KVISER ETTER P-PILLESLUTT: Mange kvinner opplever å få uren hud etter å ha sluttet på p-piller.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
KVISER ETTER P-PILLESLUTT: Mange kvinner opplever å få uren hud etter å ha sluttet på p-piller. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

P-piller

- En del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter at de har sluttet på p-piller

... Og her er forklaringen på akneutbruddene.

Bruker du p-piller som prevensjonsmiddel, vet du sikkert at de kan ha en del bivirkninger. Det en del av oss imidlertid ikke er klar over, er hva slags effekt p-pillene har på huden, og ikke bare når det gjelder pigmenteringer. Kanskje har du opplevd å få brune flekker i panne eller på overleppe opp gjennom årene? I en del tilfeller kan det faktisk være p-pillene som har skylden - dette kalles gjerne melasma. 

Men visste du at p-pillene også påvirker huden når det gjelder akne? Og, dersom du slutter på pillene, så kan du faktisk få ganske uren hud i tiden etterpå?

- Det er ganske så typisk at en del kvinner får akneutbrudd rundt fire til seks måneder etter de har sluttet på p-piller, forteller hudlege Michael Zangani, ved Akademikliniken og Volvat, til KK.no. 

LES OGSÅ: Får du kviser rundt lyske og underliv?

- Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne 

EKSPERT: Michael Zangani er hudlege ved Volvat og Akademiklinikken.  Foto: Akademiklinikken
EKSPERT: Michael Zangani er hudlege ved Volvat og Akademiklinikken. Foto: Akademiklinikken Vis mer

Det gjelder spesielt kvinner som har brukt østrogenholdige p-piller (eks. Loette, Yasmin), og grunnen til at kvisene kommer når du slutter på dem, er fordi østrogenet i pillene motvirker akne. 

- Østrogen har flere funksjoner når det gjelder akne hos kvinner. Den virker både anti-inflammatorisk og motvirker talgdannelse. Dermed kan p-pillene holde akneutviklingen i sjakk, forklarer Zangani. 

Også Rolah Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», bekrefter at det er østrogennivået i p-pillene som har denne effekten.  

- En brå reduksjon av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron, som finnes i p-piller brukt mot akne, kan føre til utbrudd. Mer østrogen i forhold til testosteron gir mindre akne, men når man slutter på pillen, vil østrogennivået reduseres og effekten av testosteron igjen vise seg, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Den eneste måten du bør klemme en kvise på

Start aknebehandling

Begynte du på p-pillene for å få bedre hud, eller har du hatt lett tendenser til fet/uren hud før du begynte på pillene, er det altså sannsynlig at det vil komme tilbake - og muligens kraftigere enn før. Heldigvis finnes det forebyggende tiltak du kan gjøre. 

- Man kan starte å behandle huden mot akne, i første omgang lokal behandling, når man slutter med p-piller. Dermed kan en til en viss grad redusere eventuelle utbrudd, sier Zangani. 

EKSPERT: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», Foto: BeWell
EKSPERT: Rolah Lønning er kosmetisk lege på BeWell klinikken og forfatter av boken «Frisk Hud», Foto: BeWell Vis mer

Lønning er enig i dette: 

- Det er lurt å ha et godt anti-akne hudpleieregime i perioden etter p-pille slutt. Man kan bruke reseptbelagte kremer som for eksempel Differin og Epiduo, som aktivt bekjemper forekomsten av akne.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

Dessverre finnes det ingen «quick fix» på problemet, og det å gradvis trappe ned på p-pillene (venne kroppen sakte, men sikkert til mindre hormoner), er heller ikke noe ekspertene anbefaler. 

- Det er ikke helt feil tenkt, men det vil nok ikke være en god løsning. Problemet kommer uansett hvordan man trapper det ned, forklarer Zangani.

- Man vil uansett lande på et østrogennivå som er lavere enn det var under bruk av p-piller. Det er mulig det kan motvirke «rebound effekten» noe, men det er ikke å anbefale, da det er bedre om kroppen kommer tilbake til et normal-regulert hormon nivå på egen hånd, sier Lønning. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: