Alzheimer

En medisin mot Alzheimer er nærmere enn noensinne

- Funnene stemmer uten tvil, sier overlege.

NY MEDISIN: Alzheimers gjør at man glemmer små og store ting. Nå kan en medisin mot dette være nærmere enn noensinne.  Foto: Shutterstock / Kunertus
NY MEDISIN: Alzheimers gjør at man glemmer små og store ting. Nå kan en medisin mot dette være nærmere enn noensinne. Foto: Shutterstock / Kunertus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alzheimers: Den forferdelige sykdommen som gradvis tar livet av hjerneceller og sakte, men sikkert gjør at man kan glemme familie og venner. Ifølge en ny studie publisert i tidsskrifet Nature, kan vi nå være et steg nærmere en kur. 

Medisinen ble testet på 165 personer med Alzheimers og resulterte i ny kunnskap. Økt dose av medisinen gjorde nemlig at mer plakk ble fjernet fra pasientenes hjerner og at den kognitive funksjonen ble forbedret. Dette betyr at man husker bedre, er mer tilstede og er bedre til å planlegge. 

– Dette er de beste nyhetene vi har hatt i mine 25 år med klinisk forskning på Alzheimers, sier Stephen Salloway, en av studiens medforfattere, til Science News.

Elena Kamycheva, som er seksjonsoverlege ved geriatrisk seksjon ved UNN Tromsø, forteller til KK.no at dette er svært positivt. 

- Det var et meget spennende studie, som er publisert i en av de beste (om ikke den beste) medisinsk faglig tidsskrift, Nature. I dette tidsskriftet publiseres oppdagelser gjort av Nobelpris- vinnere i medisin. Studiene som er publisert i Nature er selvsagt sanne og funnene stemmer uten tvil, sier hun. 

LES OGSÅ: Tegnene på tidlig alzheimer

- Fortsatt langt unna

Alzheimer er den vanligste formen for demens. I Norge er omkring 70.000 personer rammet av Alzheimer, eller en annen form for demenssykdom. Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen vil dette tallet dobles det neste tiåret. Men dessverre er det slik at selv om forskningen er nærmere, så tar det ofte lang tid før det kan brukes i det virkelige liv. 

Pål Gunnar Ellingsen har forsket på Alzheimer ved NTNU, og forklarer hvorfor det er slik. 

- Dette er jo veldig bra, og det betyr at det har gått fremover. Men det tar fort mange år å få det gjennom legemiddelverket og gjennom diverse godkjenningsprosesser. Men det foregår veldig mye bra forskning mot det, og det skjer mye bra hele tiden, sier han til KK.no. 

Denne studien er imidlertid unik.

HJERNEN: Slik kan en hjerne med Alzheimers se ut.  Foto: Science Photo Library
HJERNEN: Slik kan en hjerne med Alzheimers se ut. Foto: Science Photo Library Vis mer

- Når man har kommet så langt at man kan teste på mennesker så er man nærmere. Vi er fortsatt langt unna noe som kan settes i behandling på folk, men vi er kortere enn fem år unna. Sånne her ting skjer ganske ofte, så jeg må jo si at det ikke er uventet. Men det er fortsatt langt igjen, sier han. 

Forskningen gikk ut på at fire grupper fikk teste en ny medisin. Tilsammen 165 personer med Alzheimers, delt opp i fire grupper. En gruppe har fikk placebo, og de andre fikk medisin i forskjellige doser. 

Deretter sammenlignet forskerne MRI-bilder av hjernene til pasientene, før medisinering og etter ett år hadde gått. 

Forskerne oppdaget at jo høyere medisin, jo mer plakk ble fjernet fra hjernen. 

- Dette immunomodulerende middelet (antistoff) har en effekt på reduksjon av plakk i hjernen ved Alzheimer sykdom. I tillegg er det lite bivirkninger. Vi geriatere, verden rundt, synes dette er meget spennende, sier seksjonsoverlegen. 

LES OGSÅ: Enkle grep for å redusere risikoen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer