Ny studie:

En filmkveld kan være like effektivt som en treningsøkt

- For godt til å være sant, sier norsk ekspert.

BRA FOR HJERTET: Selv om det å se en film anses for å være et veldig lett stimuleringsnivå, sier forskerne at dette kan bidra til å bygge kondisjonsnivået og forbrenne fett. FOTO: NTB scanpix
BRA FOR HJERTET: Selv om det å se en film anses for å være et veldig lett stimuleringsnivå, sier forskerne at dette kan bidra til å bygge kondisjonsnivået og forbrenne fett. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi tenker på kondisjonstrening, tenker nok de fleste av oss på høyintensitetstrening som løping, jogging, sykling eller aerobic. De færreste av oss forbinder kondisjonstrening med det å se en film.

Likevel har ny forskning fra University College i London funnet ut at det å sitte og se en hel film, kan ha samme effekt på kroppen som litt lett kondisjonstrening.

I studien ba forskere en gruppe på 51 deltakere om å se den to timer lange nyinnspillingen av Aladdin, mens en andre gruppe ble bedt om å lese en bok i samme tidsperiode, skriver bladet womenshealth.com.au.

Basert på biometriske sensorer som leste hjertefrekvensen og kroppstemperaturen, tilbrakte Aladdin-seerne i gjennomsnitt 40 minutter i sonen sunn hjertefrekvens.

Og selv om det anses for å være et «veldig lett» stimuleringsnivå, sier forskerne at dette kan bidra til å bygge kondisjonsnivået og forbrenne fett.

For å være tydelig foreslår de ikke at du bør hoppe over hver treningsøkt til fordel for å se en film, men det er fordeler med å ta regelmessige hviledager. Dette kan også bidra til å lette litt av skyldfølelsen som mange av oss forbinder med treningsfri. I tillegg sa 55 prosent av seerne at filmen hadde en terapeutisk og positiv effekt på tankesettet deres.

LES OGSÅ: Slik bør du trene i 30-, 40-, 50,- og 60-årene

Bør ikke droppe trening

- Dette høres for godt ut til å være sant. Studien handler jo om svært lett kardio, altså noe du kan gjøre de dagene du ikke trener for å ikke få dårlig samvittighet for å ikke trene "ordentlig".

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Svaret hennes er altså nei, en filmkveld kan ikke erstatte trening.

- Spesielt ikke om du ser på alt annet trening gjør enn å få hjertet til å slå litt fortere. Altså balanse, fleksibilitet og frisk luft, forklarer hun.

SLAPPER AV: - Man kan selvsagt kose seg med en film i ny og ned, men skal man ned i vekt og oppnå bedre helse, er det regelmessig fysisk aktivitet som gjelder, påpeker eksperten.
SLAPPER AV: - Man kan selvsagt kose seg med en film i ny og ned, men skal man ned i vekt og oppnå bedre helse, er det regelmessig fysisk aktivitet som gjelder, påpeker eksperten. Vis mer

Går ikke ned i vekt av å se film

- Nei, man kan absolutt ikke droppe treningsøkten og heller se på film om man vil ned i vekt, slik denne forskningen foreslår, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede.

Denne forskningen viser at man kan få økt puls av å se på film, og at denne økte pulsen er den samme som man kan oppnå under en lett treningsøkt.

- Dette har sikkert de fleste av oss opplevd i spennende filmer. Å få opp pulsen er bra for hjertet, men skal man ned i vekt er poenget å forbruke mer energi enn til vanlig, og det oppnår man ikke ved å se på film, forklarer hun.

Dersom målet ditt er å gå ned i vekt, ville hun heller ha valgt andre metoder for å trene hjertet enn å se på film.

- Men hvor viktig er egentlig trening for helsen?

- Det å være i regelmessig fysisk aktivitet påvirker kroppen på en rekke områder, både fysisk og psykisk. Ikke bare forebygger man mange sykdommer, men det gir blant annet mer overskudd i hverdagen, bedre humør, forbedret søvn, redusert stress, og har en god effekt på fordøyelsen, sier Steenbuch Lied.

Vi vet også at regelmessig fysisk aktivitet kan redusere angst og depresjon, og reduserer risikoen for tidlig død.

- Man kan selvsagt kose seg med en film i ny og ned, men skal man ned i vekt og oppnå bedre helse, er det regelmessig fysisk aktivitet som gjelder, påpeker hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer