Blodforgiftning:

En lungebetennelse kan gi alvorlig blodforgiftning, men symptomene kan være uklare

- Blodforgiftning er en alvorlig tilstand, men problemet er at det kan starte med uskyldig infeksjon.

BLODFORGIFTNING: Blodforgiftning (sepsis) utvikler seg fra en infeksjon, som en lungebetennelse. FOTO: NTB Scanpix
BLODFORGIFTNING: Blodforgiftning (sepsis) utvikler seg fra en infeksjon, som en lungebetennelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Blodforgifting, eller sepsis, er en sjelden, men også svært alvorlig tilstand. Symptomene ligner de du får ved en del infeksjonstilstander, men ved sepsis er det svært viktig at du kommer deg raskt til lege.

- Sepsis er en alvorlig tilstand, men problemet er at det kan starte med uskyldig infeksjon. Det er noe som gjør at en slik uskyldig infeksjon bestemmer seg for å utvikle seg videre. Det kan være bakterien som tilfeldigvis er sintere, det kan være et «hull» i immunforsvaret og så videre. Plutselig eller gradvis føler man seg helt elendig, sier Anders Waage, ekspert på blodsykdommer og professor ved NTNU.

LES OGSÅ: Hoste under og etter trening kan være tegn du bør ta på alvor

Kan være vanskelig å vurdere

Det er om lag 7000 tilfeller av sepsis i Norge årlig, og betennelsestilstanden er årsak til mellom 8 og 12 av 1000 sykehusopphold, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Sepsis, på folkemunne ofte kalt blodforgiftning, er en tilstand hvor en infeksjon fører til en kraftig betennelsesreaksjon hos pasienten. Dette gir allmenne symptomer og sviktende organfunksjon, forklarer Gro Grimnes, som er doktorgradskandidat ved UIT og spesialist på infeksjonssykdommer ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer