Blodforgiftning:

En lungebetennelse kan gi alvorlig blodforgiftning, men symptomene kan være uklare

- Blodforgiftning er en alvorlig tilstand, men problemet er at det kan starte med uskyldig infeksjon.

BLODFORGIFTNING: Blodforgiftning (sepsis) utvikler seg fra en infeksjon, som en lungebetennelse. FOTO: NTB Scanpix
BLODFORGIFTNING: Blodforgiftning (sepsis) utvikler seg fra en infeksjon, som en lungebetennelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Blodforgifting, eller sepsis, er en sjelden, men også svært alvorlig tilstand. Symptomene ligner de du får ved en del infeksjonstilstander, men ved sepsis er det svært viktig at du kommer deg raskt til lege.

- Sepsis er en alvorlig tilstand, men problemet er at det kan starte med uskyldig infeksjon. Det er noe som gjør at en slik uskyldig infeksjon bestemmer seg for å utvikle seg videre. Det kan være bakterien som tilfeldigvis er sintere, det kan være et «hull» i immunforsvaret og så videre. Plutselig eller gradvis føler man seg helt elendig, sier Anders Waage, ekspert på blodsykdommer og professor ved NTNU.

LES OGSÅ: Hoste under og etter trening kan være tegn du bør ta på alvor

Kan være vanskelig å vurdere

Det er om lag 7000 tilfeller av sepsis i Norge årlig, og betennelsestilstanden er årsak til mellom 8 og 12 av 1000 sykehusopphold, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Sepsis, på folkemunne ofte kalt blodforgiftning, er en tilstand hvor en infeksjon fører til en kraftig betennelsesreaksjon hos pasienten. Dette gir allmenne symptomer og sviktende organfunksjon, forklarer Gro Grimnes, som er doktorgradskandidat ved UIT og spesialist på infeksjonssykdommer ved Universitetssykehuset i Tromsø.

- Utgangspunktet for sepsis er ofte en lokalisert infeksjon, hvor lungebetennelse er hyppigst forekommende, etterfulgt av infeksjoner i mage og tarm, urinveier og hud og bløtdeler.

Betennelsesresponsen og sykdomsbildet avhenger av egenskaper hos den som har sepsis og hos bakterien, slik at samme bakterie gi helt forskjellige symptomer og forløp.

- Vanlige symptomer er høy feber med frostanfall, nedsatt allmenntilstand, rask puls og rask pustefrekvens, lavt blodtrykk og endret mental status. Det siste kan være vanskelig å vurdere, og kan arte seg som uttalt tretthet og sløvhet, akutt forvirring, agitasjon og tilslutt bevisstløshet, forklarer Grimnes.

- Alle de nevnte symptomene kan også forekomme ved andre tilstander, og sepsis kan være en vanskelig diagnose å stille, særlig i tidlig fase. Tilstanden kan utvikle seg raskt, og det er ofte vanskelig for den som er syk å vurdere sin egen tilstand. Det er bedre å oppsøke lege tidlig i forløpet, enn å vente og se- det er svært viktig å komme tidlig i gang med behandling, påpeker hun.

HØY FEBER: Vanlige symptomer er blant annet høy feber og frostanfall. FOTO: NTB Scanpix
HØY FEBER: Vanlige symptomer er blant annet høy feber og frostanfall. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dette mener ekspertene om «man flu»

Kan gi mindre symptomer hos noen

- Det er gradsforskjellen i symptomene som er avgjørende for om man bør søke lege. Pulsen blir høyere, blodtrykket lavere, men dette er det ikke så mange som måler, påpeker Waage.

Dessuten kan også sepsis gi lite symptomer, men i alle tilfeller er det viktig med tidlig behandling.

- Det er viktig med tidlig behandling. Infeksjon er oftest ufarlig og svært vanlig. Influensa kan også gi svære symptomer, men kalles ikke sepsis, påpeker han.

Det kan altså være vanskelig å få med seg at en uskyldig infeksjon utvikler seg til alvorlig blodforgiftning. Hos spesielt eldre kan symptomene være vage, responsene i kroppen forandrer seg med alderen.

- Feber kan for eksempel være fraværende hos eldre, selv ved alvorlig infeksjon. I tillegg er det mange eldre som bruker hjertemedisiner - beta-blokkere, som senker pulsen - og den vanlige pulsstigningen vil ikke komme fram. Smertestillende medisiner som Paracetamol og NSAID-preparater er også vanlig å bruke, og disse virker i tillegg febernedsettende, og kan maskere dette tegnet. Videre kan endring i mental status være vanskeligere å bedømme hos personer som har kognitiv svikt, for eksempel Alzheimer, sier Grimnes.

LES OGSÅ: - Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt

- Tidlig og riktig behandling er svært viktig

Hun forteller at forekomsten av sepsis øker i takt med den økende alderen i befolkningen. En del mennesker går på medisiner som også demper immunforsvaret og disse bør være ekstra obs på symptomer. Sepsis kan for øvrig forekomme i alle aldre, og straks du eller noen rundt deg kjenner symptomer er det altså svært viktig å komme til lege.

En blodforgiftning utvikler seg i løpet av timer, og kan, i sjeldne tilfeller, medføre alvorlige og livstruende komplikasjoner. De aller fleste kommer seg imidlertid fra det i god behold etter behandling.

- Dersom tilstanden har gått så langt at blodtrykket holder seg lavt tross væskebehandling, kalles det septisk sjokk. Dødeligheten ved septisk sjokk er over 40 prosent, forteller Rimnes.

- Tidlig og riktig behandling er svært viktig for utfallet ved sepsis. Det er viktig å holde blodtrykket oppe, og intravenøs væsketilførsel skal startes tidlig. Ved sepsis skal intravenøs antibiotika gis så snart som mulig, og helst innen en time.

Om det er mistanke om sepsis tas dyrkningsprøver fra blodet og fra stedet man mener at den primære infeksjonen har fått fotfeste, for å finne bakterien og sikre at det gis riktig antibiotikabehandling. Behandlingen vil ofte pågå i en til to uker.

LES OGSÅ: Blodpropp-symptomene du bør ta på alvor

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer