Smertestillende:

En perfekt dose mot menssmerter

Tar du Ibux og Paracet for menssmerter, litt sånn i hytt og vær? Da kommer det en liten leksjon her.

SMERTESTILLENDE: Hva er egentlig den perfekte dosen smertestillende mot menssmerter? FOTO: NTB Scanpix
SMERTESTILLENDE: Hva er egentlig den perfekte dosen smertestillende mot menssmerter? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frem til godt oppi tjueårene tok jeg knapt smertestillende for menssmerter. Dette skyldtes en frykt for å «overdrive» bruken og en forestilling om at dette er noe vi kvinner skal holde ut.

Inntil et klokt hode sa at det ikke er så farlig å ta smertestillende nå og da, og et annet at vi ikke må utholde menssmerter bare fordi det er normalt. Så da begynte jeg å ta én, i høyden to, Paracet eller Ibux tabletter når det ble for ille, og det fungerer sånn passelig.

Men takket være leger som Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinneklinikken, og Kari Hilde Juvkam og Hilde Beate Gudim, som har skrevet bøker om gynekologi og er opptatt av å gi relevant helseinformasjon til kvinner, så lærer jeg i en alder av tretti år at:

  • Det er et poeng å velge for eksempel Ibux som er et NSAID-medikament, fremfor Paracet som ikke er det, fordi disse medikamentene hemmer produksjonen av prostaglandiner som gir smertene.
  • Det er et poeng å ta det jo før, jo heller, fremfor å holde ut smertene til det blir for ille.
  • Det er et poeng å ta én stor førstedose, fremfor å ta en-to tabletter á 200 milligram.

Så hvis du, som meg, ikke lærte dette i ungdommen, ei heller fikk dette innprentet i løpet av voksenlivet, så kommer det en liten leksjon i bruk av smertestillende ved menssmerter her.

For kvinner som har menssmerter og vil ha effekt av smertestillende medikamenter, så er hva slags type smertestillende, når de tas og hvor mye som tas ikke uvesentlig.

LES OGSÅ: Slik lindrer gynekologene egne menssmerter

1. Hva slags smertestillende?

Ifølge Jukam så forekommer menstruasjonssmerter, dysmenoré på fagspråket, hyppig hos unge kvinner med etablert eggløsning. Det er en ikke uvanlig årsak til fravær fra skole og arbeid. Dessuten kan det gi redusert livskvalitet.

- Årsaken til dysmenoré er en normal prosess. Livmorslimhinnen støtes av livmorveggen og prostaglandiner produseres i slimhinnen sammen med andre kjemiske stoffer. Dette gir sammentrekninger i livmor musklene og forklarer menssmerter, sier spesialist i allmennmedisin Kari Hilde Juvkam, som er fastlege og godkjent veileder i allmennmedisin samt underviser i gynekologiske emner i ulike sammenhenger.

Publikumsnettsteder som Norsk Helseinformatikk (NHI.no) skiller mellom primær og sekundær dysmenoré. Primær dysmenoré, når den ikke skyldes sykdom, forekommer typisk fra puberteten og frem til midten av tjueårene, og gir smerter før, eller samtidig, med blødningen og varer i 1-2 dager. Sekundær dysmenoré forekommer typisk mellom 30 og 40 år, og gir smerter flere timer eller dager før blødningen, men bedres ofte når den starter.

- Det er veldig sjelden at det ligger noen sykdom bak. Da kalles det i tilfelle sekundær dysmenoré, sier Juvkam, som har skrevet bøkene «Gynekologi i allmennpraksis» (Tano Aschehoug 1999) og «Gynekologi kort og godt» (Universitetsforlaget 2008) sammen med spesialist i allmennmedisin Hilde Gudim (som har gitt noen innspill til artikkelen «i kulissene» og er å anse som bidragsyter, red.anm.).

Publikumsnettsteder gir mange råd for menssmerter, men ifølge Nesheim er NSAIDs (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs) det eneste som er dokumentert virksomt mot menssmerter, i tillegg til hormonell behandling. Annet blir å regne som uspesifikke råd som hjelper litt mot plager og vondt, sånn generelt.

- Når det gjelder reseptfrie anti–inflammatoriske medisiner er det de som går under samlenavnet NSAIDs som er mest effektive. Dette fordi de stopper prostaglandinproduksjonen, sier professor emeritus i fødselshjelp og kvinnesykdommer Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinneklinikken i Oslo, samt styreleder i Sex og samfunn som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

Ibuprofen (Ibux) og Naproxen er vanlige typer. Paracetamol (Paracet) tilhører ikke denne gruppen.

- NSAIDs som hemmer produksjon av prostaglandiner, er spesielt godt egnet til å dempe smerten, sier Juvkam.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

MENSSMERTER: For kvinner som har menssmerter og vil ha effekt av smertestillende medikamenter, så er hva slags type smertestillende, når de tas og hvor mye som tas ikke uvesentlig. FOTO: NTB Scanpix
MENSSMERTER: For kvinner som har menssmerter og vil ha effekt av smertestillende medikamenter, så er hva slags type smertestillende, når de tas og hvor mye som tas ikke uvesentlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Når smertestillende?

NSAIDs tas gjerne i 1–2 dager i perioden, eller i 1-2 dager før perioden starter ved alvorlige smerter.

- Det finnes mange NSAIDs, og ibuprofen og naproxen er slike. Man skal ta dem jo før jo heller men ikke før smertene har begynt – for å stoppe prostaglandinproduksjonen i tide, sier Nesheim.

- For å effektivt bryte produksjonsrekken av prostaglandinene må NSAIDs preparater tas straks symptomene kommer, sier Juvkam.

3. Hvor mye smertestillende?

- Ofte trengs det en ganske høy dose – det kan være lurt å ta 800 milligram. Ofte trengs det da ikke mer i det hele tatt, sier Nesheim.

- En såkalt «ladningsdose», vanligvis en dobling av ordinær dose ved begynnende smerter øker effekten, og etterfølges eventuelt av ordinær dose inntil symptomene avtar, sier Juvkam.

- Det er ikke vist at et NSAID preparat (naproxen, ibuprofen, diklofenac m.fl.) er mer effektivt enn et annet, men det er mer effektivt enn paracetamol, avslutter hun.

Merk at vi fokuserer på tabletter, da mikstur og tyggekapsler er ment til barn og har svak styrke. Hvis noen likevel trenger dette kan de få råd på apoteket.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om sex og mensen

Dosering

Doseringsangivelsene i Felleskatalogen for IBUPROFEN (bl.a. Ibux) er første dose 400-800mg, deretter hver 6-8. time etter behov. NAPROXEN (for eksempel naprosyn, naproxen, napren) tas i dose 500mg, deretter 250mg ved behov inntil 1250 mg per døgn.

Vi må være oppmerksom på at NSAIDs kan gi bivirkninger kvalme, hodepine og magesmerter ved kortvarig bruk og magekatarr og mageblødning i sjeldne tilfeller.

Kortvarig bruk er sjelden noe problem.

Ønsker man å bli gravid anbefales ikke NSAIDs fordi det kan gi midlertidig nedsatt evne til å bli gravid.

Kilder: Felleskatalogen/felleskatalogen.no og spesialist i allmenmedisin Kari Hilde Juvkam.

LES OGSÅ: ​​Flere unge blir forgiftet av paracetamol

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer