P-piller

- En del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter at de har sluttet på p-piller

... Og her er forklaringen på akneutbruddene.

KVISER ETTER P-PILLESLUTT: Mange kvinner opplever å få uren hud etter å ha sluttet på p-piller.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
KVISER ETTER P-PILLESLUTT: Mange kvinner opplever å få uren hud etter å ha sluttet på p-piller. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du p-piller som prevensjonsmiddel, vet du sikkert at de kan ha en del bivirkninger. Det en del av oss imidlertid ikke er klar over, er hva slags effekt p-pillene har på huden, og ikke bare når det gjelder pigmenteringer. Kanskje har du opplevd å få brune flekker i panne eller på overleppe opp gjennom årene? I en del tilfeller kan det faktisk være p-pillene som har skylden - dette kalles gjerne melasma. 

Men visste du at p-pillene også påvirker huden når det gjelder akne? Og, dersom du slutter på pillene, så kan du faktisk få ganske uren hud i tiden etterpå?

- Det er ganske så typisk at en del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter de har sluttet på p-piller, forteller hudlege Michael Zangani, ved Akademikliniken og Volvat, til KK.no. 

LES OGSÅ: Får du kviser rundt lyske og underliv?

- Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne 

EKSPERT: Michael Zangani er hudlege ved Volvat og Akademiklinikken.  Foto: Akademiklinikken
EKSPERT: Michael Zangani er hudlege ved Volvat og Akademiklinikken. Foto: Akademiklinikken Vis mer

Det gjelder spesielt kvinner som har brukt østrogenholdige p-piller (eks. Loette, Yasmin), og grunnen til at kvisene kommer når du slutter på dem, er fordi østrogenet i pillene motvirker akne. 

- Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne hos kvinner. Den virker både anti-inflammatorisk og motvirker talgdannelse. Dermed kan p-pillene holde akneutviklingen i sjakk, forklarer Zangani. 

Også Rolah Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», bekrefter at det er østrogennivået i p-pillene som har denne effekten.  

- En brå reduksjon av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron, som finnes i p-piller brukt mot akne, kan føre til utbrudd. Mer østrogen i forhold til testosteron gir mindre akne, men når man slutter på pillen, vil østrogennivået reduseres og effekten av testosteron igjen vise seg, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Den eneste måten du bør klemme en kvise på

Start aknebehandling

Begynte du på p-pillene for å få bedre hud, eller har du hatt lett tendenser til fet/uren hud før du begynte på pillene, er det altså sannsynlig at det vil komme tilbake - og muligens kraftigere enn før. Heldigvis finnes det forebyggende tiltak du kan gjøre. 

- Man kan starte å behandle huden mot akne, i første omgang lokal behandling, når man slutter med p-piller. Dermed kan en til en viss grad redusere eventuelle utbrudd, sier Zangani. 

EKSPERT: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», Foto: BeWell
EKSPERT: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», Foto: BeWell Vis mer

Lønning er enig i dette: 

- Det er lurt å ha et godt anti-akne hudpleieregime i perioden etter p-pille slutt. Man kan bruke reseptbelagte kremer som for eksempel Differin og Epiduo, som aktivt bekjemper forekomsten av akne.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

Dessverre finnes det ingen «quick fix» på problemet, og det å gradvis trappe ned på p-pillene (venne kroppen sakte, men sikkert til mindre hormoner), er heller ikke noe ekspertene anbefaler. 

- Det er ikke helt feil tenkt, men det vil nok ikke være en god løsning. Problemet kommer uansett hvordan man trapper det ned, forklarer Zangani.

- Man vil uansett lande på et østrogennivå som er lavere enn det var under bruk av p-piller. Det er mulig det kan motvirke «rebound effekten» noe, men det er ikke å anbefale, da det er bedre om kroppen kommer tilbake til et normal-regulert hormon nivå på egen hånd, sier Lønning. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer