Taco

En ny undersøkelse har kartlagt nordmenns tacovaner

... og den viser at Sørlendingene er de eivrigste tacospiserne her til land.

TACO: En ny undersøkelse viser at Sørlendinger spiser nesten dobbelt så mye taco som Nordlendinger.  Foto: Shutterstock / George Dolgikh
TACO: En ny undersøkelse viser at Sørlendinger spiser nesten dobbelt så mye taco som Nordlendinger. Foto: Shutterstock / George Dolgikh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er vel fredagen uten taco? Vi nordmenn er i overkant glade i denne tradisjonelle meksikanske retten - og for svært mange av oss vil ikke helgen bli det samme uten. Hvordan liker du tacoen din? Selv foretrekker jeg en tortilla fylt med salat, agurk, tomat, mais, løk, (masse) rømme, salsa og guacamole - uuuuuum!  

Men har du noen gang lurt på om du lager taco på samme måte som de i Nord Norge eller kanskje de i Sør Norge? Hvis svaret er ja er du heldig, for det har vi fått svaret på.

En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Old El Paso har nemlig kartlagt nordmenns tacovaner! (Se tall fra undersøkelsen nederst i saken!)

LES OGSÅ: Triksene som redder taco-kvelden

Spiser mest taco på Sørlandet 

Undersøkelsen, som KK.no fikk tilsendt, viser blant annet at på landsbasis spiser én av tre nordmenn taco to eller flere ganger i måneden og de aller ivrigste tacospiserne finner vi på det glade Sørlandet.

Faktisk viser undersøkelsen at sørlendinger spiser nesten dobbelt så mye taco som nordlendinger. 

Videre kommer det frem at de fleste nordmenn sverger til de tradisjonelle, norske ingrediensene i fredagstacoen. Åtte av ti fyller tacoen med kjøttdeig (pssst, dette er den sunneste kjøttdeigen), ost og bladsalat, tett etterfulgt av mais, tomat, agurk og rømme som brukes av godt over 70 prosent av oss. 

Det er imidlertid ett geografisk område som skiller seg ut fra mengden. Oslo-folk ligger nemlig på topp når det gjelder å eksperimentere med ingredienser og trekkes mer i retning den autentiske mexicanske tacoen. 

Andre særegenheter i Oslo er chili og lime som brukes av to av ti, mens nordlendinger mener at mango hører hjemme på bordet på tacokvelden. Nordlendinger elsker også løk som tilbehør, mens ananas «smaker best» i Midt-Norge. 

Nederst i saken finner du en oversikt over tallene som kom frem i undersøkelsen. 

LIKER DEN AUTENTISKE TACOEN: Oslo-folk ligger på topp når det gjelder å eksperimentere med ingredienser og mot den autentiske mexicanske tacoen.  Foto: Shutterstock / Joshua Resnick
LIKER DEN AUTENTISKE TACOEN: Oslo-folk ligger på topp når det gjelder å eksperimentere med ingredienser og mot den autentiske mexicanske tacoen. Foto: Shutterstock / Joshua Resnick Vis mer

LES OGSÅ: Slik fornyer du fredagstacoen

Taco forblir fredagsfavoritten 

Hvorfor er egentlig vi nordmenn så fryktelig glad i taco? Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forteller at det kan være flere årsaker til at taco er den store fredagsfavoritten vår. 

- Det er et måltid som hele familien som oftest liker, og kanskje den markerer et slags skille mellom hverdag og helg. I tillegg er det en rett det er lett å variere i forhold til hvilke tilbehør du bruker, og det krever liten innsats å lage – som kanskje er deilig etter en lang uke, sier hun. 

Som du kanskje vet, er ikke et tacoskjell fullt av kjøttdeig, rømme og ost spesielt sunt eller næringsrikt. Bytter du derimot ut noen ingredienser, kan tacoen bli langt sunnere, forteller Steenbuch Lied. 

- Her er det mange variasjonsmuligheter. Hvis du vil ha en litt sunnere variant kan du bruk kyllingkjøttdeig, kesam og lettere ost, og fylle på med masse grønnsaker. Du kan også eksperimentere med å bruke laks, stekt hvit fisk eller hva det måtte være. 

Et annet godt tips er å lage salsa og guacamole selv i stedet for å kjøpe dyre glass i butikken. Det er lekende lett, samtidig som du sparer deg for en god del sukker, salt og kalorier. Du finner oppskriften på hjemmelaget salsa og guacamole her!

Til info: Aller Media AS er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer