Forslag om nye regler for sykemelding

- En pasient med angstlidelse og unngåelsesatferd trenger veiledning og dialog - ikke en ny forlenging av sykmelding uten samtale

Regjeringen foreslår å tillate sykemelding etter e-konsultasjon - men Legeforeningen er ikke udelt positiv: Det er ikke alle formene for e-konsultasjon som egner seg like godt for denne typen saker.

SYKEMELDING? Regjeringen ønsker at man skal kunne få sykemelding basert på e-konsultasjon - men Legeforeningen mener det er behov for et skille mellom de ulike formene for e-konsultasjon. Foto: NTB/Shutterstock
SYKEMELDING? Regjeringen ønsker at man skal kunne få sykemelding basert på e-konsultasjon - men Legeforeningen mener det er behov for et skille mellom de ulike formene for e-konsultasjon. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Regjeringen foreslår at det skal bli mulig å få sykemelding basert på en e-konsultasjon, altså uten personlig oppmøte hos legen.

Etter en periode hvor det har vært midlertidig åpnet for dette under pandemien, foreslår altså regjeringen nå at dette skal bli en permanent ordning.

I en normalsituasjon er og har det vært slik at personer med behov for sykemelding må ha en personlig, fysisk undersøkelse hos legen.

Legeforeningen har ikke avgitt høringssvar ennå, men fra tidligere er de ikke udelt positive til forslaget som nå er ute på høring.

- Vi etterlyser et skille mellom de tre ulike formene for e-konsultasjon; skriftlig, telefon og video. Sykmeldingsarbeid er ikke bare å vurdere vilkår, men å gi veiledning gjennom dialog, sier Olafsson.

Legeforeningen mener de skriftlige konsultasjonene har noen begrensninger.

- Sykemelding ved e-konsultasjon må være en mulighet pasienten har hos fastlegen som kjenner pasienten. Det må være klare faglige føringer for når det er egnet og vi trenger mer kunnskap om forskjellene på sykemeldingsløp ved fysiske konsultasjoner og ulike e-konsultasjoner. E-konsultasjoner er også ulike, det inkluderer nå både telefonvurdering, skriftlig kommunikasjon og video-konsultasjon, uttaler Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer