Kroppspositivisme

- En gammel dame sa «herregud, sånt kan ikke du spise, så feit som du er»

I sommer fikk Cathrine og Beathe en idé: de ville bli influencere og sette fokus på hvordan man kan være aktiv med den kroppen man har.

INFLUENCERE OG FOLKEHELSEGRÜNDERE: Beathe og Cathrine ønsker å bryte fordommer om overvekt og motivere til fysisk aktivitet. FOTO: Privat
INFLUENCERE OG FOLKEHELSEGRÜNDERE: Beathe og Cathrine ønsker å bryte fordommer om overvekt og motivere til fysisk aktivitet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Kan man virkelig være ambassadør for folkehelse om man selv er overvektig? Selvsagt, mener Cathrine Hanstad (34) og Beathe Johansen (37).

De to venninnene har nylig etablert seg som influencere og folkehelsegründere, med mål om å bryte fordommer om overvekt og motivere til fysisk aktivitet.

– Bedriften vår heter «Gåran» og vi har et verdiløfte som handler om at vi nettopp vil vise at det går an. Når du har en ganske stor kropp kan du ikke være aktiv på samme måte som veltrente, men det finnes mange muligheter allikevel, forklarer Beathe.

– Mye av den fysiske aktiviteten som vises i sosiale medier utføres av folk som er veldig godt trente. Men om man har lang erfaring med å være overvektig og er vant til å bli stengt ute, har man lett for å gi opp fordi man ikke får det til slik man tror det må gjøres. Vi vil derfor vise alternativene som finnes, for det er utrolig mye man faktisk kan gjøre.

Ikke tilpasset overvektige

Beathe, som har en master i folkehelsevitenskap med vekt på endring av livsstilsvaner, understreker at hun synes det allerede finnes mye bra folkehelsearbeid i Norge.

En utfordring er imidlertid at treningsforslag ofte er laget med et utgangspunkt som er veldig krevende for utrente og overvektige.

– I en app med turforslag ble for eksempel en tur på åtte kilometer beskrevet som veldig lett, men om man er stor er det ikke lett uansett hvor flat løypa er. Vi ønsker derfor å være brobyggere mellom det tilbudet som allerede finnes og de folka som trenger det. Slik at det blir lettere for alle å være med, sier hun.

– Vi har for eksempel en challenge som går ut på at man sammen med andre skal delta på et løpsarrangement. I sommer var vi en gjeng som sammen gikk fem kilometer under Hamar maraton, hvor fokuset ikke var resultatet, men deltagelsen. Det var kjempegøy.

Ble mobbet på barneskolen

Cathrine forteller at hun selv har kjent på hvor flaut det kan være å gjøre enkelte aktiviteter når man er stor. Hun har vært overvektig hele livet og ble mobbet de første årene på barneskolen.

– Jeg var ikke klar over overvekten før andre påpekte det. Det var mange skjellsord.

– Etter hvert ble jeg god på å kompensere for overvekten, ved å være ekstra snill og morsom. Men jeg hadde alltid følelsen av at jeg ikke var helt som alle andre og ikke fikk til det som andre fikk til. Selv om jeg i ungdomstiden lærte meg forsvarsmekanismer, var jeg allikevel usikker på andre. Jeg tror jeg fortsatt er påvirket av mobbingen, da jeg ennå kan tro at folk tenker slike ting om meg, sier hun.

Beathe forteller at hun også var stor i barndommen, men mot slutten av ungdomsskolen gikk hun ned i vekt og hun hadde en periode som ung voksen hvor hun i mange år klarte å holde normal vekt.

Fordi hun både har vært overvektig, slank og så overvektig igjen, har hun fått kjenne på hvor forskjellig man kan bli behandlet på grunn av vekten.

– Som overvektig opplever jeg i større grad at folk ser på kroppen med et kritisk blikk og at det blir fokuset til noen. Kanskje er det litt sånn som noen damer med store bryster sier at de merker at blikket til den de snakker med vender nedover. Jeg værer når den jeg snakker med skifter fokus fra hva jeg sier til kroppen min, sier hun.

– Jeg kjenner meg også godt igjen i det at man tar med seg en forestilling om hva folk tenker om seg. Nå når jeg nærmer meg 40, aksepterer folk rundt meg at jeg er slik jeg er, men tankene er der allikevel.

Fryktet negative kommentarer

Over en kopp kaffe i sommer fikk venninnene plutselig en idé om at de ville bli influencere. De opprettet derfor Instagram-profilen Beathe and Cathrine, som raskt har fått en trofast følgerskare.

Før de startet Instagram-kontoen snakket de mye om hvordan de skulle respondere på eventuelle negative kommentarer, men i motsetning til det de trodde, har de så langt vært forskånet for nett-troll.

Tvert imot har de fått mye støtte og heiarop, samt tilbakemeldinger fra kvinner som kjenner seg igjen.

– Vi har fått veldig mange meldinger fra damer som sier de skulle ønske at de var i nærheten av oss fordi de savner det fellesskapet og tryggheten vi har skapt. At vi fikk så mye positiv respons så raskt, har overrasket meg. Det er godt å kjenne at vi har mange damer i ryggen som støtter oss i det vi står for, sier Cathrine.

– Målet er å nå lengst mulig, også utenfor Norge, og få til et stort nettverk av mennesker som alle brenner for det samme.

UTELUKKENDE POSITIV RESPONS: På kort tid har Cathrine og Beathe fått en trofast følgerskare i sosiale medier, og de har så langt vært forskånet for nett-troll. FOTO: Privat
UTELUKKENDE POSITIV RESPONS: På kort tid har Cathrine og Beathe fått en trofast følgerskare i sosiale medier, og de har så langt vært forskånet for nett-troll. FOTO: Privat Vis mer

Fikk kommentarer om maten

Begge har imidlertid opplevd sin del av fatshaming i sosiale medier og i samfunnet ellers. Fatshaming eksisterer ifølge Beathe over alt, også i helsevesenet og i arbeidslivet.

– Jeg har flere ganger opplevd at andre skal kommentere hva jeg spiser, med en tydelig antydning om at jeg kanskje burde spise noe annet eller mindre. Det er veldig ubehagelig om du sitter i lunsjen med en gjeng kollegaer, det er et element av offentlig ydmykelse i det.

– Folk tenker at de har rett til å komme med slike kommentarer og utgangspunktet deres er at jeg ikke har kunnskap om kosthold. Dette til tross for at det kan være helt vanlig mat. Jeg husker en gang jeg hadde med meg en kyllingsalat og en kollega lurte på om jeg virkelig skulle spise alt det der.

Cathrine kjenner seg igjen og sier hun skulle ønske flere kunne si ifra når de overhører slike samtaler.

– Jeg husker en gang jeg og en venninne var på kafé. Vi hadde kjøpt kaffe og boller, og en gammel dame sa «herregud, sånn kan ikke du spise, så feit som du er». Venninnen min bjeffet hardt tilbake, hun er ikke redd for å si ifra. Men bortsett fra nære venner, har jeg aldri opplevd at kollegaer, medelever eller andre har tatt meg i forsvar når jeg har vært i slike situasjoner, sier hun.

Fokus på mestringsfølelse og glede

Selv om mye av arbeidet deres fokuserer på gleden ved å være i fysisk aktivitet, understreker de at dette slett ikke handler om slanking.

– Når man er overvektig er det lett at kosthold og fysisk aktivitet alltid skal handle om å slanke seg. Men om alt man gjør skal ha et element av kaloritelling, trekker det gleden ut av alt man gjør. Vi er veldig for at man skal ha en sunn livsstil, men i ordet slanking ligger det så mye straff og negativitet. Vi tror derimot at fokus på mestringsfølelse og god mat for kroppen, vil gi positive ringvirkninger for helsen, sier Beathe.

– Veldig mange klarer heller ikke å gå ned i vekt, eller så klarer de det og spretter opp igjen. Man må derfor skape nyanser og vise hva man kan holde på med hvis man ikke går ned i vekt. Vi nærmer oss 40 begge to og har et hav av mislykka slankeforsøk bak oss. Vi tenker at det skal være deilig å leve livet, at man skal ha det kult og gjøre det man vil, uten at det alltid skal handle om at man skal bli tynnere av det man gjør.

Men hva er den største fordommen folk har om personer som er overvektige? At man er dum og lat, kommer det nærmest unisont fra de to venninnene. Cathrine utdyper.

– Det er veldig vanlig at folk tror man bare ligger hjemme og spiser. Etter at jeg begynte å legge ut bilder av alt vi gjør på Instagram har selv nære relasjoner kommet med kommentarer som «se på deg da, du har endret hele livsstilen din du!». Men det har jeg ikke gjort, jeg har bare begynt å ta bilder av den, sier hun med et smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer