Søvn:

En fersk studie viser urovekkende søvn-funn

Sover du under fem timer hver natt, øker risikoen for flere kroniske sykdommer og tidligere død.

NY FORSKNING: En fersk studie viser en sammenheng mellom lite søvn og økt risiko for kroniske sykdommer. Foto: NTB
NY FORSKNING: En fersk studie viser en sammenheng mellom lite søvn og økt risiko for kroniske sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er franske og engelske forskere som står bak den nye studien, som har undersøkt søvnvanene hos mennesker på 50, 60 og 70 år.

Studien er publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet PLOS Medicine, og University College London har oppsummert funnene i en pressemelding.

Der kommer det fram at risikoen for kroniske sykdommer og tidligere død øker dersom du sover under fem timer hver natt.

Hjertesykdommer, kreft og diabetes er blant sykdommene som blir nevnt.

Tidligere død

Over 7000 menn og kvinner på 50 år og oppover deltok i studien. De samme deltakerne ble undersøkt gjennom 30 år, og søvnen deres ble målt seks ganger mellom 1985 og 2016. Deltakerne hadde ikke kroniske sykdommer ved fylte 50 år.

På den måten kunne forskerne finne ut om de friske deltakerne hadde fått kroniske sykdommer etter hvert som de ble eldre.

Forskerne fant en sammenheng mellom lite søvn og risiko for kroniske sykdommer blant personene som sov under fem timer da de var 50 år.

- Kort søvnvarighet ved 50, 60 og 70 år ble assosiert med 30 til 40 prosent høyere risiko for multimorbiditet (å utvikle flere kroniske sykdommer, journ.anm.), sier forsker Séverine Sabia ved University College London, i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer