Plantar facitt:

En av ti får løpeskaden plantar facitt

KKs treningsekspert gir oss tipsene både for å unngå hælskade og for å bli frisk om du først har fått det.

LØPESKADE: Å løpe mye på hardt underlag er en av risikofaktorene for å få plantar facitt, skogsveier er derfor å foretrekke. FOTO: Scanpix
LØPESKADE: Å løpe mye på hardt underlag er en av risikofaktorene for å få plantar facitt, skogsveier er derfor å foretrekke. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Ti prosent av befolkningen opplever å få belastningskaden «Plantar Facitt» i løpet av livet. Særlig utsatt er de som er glad i å løpe, eller belaster foten mye på hardt underlag.

Det er høysesong for løping, og vi skal se på hva kan du kan gjøre for å unngå denne skaden, og hvordan du kan bli kvitt den dersom du er en av de som blir rammet.

Hva er plantar facitt

Plantar facitt er en belastningskade som oppstår på et senelignende bindevev under foten som kalles plantar fascien. Plantar facien går på undersiden av foten, er festet på fremsiden av hælbeinet og framover i vifteform til alle tærne. Smerten og irritasjonen oppstår under og rundt hælbeinet der plantar fascien er festet.

I begynnelsen oppleves smerten som trykkende/skjærende smerte i hælen ved belastning, særlig om morgenen. Over tid kan smerten også komme når foten er i hvile. Smertene kan også gå fremover mot tærne Plagene kan vare fra noen uker til flere år. Stort sett går plagene over etter 6- 18 mnd dersom du ikke har klart å stoppe de tidligere.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med uteløpingen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer