Amputasjon

En infeksjon i et uskyldig sår kan føre til at amputasjon blir livsnødvendig

Ja, det skjer også her i Norge og denne gruppen er mest utsatt.

KAN FØR TIL AT DU MÅ AMPUTERE: I noen tilfeller kan en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår føre til at amputasjon blir livsnødvendig. Foto: Shutterstock / oatawa
KAN FØR TIL AT DU MÅ AMPUTERE: I noen tilfeller kan en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår føre til at amputasjon blir livsnødvendig. Foto: Shutterstock / oatawa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi går vanligvis ikke og tenker over hvordan det hadde vært å måtte leve uten en arm, et bein eller en finger. Amputasjoner er for de fleste av oss ikke noe vi går å tenker på, og er ofte noe vi forbinder med krig eller fæle ulykker, men så svart-hvitt er ikke virkeligheten. Å måtte amputere et lem er riktignok en svært dramatisk opplevelse for de som må gjennom det, men i noen tilfeller kan årsaken være noe så «enkelt» som en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår.

– Det aller vanligste er streptokokkinfeksjoner, og da spesielt infeksjoner på grunn av streptokokk Gruppe A. Bakteriene kommer gjerne inn gjennom et i utgangspunktet uskyldig sår. Derfor er armer og bein mest utsatt, sier Eivind Witsø, som er overlege ved infeksjonsenheten, Ortopedisk avdeling på St. Olavs hospital. 

Disse bakteriene danner toxiner som det i prinsippet ikke er medisiner mot. Og det er toxinet som kan ta livet av pasienten. For å unngå dette må det i verste fall en amputasjon til for å fjerne toxinet.

– Det er meget sjeldent. Her på sykehuset amputerer vi cirka én per år, mens vi opererer én pasient med denne typen infeksjon cirka én gang per måned, forteller han. LES OGSÅ: Her bør du ikke få skrubbsår

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer