Ny studie:

En treningspause kan gjøre at dette viktige proteinet blir «deaktivert»

- Det er jo et argument for å prøve å holde fast ved regelmessig aktivitet, fordi det blir tyngre å sette i gang igjen, sier ekspert om ny studie.

TUNG Å KOMME I GANG: Ny studie viser at mindre aktivitet gjør at kroppen produserer mindre av proteinet Piezo1. FOTO: NTB
TUNG Å KOMME I GANG: Ny studie viser at mindre aktivitet gjør at kroppen produserer mindre av proteinet Piezo1. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har nok alle opplevd at en pause fra treningen kan sette i gang en skikkelig ond sirkel. Jo mindre vi beveger oss, desto mindre orker kroppen.

Vi vet jo at trening opprettholder sterke muskler og god kondisjon, men en ny studie kan forklare mer om hvorfor det kan være så innmari vanskelig å komme i gang med treningen igjen - og hvorfor det er så vanskelig å begynne å trene i det hele tatt.

Når vi trener mindre, kan et viktig protein i kroppen bli «deaktivert» - noe som gjør det vanskeligere å trene og som kan føre til mer inaktivitet. Det skriver Sciencedaily om studien.

Dette viser studien

Deaktivering av Piezo1-proteinet - en blodstrømssensor - reduserer tettheten av kapillærer som fører blod til musklene. Denne begrensede blodstrømmen betyr at aktivitet blir vanskeligere å gjennomføre jo mindre vi trener.

Hovedforfatter bak studien, Fiona Bartoli ved the University of Leeds' School of Medicine, uttalte:

- Trening beskytter mot hjertesykdom, diabetes, depresjon og kreft. Dessverre er det mange som ikke trener nok, blant annet på grunn av skader eller mye PC-bruk. Dette setter flere mennesker i risiko for sykdom. Jo mindre folk trener, jo mindre «fit» blir de - noe som ofte fører til en nedadgående spiral.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer