Ensomhet blant eldre

En myte at eldre er mer ensomme

Tvert imot: Norske 70-åringer mener selv at de har høy livskvalitet.

MYTE: – Generelt er det en overdreven forestilling i samfunnet om hvor ensomme eldre er, også blant eldre selv, mener forsker. Foto: Scanpix/Shutterstock
MYTE: – Generelt er det en overdreven forestilling i samfunnet om hvor ensomme eldre er, også blant eldre selv, mener forsker. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Sosial isolasjon og ensomhet kan fremskynde aldringsprosessen, opplyser Thomas Hansen, forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier.

Forskere har funnet en rekke årsaker til dette.

– Sosial isolasjon øker sannsynligheten for ulike fysiske og psykiske helseproblemer, sier Hansen til Vi.no.

I tillegg til å fremskynde aldringsprossessen, er det også en hel del som skulle tilsi at ensomhet øker med alderen. For jo eldre vi blir, jo flere venner og bekjente kan vi oppleve at går bort, og dermed kan vi også bli mindre sosial.

Det er derimot en myte at eldre er mer ensomme enn yngre, ifølge forskerne.

– Fornøyde 70-åringer

– De yngre eldre, som er i 60- og 70-åra, oppgir generelt nokså høy livskvalitet og lav grad av ensomhet, har Hansen uttalt til Vi.

Undersøkelser viser at ensomheten er stabilt lav langt inn i alderdommen, og rundt 70 år er faktisk tilfredsheten med livet på sitt høyeste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.