Dyr På Ferie

- En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret

Eksperter anbefaler ikke å ha med dyr på ferie. Tar du likevel Fido med er det en del ting du må være obs på!

DYR PÅ FERIE: Skal du ha med hunden din på ferie i sommer, anbefaler Dyrevernalliansen at du reiser med bil, buss eller tog fremfor fly. Sørg i så fall på nok pauser med frisk luft og drikke. Foto: Scanpix
DYR PÅ FERIE: Skal du ha med hunden din på ferie i sommer, anbefaler Dyrevernalliansen at du reiser med bil, buss eller tog fremfor fly. Sørg i så fall på nok pauser med frisk luft og drikke. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ha med deg Fido eller Pus på tur er det en god del regler å forholde seg til, i tillegg til at du selvfølgelig vil være sikker på at den firbente har det bra. Ole-Herman Tronerud, som er veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet forteller at en de får en god del henvendelser fra reiselystne som helst vil ha med seg kjæledyret på tur.

Mattilsynet har anbefalt dyreeiere å vurdere om det er nødvendig å ta med seg hunden eller katten sin på ferie. 

- Om det er trygt avhenger av mange ting; hvor du skal, når på året du reiser, atferden til dyret der det er, kontakt med andre dyr på feriestedet og så videre. I tillegg er det jo dyrevelferdsspørsmål til dette, som om dyret må stå i bil i varmen, om stedet man skal til er egnet for dyr, er det streifende dyr eller ville dyr i området som kan være en fare for dyret ditt, sier Tronerud til KK.no.

LES OGSÅ: Mye menneskeliggjøring av hunden kan være skadelig

- Økende trend å ha med dyr på ferie

Hos Dyrevernalliansen er faktisk ikke dyr på feriereise noen vanlig problemstilling, og kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind forteller hun håper det er fordi de fleste heller skaffer dyrepass her hjemme. 

- Det har vært en økende trend å ta med familiens firbente på ferieturen. Men reising med familiedyr til andre land påfører mange dyr lidelser både på kort og lang sikt, og må derfor unngås. En utenlandsreise innebærer mye stress for dyret, forteller hun.

Skal et dyr være med på tur må det vanligvis fraktes i bur i lasterommet på flyet, samt at det lesses av og på flyet uten at du er der. 

- Økt trafikk av dyr over landegrenser utsetter også både dyrene som reiser, deres mennesker og hele populasjonen av dyr i Norge for risiko for sykdommer som man i Norge så langt har vært fri for. Noen av disse sykdommene er svært alvorlige, og kan påføre dyr store lidelser. Mattilsynets regler dekker ikke opp for alle sykdommer som kan dras inn, sier hun.  

Derfor anbefaler de altså at den firbente får bli hjemme. 

LES OGSÅ: Den nye ferietrenden: Langt billigere og med avslappende enn vanlig ferie

Sjekk opp reglene hos flyselskapet og i landet du skal til

Det er imidlertid ikke alle dyr som må oppholde seg i lasterommet på flyet. De aller minste får ofte bli med inn i kabinen, men her er det forskjellige regler fra flyselskap til flyselskap.

UT PÅ TUR: Mange velger å ta med seg hunden på tur. Foto: Scanpix
UT PÅ TUR: Mange velger å ta med seg hunden på tur. Foto: Scanpix Vis mer

Norwegian skriver for eksempel på sine nettsider at de tillater opp til to små hunder eller katter i kabinen på innlandsflyvninger i Norge (unntatt Svalbard), Sverige, Danmark, Finland og Spania. Unntaket er førerhunder, der det er egne regler. Hos noen flyselskaper betaler du for å ha med dyr, hos andre har du med hunden eller katten din istedenfor annen håndbagasje, og dyr er heller ikke tillatt på alle flyvninger, så her er det litt som må sjekkes opp både med flyselskapet og med landet du skal til. 

- Det er mange problemer som kan dukke opp. Blant annet kan det vise seg at transportburet er uegnet for ditt dyr. Dyrevernalliansen anbefaler at man unngår flyreiser for hund dersom de ikke kan bli med i kabinen, sier Efskind. 

- Det er en stor belastning for hunden å fly i lasterommet. Spesielt hunderaser med kort snute er utsatt for heteslag og i verste fall dødsfall i forbindelse med flyturer. 

Vil du reise med dyr anbefaler hun derfor å heller velge tog, bil og buss, men sørg for nok lufteturer og vann.

LES OGSÅ: - Det er mye uvitenhet blant norske hundeeiere

Vær forberedt på en tur til veterinær i ferielandet

I tillegg til valg av transportmiddel og alt som må sjekkes hos et eventuelt flyselskap er det store variasjoner hva gjelder reglene for å ta med dyr inn i andre land, samt at det er regler for innreisen tilbake i Norge.  

BØR FÅ BLI HJEMME: Det er ikke lett å reise fra husets godklump, men har dere mulighet til å få godt dyrepass kan det være best å heller ta ferien uten dyr. Foto: Scanpix
BØR FÅ BLI HJEMME: Det er ikke lett å reise fra husets godklump, men har dere mulighet til å få godt dyrepass kan det være best å heller ta ferien uten dyr. Foto: Scanpix Vis mer

- Skal du reise med familiedyret må du sette deg inn i reglene for innførsel i landet du skal til, det samme gjelder for innførselen tilbake inn i Norge. Å reise med dyr må planlegges godt på forhånd. Sjekk at du faktisk får lov til å ha med hunden på hotell, tog og andre oppholdssteder. Kjører du bil er det viktig med hyppige luftepauser, sier Efskind.  

Når du skal tilbake til Norge sier reglene at hunden må være ID-merket, ha gyldig rabiesvaksinasjon og behandling mot revens dvergbendelorm (parasitt som kan være svært farlig for mennesker). Sistnevnte skal gjøres mellom 24 og 120 timer før innreise i Norge, og dermed må dere til veterinær i landet dere ferierer i.  

Ellers varierer reglene fra land til land, så du må sjekke dette opp før du reiser.  

- Reglene er ulike fra land til land, og kan variere ut fra reisens varighet. Vi anbefaler å kontakte en veterinær i god tid på forhånd, sier Efskind. 

Skal du for eksempel returnere fra Danmark, som ifølge Tronerud har like kraven som fra de fleste EU-land, gjelder følgende regler: 

 • Hunder (gjelder også valper) skal få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm mellom 24 og 120 timer før ankomst til Norge. Behandlingen må skje i det landet hunden befinner seg i før den kommer til Norge.
 • Alle dyr skal ha helsesertifikat eller pass.
 • Alle dyr skal ha gyldig rabiesvaksinasjon.
 • Alle dyr skal ha identitetsmerking. Identitetsmarkeringen skal skje før rabiesvaksinasjonen. 
   

Kommer dere fra Sverige gjelder disse: 

 • Hunder (gjelder også valper) skal få behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm mellom 24 og 120 timer før ankomst til Norge. Behandlingen skjer da i Sverige. 
 • Alle hunder og katter skal ha EU-pass.
 • Alle dyr skal ha identitetsmerking. 


(Kilde: Mattilsynet.no)

Du leser mer om reglene for reise med dyr mellom land på Mattilsynet.no, og på deres Facebook-side Reise med kjæledyr. 

LES OGSÅ: Dette vil barna EGENTLIG i ferien sin

Flere ferieråd:  

 • Husk at familiedyr har andre behov enn deg, spesielt gjelder dette i varmere klima, for eksempel på stranden. Sørg for skygge og masse vann. Hunder med tykk pels kan gjerne klippes om sommeren.
 • Vi vil også advare mot å falle for fristelsen å kjøpe billig valp eller kattunge i utlandet. I tillegg til risiko for smittsomme sykdommer og forfalskede dokumenter, kan dyrene komme fra kyniske og useriøse oppdrettere. Alvorlige arvelige lidelser og psykiske traumer er noe av det man kan få med på kjøpet.
 • Dersom du skal reise bort og ikke skal ta familiedyret med deg må du sørge for dyrepass god tid i forveien. Det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Dyret skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.
 • Dersom noen andre må passe dyret når du er bortreist anbefaler Dyrevernalliansen at dette gjøres av noen du stoler på. Venner, familie eller bekjente som kjenner dyret er det aller beste.

  (Kilde: Kaja Ringnes Efskind /Dyrevernalliansen) 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer