Smertestillende:

En perfekt dose mot menssmerter

Tar du Ibux og Paracet for menssmerter, litt sånn i hytt og vær? Da kommer det en liten leksjon her.

SMERTESTILLENDE: Hva er egentlig den perfekte dosen smertestillende mot menssmerter? FOTO: NTB Scanpix
SMERTESTILLENDE: Hva er egentlig den perfekte dosen smertestillende mot menssmerter? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frem til godt oppi tjueårene tok jeg knapt smertestillende for menssmerter. Dette skyldtes en frykt for å «overdrive» bruken og en forestilling om at dette er noe vi kvinner skal holde ut.

Inntil et klokt hode sa at det ikke er så farlig å ta smertestillende nå og da, og et annet at vi ikke må utholde menssmerter bare fordi det er normalt. Så da begynte jeg å ta én, i høyden to, Paracet eller Ibux tabletter når det ble for ille, og det fungerer sånn passelig.

Men takket være leger som Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinneklinikken, og Kari Hilde Juvkam og Hilde Beate Gudim, som har skrevet bøker om gynekologi og er opptatt av å gi relevant helseinformasjon til kvinner, så lærer jeg i en alder av tretti år at:

  • Det er et poeng å velge for eksempel Ibux som er et NSAID-medikament, fremfor Paracet som ikke er det, fordi disse medikamentene hemmer produksjonen av prostaglandiner som gir smertene.
  • Det er et poeng å ta det jo før, jo heller, fremfor å holde ut smertene til det blir for ille.
  • Det er et poeng å ta én stor førstedose, fremfor å ta en-to tabletter á 200 milligram.

Så hvis du, som meg, ikke lærte dette i ungdommen, ei heller fikk dette innprentet i løpet av voksenlivet, så kommer det en liten leksjon i bruk av smertestillende ved menssmerter her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer