Søvn:

En fersk studie viser urovekkende søvn-funn

Sover du under fem timer hver natt, øker risikoen for flere kroniske sykdommer og tidligere død.

NY FORSKNING: En fersk studie viser en sammenheng mellom lite søvn og økt risiko for kroniske sykdommer. Foto: NTB
NY FORSKNING: En fersk studie viser en sammenheng mellom lite søvn og økt risiko for kroniske sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er franske og engelske forskere som står bak den nye studien, som har undersøkt søvnvanene hos mennesker på 50, 60 og 70 år.

Studien er publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet PLOS Medicine, og University College London har oppsummert funnene i en pressemelding.

Der kommer det fram at risikoen for kroniske sykdommer og tidligere død øker dersom du sover under fem timer hver natt.

Hjertesykdommer, kreft og diabetes er blant sykdommene som blir nevnt.

Tidligere død

Over 7000 menn og kvinner på 50 år og oppover deltok i studien. De samme deltakerne ble undersøkt gjennom 30 år, og søvnen deres ble målt seks ganger mellom 1985 og 2016. Deltakerne hadde ikke kroniske sykdommer ved fylte 50 år.

På den måten kunne forskerne finne ut om de friske deltakerne hadde fått kroniske sykdommer etter hvert som de ble eldre.

Forskerne fant en sammenheng mellom lite søvn og risiko for kroniske sykdommer blant personene som sov under fem timer da de var 50 år.

- Kort søvnvarighet ved 50, 60 og 70 år ble assosiert med 30 til 40 prosent høyere risiko for multimorbiditet (å utvikle flere kroniske sykdommer, journ.anm.), sier forsker Séverine Sabia ved University College London, i pressemeldingen.

Deltakerne i studien ble ansett for å ha kort søvnvarighet hvis de sov fem timer eller mindre hver natt. Disse ble sammenliknet med deltakerne som sov de sju anbefalte timene.

Spesielt funn

Forskerne er blant de første som undersøker sammenhengen mellom lite søvn og utvikling av flere kroniske sykdommer.

Risikoen for tidligere død økte også blant deltakerne som sov mindre enn fem timer, noe som forklares med utviklingen av kroniske sykdommer.

Urolig søvn ble også koblet til økt risiko for kroniske sykdommer.

Séverine Sabia og resten av forskerne undersøkte også personer som sov lenger enn anbefalt.

De fant ut at deltakerne som sov lenger enn ni timer hver natt hadde økt risiko for kroniske sykdommer, men dette funnet ble bare oppdaget blant 60- og 70-åringene, noe Sabia har en forklaring på: De var allerede syke og hadde dermed større søvnbehov.

- Det kan skyldes medisiner eller fatigue (utmattelse, journ.anm.) som følge av sykdom, sier Sabia i pressemeldingen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer