Amputasjon

En infeksjon i et uskyldig sår kan føre til at amputasjon blir livsnødvendig

Ja, det skjer også her i Norge og denne gruppen er mest utsatt.

KAN FØR TIL AT DU MÅ AMPUTERE: I noen tilfeller kan en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår føre til at amputasjon blir livsnødvendig. Foto: Shutterstock / oatawa
KAN FØR TIL AT DU MÅ AMPUTERE: I noen tilfeller kan en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår føre til at amputasjon blir livsnødvendig. Foto: Shutterstock / oatawa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi går vanligvis ikke og tenker over hvordan det hadde vært å måtte leve uten en arm, et bein eller en finger. Amputasjoner er for de fleste av oss ikke noe vi går å tenker på, og er ofte noe vi forbinder med krig eller fæle ulykker, men så svart-hvitt er ikke virkeligheten. Å måtte amputere et lem er riktignok en svært dramatisk opplevelse for de som må gjennom det, men i noen tilfeller kan årsaken være noe så «enkelt» som en infeksjon i et tilsynelatende uskyldig sår.

– Det aller vanligste er streptokokkinfeksjoner, og da spesielt infeksjoner på grunn av streptokokk Gruppe A. Bakteriene kommer gjerne inn gjennom et i utgangspunktet uskyldig sår. Derfor er armer og bein mest utsatt, sier Eivind Witsø, som er overlege ved infeksjonsenheten, Ortopedisk avdeling på St. Olavs hospital. 

Disse bakteriene danner toxiner som det i prinsippet ikke er medisiner mot. Og det er toxinet som kan ta livet av pasienten. For å unngå dette må det i verste fall en amputasjon til for å fjerne toxinet.

– Det er meget sjeldent. Her på sykehuset amputerer vi cirka én per år, mens vi opererer én pasient med denne typen infeksjon cirka én gang per måned, forteller han. LES OGSÅ: Her bør du ikke få skrubbsår

Når et uskyldig sår blir farlig

Infeksjoner er vanligvis ikke farlig, og vil ofte kunne behandles med antibiotika. Men det er ikke alltid at det går som det skal. Nylig kunne vi lese historien om Christine Valbø fra Bærum, som i sommer måtte amputere beinet sitt etter at et lite skrubbsår på kneet ble angrepet av bakterier. 

Alt startet med en svømmetur på Husmorstranda på Høvik - noe hun har gjort hver sommer i 20 år. Det er trolig her hun har blitt utsatt for bakteriene, for kun kort tid etter svømmeturen oppdaget hun at det tilsynelatende uskyldige skrubbsåret nå så ganske ugreit ut. På sykehuset i Bærum påviste de blodforgiftning - en potensielt farlig tilstand som kan oppstå av vanlige kutt og sår, og legene startet umiddelbart behandlingen for å få has på infeksjonen.

Dessverre var ikke bakteriene til å stoppe og det eneste legene kunne gjøre var å amputere beinet, og det var dette som reddet livet hennes. Slike historier er det heldigvis ikke så mange av, men det skjer, og det er umulig å forutse.

– Vi snakker om et enkelttilfelle der en kvinne har vært maksimalt uheldig og hvor det endte med amputasjon, sier Vidar Lund, som er seniorforsker i Folkehelseinstituttet til KK.no.

Bakterien som ble påvist i dette tilfellet var Vibrio parahaemolyticus, som sammen med andre beslektede bakterier er naturlig hjemmehørende i sjøvann. Spesielt godt trives den i ferskvannspåvirket sjøvann (brakkvann), dersom vanntemperaturen overskrider 20 grader over en lengre periode. 

– Smitte generelt fra bakterier i badevann i Norge forekommer svært sjelden, men siden det fortsatt er begrenset kunnskap om vibriobakterier i norske farvann, anbefales folk med alvorlig kronisk sykdom med nedsatt immunforsvar, samt personer med store åpne sår, å avstå fra bading ved langvarig høy (over 20 grader) sjøtemperatur, forteller han.

Lund legger til at du eventuelt kan benytte vanntett bandasje og tørke deg med et håndkle raskt etter badet.

Analyse av Vibrio haemolyticus bakterien er dyr og inngår ikke i rutinen for kommersielle laboratorier, så det testes ikke jevnlig for disse bakteriene i vårt land. Derimot tas det rutinemessige vannprøver i badesesongen, med hensyn på forekomst av mulige sykdomsbringende tarmbakterier.  

LES OGSÅ: Slik påvirker antibiotika kroppen din

Diabetikere er mest utsatt

I tillegg til alvorlige infeksjoner, kan også kreft eller skader på grunn av ulykker være årsaker til at amputasjon er nødvendig for å redde livet. Det finnes ingen oversikt over antall utførte amputasjoner i Norge, men Franck Tore Larsen, som er leder i Landsforeningen for amputerte, forteller til KK.no at det er én gruppe mennesker som er mest utsatt.

– Den største delen av amputeringer skjer hos folk med diabetes, det er her du finnes høyest tall på amputasjoner, sier han og legger til at dette skyldes at de med diabetes ofte får kutt eller sår på beina, som ikke vil gro – på tross av behandling. 

Slike sår kan lett få infeksjoner. Sårinfeksjon skyldes betennelse med en eller flere bakteriearter, og noen av de vanligste er streptokokker og stafylokokker. Og siden diabetikere ofte har dårligere blodomløp kan kroppen slite med å bekjempe denne infeksjonen.

– Hvis det oppstår infeksjoner, og de på tross av operasjoner og behandling ikke klarer å kvitte seg med infeksjonen, så ender det ofte med at man må amputere, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer