Søvn Og Vekt

En fersk analyse viser at folk med søvnmangel får i seg 385 ekstra kalorier per dag

Søvnmangel kan faktisk føre til vektøkning, men det er ikke KUN fordi du spiser mer.

FYSEN: Visste du at når kroppen får for lite søvn blir du lettere fysen på energirik mat? Foto: Shutterstock / Anastasiya Aleksandrenko
FYSEN: Visste du at når kroppen får for lite søvn blir du lettere fysen på energirik mat? Foto: Shutterstock / Anastasiya Aleksandrenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen dager er det ekstra vanskelig å holde seg unna de fristende bakevarene i kantina på jobben, og kanskje går du hele dagen og drømmer om ostepop og sjokolade, mens du lurer på hvordan andre klarer å være så himla rutinerte med kostholdet.

Hva om jeg fortalte deg at det faktisk kan henge sammen med nattesøvnen din? (Fikk du en aha-opplevelse nå?)

– Forskning viser at mangel på søvn gir økt lyst på mat, og da særlige den usunne søte og fete maten, sier Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, til KK.no.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

Dette bekrefter også Bjørn Bjorvatn, professor ved Haukeland Universitetssykehus, som selv har forsket på søvn i over 20 år.

– Det er flere studier som viser at for lite søvn gir økt appetitt, særlig for søtsaker. På sikt øker også risikoen for overvekt, diabetes, hjerte-kar-sykdommer, og økt dødelighet, sier han til KK.no og legger til:

– Mekanismen ser ut til å være at lite søvn gir endring i appetitthormonene. Selv få dager med for lite søvn har denne effekten. Ergo er det viktig å sove nok hver natt, eller i hvert fall så ofte som mulig.

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke sover en hel natt

EKSTRA KALORIER: Folk med søvnmangel får i gjennomsnitt i seg 385 ekstra kalorier per dag -som tilsvarer omtrent fire og en halv brødskive. Foto: Shutterstock / Sergey Chumakov
EKSTRA KALORIER: Folk med søvnmangel får i gjennomsnitt i seg 385 ekstra kalorier per dag -som tilsvarer omtrent fire og en halv brødskive. Foto: Shutterstock / Sergey Chumakov Vis mer

Får i seg 385 ekstra kalorier per dag

Allerede dagen etter en natt med utilstrekkelig søvn kan du oppleve at du blir mer sulten på rask energi, men det er først når søvnproblemene blir langvarige at det kan gjøre utslag på vekten.

En fersk meta-analyse publisert i European Journal of Clinical Nutrition, som kombinerte resultatene av 11 ulike studier, viste at folk med søvnmangel i gjennomsnitt fikk i seg 385 ekstra kalorier per dag - som tilsvarer omtrent fire og en halv brødskive.

Forskerne fant også at de med søvnmangel valgte å spise en litt annen type mat– med et høyere inntak av fett og et lavere inntak av proteiner. 

Tannlege Anders Dyrbing som er gründer av Somni-konsernet og har jobbet med søvn og søvnproblematikk de siste femten årene, forteller til KK.no at grelin og leptin er sentrale hormoner når man snakker om søvn og vekt. 

– Ved dårlig søvn eller søvnmangel så skjer det noe med produksjonen av disse hormonene i kroppen, som senker metthetsfølelsen og gjør at du tar andre valg i kjøleskapet, sier han og legger til:

– I tillegg får du mer tid våken, som gjør at du får mer tid til å spise. Et økt inntak kombinert med et redusert energiforbruk fører som kjent til vektøkning.

LES OGSÅ: Sover du dårlig når det er fullmåne?

75 prosent av alle overvektige har søvnapné

Når man snakker om søvnmangel påpeker Dyrbing at det ikke bare handler om hvor MYE søvn du har fått, kvaliteten på søvnen er også viktig. Tilstander som søvnapné kan derfor være en medvirkende faktor til overvekt.

– Rundt 75 prosent av alle overvektige har diagnosen søvnapné. Hvis du har pustestopp om natten vil man få små oppvåkninger som avbryter søvnen. Da blir det vanskelig å få nok dyp søvn, og man går glipp av alle de vanlige prosessene som foregår under dyp søvn, forklarer han. 

– Den avbrutte pustingen gjør at oksygenmetningen i kroppen faller, som igjen påvirker stoffskiftet ditt. Samtidig som søvnapné øker risikoen for vektoppgang, øker også overvekt risikoen for søvnapné. Det er en ond spiral, forklarer han.

Det kan altså bli lettere å gå ned i vekt når du får tilstrekkelig med god søvn, søvnen er derfor like viktig som næringsriktig mat og jevnlig mosjon.

LES OGSÅ: 3 tegn på at du veier for mye

KVaSLITETSSØVN: Det er ikke bare hvor mye søvn du får som er viktig for vekten, men også kvaliteten på søvnen.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
KVaSLITETSSØVN: Det er ikke bare hvor mye søvn du får som er viktig for vekten, men også kvaliteten på søvnen. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer

Mindre overskudd til trening

Selv om det vi spiser, og hvor mye vi spiser, har en god del å si for vår vekt og helse, er det selvsagt også viktig at kroppen får være i bevegelse. Fysisk aktivitet og trening kan tross alt gi oss energi og overskudd i hverdagen, og det kan også gjøre at du sover bedre om natten. 

Men etter en natt med dårlig søvn er det dessverre ikke alltid så lett å finne motivasjonen til å hoppe inn i treningstøyet.

– Søvnmangel gjør terskelen høyere for fysisk aktivitet, som igjen kan føre til ytterligere vektøkning. Trøttheten forverrer seg som gjør det enda mer utfordrende å ta tak i egen livsstil og komme i gang med endringer i kost- og mosjonsvaner, sier Bugge. 

Nattesøvnen kan altså føre til utfordringer med vekten på mer enn én måte, og ifølge Bugge er det som å slanke seg med bremsene på. 

– En lavere vekt kan i seg selv bidra til å gi deg bedre søvn, mens bedre søvn kan være en god drahjelp for å gå ned i vekt. I sum vil du oppleve å få det overskuddet du trenger for å ta de sunne valgene i livet, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer