Ny studie:

En ferietur med mamma er bra for helsa!

En god grunn til å reise bort i vinter!

ET NÆRT FORHOLD: - Det å bruke tid sammen er som en vitamininnsprøytning, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
ET NÆRT FORHOLD: - Det å bruke tid sammen er som en vitamininnsprøytning, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Høsten og kulden er over oss for fullt, og de fleste kjenner nok på behovet for å komme seg litt bort. Gjerne til et litt varmere sted, eller bare et sted hvor du kan slappe av og lade kreftene sammen med noen du er glad i, som en hyttetur eller en overnatting på spahotell.

Nå viser en studie fra Harvard Medical School at det ikke bare er deilig og avslappende å ta en pause fra hverdagen, det kan også være godt for helsa di!

Å reise bort med noen du er glad i, som moren din eller et annet nært familiemedlem, kan redusere stress, forbedre immunforsvaret og redusere risikoen for hjertesykdommer. Ifølge studien er en slik ferietur like bra for helsa som en god natts søvn og et sunt kosthold.

- For å bygge god psykisk helse er relasjoner og investering i nettverk og familie viktig fra vi er små . Det å bruke tid sammen er som en vitamininnsprøytning, bekrefter Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

LES OGSÅ: Slik finner du roen på ferie

Gode relasjoner er helsefremmende

- Nære, gode relasjoner er helsefremmende, og det kan forbedre den psykiske helsen å bare være i nærheten av noen du er glad i. Kvinner har ofte et nært bånd til moren sin eller andre kvinnelige familiemedlemmer, og å reise bort sammen vil absolutt være helsefremmende.

Det bekrefter Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at mange opplever det som slitsomt eller stressende å reise bort med partner/ektefelle og barn, men at en ferietur med moren din kan være et ekte avbrekk.

- Hvis du har et godt forhold til moren din, kan en slik tur føles som en ekte ferie uten stress og mas. Da kan du virkelig nyte turen og lade batteriene, sier han.

Forholdet du har til familien din er veldig viktig for den psykiske helsen din, og personer som har et anstrengt forhold til foreldrene sine føler ofte at de savner noe.

LES OGSÅ: Slik tar du ferie med god samvittighet

ET GODT FORHOLD: Mange kvinner føler et tett bånd til moren sin, og en ferietur kan knytte dere tettere sammen.
ET GODT FORHOLD: Mange kvinner føler et tett bånd til moren sin, og en ferietur kan knytte dere tettere sammen. Vis mer

LES OGSÅ: 30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie

Trenger ikke nødvendigvis reise bort

Har du brukt opp ferien i år? Da er det heldigvis ingen grunn til å stresse. Den nye studien viser at det å jevnlig møte familien også kan forbedre helsen i stor grad, selv om dere ikke reiser bort.

- Det å gjøre noe sammen er hverdagsglede og anbefales. Det å knytte bånd gjelder alle aldre gjennom hele livet. Livet svinger og har fartsdumper, derfor vil også relasjoner være klokt å investere i når de dagene kommer, og vi trenger støtte og omsorg, forklarer Gundersen.

Forskning viser at det vi vier tid og oppmerksomhet til påvirker hvordan vi tenker. Gode relasjoner og et tett forhold til familie og venner gir trygghet og forutsigbarhet.

- Det er trygt å vite at noen alltid er der for oss slik vi er til stede for andre. Fellesopplevelser har også en dimensjon i seg som gir felles referanserammer og knytter folk tettere sammen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer