutter, og at jeg kan skylde meg selv. Andre sier at det er bra at jeg viser hva som kan skje.

Har blitt helt bra igjen

Det tok noen uker før Emma ble bra igjen. Hun sov for det meste, da hun slet med å holde øynene oppe, og det var vanskelig å spise.

- Ansiktet mitt har blitt bra igjen, men i tiden etter hadde jeg mye problemer med huden. Jeg måtte gå til dermatolog, men i dag har jeg ingen arr eller synlige skader. Områdene i huden som ble hardest rammet blir fort brent, så jeg må være forsiktig i solen, og alltid bruke høy solfaktor.

EKSTRA NØYE MED SOLKREM: Etter hendelsen er huden til Emma såpass skadet, at hun raskt blir brent. Derfor må hun være veldig nøye med solkrem. Foto: Privat
EKSTRA NØYE MED SOLKREM: Etter hendelsen er huden til Emma såpass skadet, at hun raskt blir brent. Derfor må hun være veldig nøye med solkrem. Foto: Privat Vis mer

Etter hendelsen har Emma kun tatt solarium én gang.

- Det er ikke min greie. Jeg soler meg heller ute i naturlig sol, og er påpasselig med å bruke solkrem for å unngå solskader.

Hvorfor oppstår forbrenningsskader?

DSA fraråder all bruk av solarium fordi all bruk øker risikoen for å utvikle hudkreft, sier Lill Tove Nilsen, fagdirektør for optisk stråling ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

- Forbrenning kan forekomme når mengden UV-stråling blir for stor, enten ved at intensiteten er høyere eller eksponeringstiden er lenger enn personen tåler.

FAGDIREKTØR: Lill Tove Nilsen. Foto: Privat
FAGDIREKTØR: Lill Tove Nilsen. Foto: Privat Vis mer

Av og til er det også slik at man kan reagere sterkere enn normalt, enten fordi personen generelt er sensitiv for UV-stråling, eller på grunn av medisiner eller andre medikamenter.

- Det er ganske mange medisiner som kan gjøre en mer lysfølsom. Dette skal stå i pakningsvedlegget, men det er ikke alle som leser det, sier Nilsen.

Medisiner som kan påvirke lysfølsomhet, er blant annet antivirale midler, antidepressiva, antiarytmika og ulike typer antibiotika.

Lysbehandling er noe annet enn solarium

Selv om bruk av solarium frarådes, er behandling med UV-stråling vanlig ved en del hudlidelser, forklarer Nilsen.

- Denne typen behandling kaller vi lysbehandling, og må ikke forveksles med å ta solarium. Sammensetning av strålingen og mengde stråling som gis er svært forskjellig.

Behandling med UV-stråling skal kun skje etter faglig dokumenterte prosedyrer og metoder.

- Behandlingen skal utføres av helsepersonell, hvor lege, kiropraktor eller fysioterapeut skal vurdere berettigelse og optimalisering, sier hun.

Fås kjøpt på nett

Man kan få kjøpt ansiktssolarier på nett. Nilsen tror at flere av maskinene som selges på nett, neppe er på DSAs liste over tillatte solarier.

- Men selv produkter som er tillat for bruk, kan gi solskader, dersom man sitter for nært, eller overstiger anbefalt eksponeringstid.

Det er ikke uvanlig å bli brent i vanlige solarier heller, dersom man soler seg for lenge. Og det hender at det er feil på filteret/dekselet, slik at strålingen blir sterkere enn vanlig – som i Emmas tilfelle.

- Vi har sett flere eksempler på slike skader – det kan bli virkelig ille. De fleste solstudioer må vi anta at kontrollerer utstyret jevnlig, men det forekommer at filtre og deksler mangler eller er ødelagt. Man har sett eksempler på hærverk også. Man bør alltid selv sjekke at utstyret er i orden før bruk, sier Nilsen.

Nilsen vil også understreke at kremer som finnes i solstudioer, som skal gjøre deg raskere brun, også kan gjøre deg raskere brent.

- Om du bruker en krem som skal gjøre deg raskere brun, stemmer ikke lenger anbefalt solingstid for valgt apparat. Unngå all bruk av slike kremer før soling.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer