øyemigrene

En tredjedel av alle med migrene har øyemigrene (og nei, det er ikke en øyesykdom)

Synsforstyrrelser kan være et forvarsel om at et migreneanfall er på vei.

ØYEMIGRENE: Aura er forbigående sanseforstyrrelser som oppstår før hodepinen setter inn, men det er ikke alle med migrene som opplever dette. Foto: Shutterstock / puhhha
ØYEMIGRENE: Aura er forbigående sanseforstyrrelser som oppstår før hodepinen setter inn, men det er ikke alle med migrene som opplever dette. Foto: Shutterstock / puhhha Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det kan høres sånn ut, så er øyemigrene slett ikke en øyesykdom. Men heller et fenomen som oppstår i forbindelse med migrene.

– Øyemigrene er det samme som migrene med aura. Aura er et forvarsel om et migreneanfall og kommer typisk 5 til 60 minutter i forkant av migrenehodepinen, sier Kjersti Aaseth, lege og spesialist i nevrologi ved Nevrologisk avdeling, Akershus Universitetssykehus, til KK.no.

LES OGSÅ: Er du mye svimmel? Da kan det hende du har krystallsyke

Dette er altså forbigående sanseforstyrrelser som oppstår før hodepinen setter inn, men det er ikke alle med migrene som opplever dette.

– Migrene rammer 10-12 prosent av den voksne befolkning, og cirka en tredjedel har migrene med aura. Begge former opptrer rundt dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn, forteller hun.

LES OGSÅ: Nathalie Brodahl (45) led av smertefull migrene - nå har hun fått hjelp

Gir synsforstyrrelser og økt risiko for hjertesykdom

Migrene er ifølge Lommelegen en pulserende og ofte svært smertefull hodepine som kan vare i opptil 72 timer om gangen. Det er ikke uvanlig at kvalme og brekninger følger med et migreneanfall, i tillegg til at mange også opplever lys og lyd som ubehagelig.

Og for noen kan det altså oppstå sanseforstyrrelser som et forvarsel om et kommende anfall.

– Det varer som oftest rundt 20 minutter og kjennetegnes av ett eller flere symptomer som lysømfintlighet, oppfattelse av sterkt lys og synsforstyrrelser, sier Aaseth og forklarer videre. 

– Typiske synsforstyrrelser er sikksakklinjer i synsfeltet, tunnelsyn, vibrerende synsoppfattelse, tåkete synsfelt og opplevelse av saktebevegende flekker i synsfeltet. Mange har samtidig endret hørsel- og luktesans.

LES OGSÅ: Osten og vinen du ikke bør kombinere

SANSEFORSTYRRELSE: Synsforstyrrelser kan være sikksakklinjer i synsfeltet, tunnelsyn, vibrerende synsoppfattelse, tåkete synsfelt og flekker i synsfeltet. Foto: Shutterstock / KieferPix
SANSEFORSTYRRELSE: Synsforstyrrelser kan være sikksakklinjer i synsfeltet, tunnelsyn, vibrerende synsoppfattelse, tåkete synsfelt og flekker i synsfeltet. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

I enkelte tilfeller kan aura også gi utslag i delvise lammelser, ofte i ansiktet, i tillegg til talevansker. Dette er typiske symptomer som også ses ved hjerneslag, og kan derfor oppleves som skremmende.

En doktorgradsavhandling av Bendik Winsvold ved Universitetet i Oslo i 2014, viste at personer som har migrene med aura har 50 prosent høyere risiko for å utvikle metabolsk syndrom, som er en fellesbetegnelse på en samling symptomer som kan øke faren for blant annet diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Dette er symptomer som overvekt, ugunstig kolesterol, høye fettnivåer i blodet, høyt blodtrykk og insulinresistens.

Dette fant de etter å ha analysert data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 1 og HUNT 2, der 20 000 kvinner og menn er fulgt over 11 år, og kan være en av årsakene til den høyere forekomsten av hjerte- og karsykdom i denne gruppen. Denne kunnskapen er viktig siden blant annet både overvekt og høyt blodtrykk kan forebygges ved hjelp av livsstilsendringer eller medisiner.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

Menstruasjon kan utløse anfall

– De fleste med migrene har ikke aura, og de fleste som opplever aura får det nok heller ikke hver gang de får et migreneanfall, sier Lars Jacob Stovner, professor i nevrologi ved NTNU, til KK.no.

Han er også leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs Hospital.

Det er fortsatt noe usikkerhet rundt hvorfor vi får migrene, men det man vet er at genene våre i hvert fall spiller en stor rolle for hvem som får det. Er det flere i familien som har det, er risikoen større for at du kan få det. Og selv om det kan oppstå når som helst i livet, er det vanligst at det viser seg tidlig i livet.

– Du får det normalt ikke etter 50-årsalderen hvis du ikke har hatt det før. Noen kan få det i barndommen, men de fleste får det i puberteten eller i ung voksen alder. Så kan det være perioder der man blir bedre, perioder der man blir verre, eller det kan forsvinne helt, forklarer han. 

HORMONER: Mange kvinner får flere anfall, eller verre anfall under menstruasjonen. Foto: Shutterstock / 9nong
HORMONER: Mange kvinner får flere anfall, eller verre anfall under menstruasjonen. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer

Det er som sagt flere kvinner enn menn som sliter med migrene, og det er flere grunner til å tro at kvinnelige hormoner kan påvirke hyppigheten og styrken på migreneanfallene. 

– Mange kvinner får flere anfall, eller verre anfall under menstruasjonen. Noen får det også kun under menstruasjon. Siden det ofte starter i puberteten og mange blir bedre i svangerskap og etter overgangsalderen, har nok de kvinnelige hormonene mye å si, forteller Stovner.

LES OGSÅ:Endelig er jeg kvitt migrenen

Unngå «triggerfaktorer»

Det er flere måter å forebygge migreneanfall på, og det som er mest kjent er å ta forebyggende medisiner. Spesielt hvis man opplever hyppige migreneanfall kan man, ifølge Stovner, i mange tilfeller anbefale at man tar forebyggende medisiner hver dag. 

Det antas at det er flere faktorer som kan utløse anfall hos mennesker med migrene. I tillegg til hormoner i tilknytning til menstruasjon, kan også noen av faktorene handle om livsstil eller miljø.

– Vanlige utløsende faktorer for migrene – såkalte triggerfaktorer, er stress, alkohol (spesielt rødvin), uregelmessig søvnmønster, uregelmessig matinntak, menstruasjon, spesielle lukter (parfyme), væromslag og følelsesmessige påkjenninger. Samt flere typer matvarer, som sjokolade, sitrusfrukter og visse typer ost, forteller Kjersti Aaseth.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

Hvis du vet hva som ofte utløser dine anfall, vil det også bli lettere å unngå disse triggerfaktorene. Dette kan du forsøke å finne ut av ved å notere ned hva du gjorde eller hva du spiste og drakk før anfallet kom.

– Hvis man opplever at migrene utløses av spesielle ting, kan man prøve å unngå disse utløsende faktorene. Noen får for eksempel alkoholutløste anfall, og det kan man jo unngå. Men hvis det for eksempel er stress som er utløseren, er det ikke alltid så lett, forklarer Stovner. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer