Røntgen, CT, MR

- En vanlig gave til bestefar kan være gavekort på kroppsskanning

Bruken av røntgen og bildeundersøkelser har økt veldig de siste 20 åra. Nå roper myndigheter, leger og forskere varsko.

RØNTGEN: Norge er storforbruker av røntgen - og spesielt har bruken av MR og CT økt. Eksperter forteller at det ofte er en forventning om henvisning til røntgen fra pasient og pårørende - men at en veldig stor andel av røntgenbruken er unødvendig. Foto: NTB/Shutterstock
RØNTGEN: Norge er storforbruker av røntgen - og spesielt har bruken av MR og CT økt. Eksperter forteller at det ofte er en forventning om henvisning til røntgen fra pasient og pårørende - men at en veldig stor andel av røntgenbruken er unødvendig. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Røntgen er et viktig verktøy innenfor diagnostisering og behandling av pasienten - og dagens helsevesen er avhengig av dette verktøyet. Men selv om diagnostisering har en stor nytteverdi så er det forbundet med en liten risiko, sier fagdirektør Eva Godske Friberg i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i en podkast fra DSA.

De siste 20 åra har bruken av røntgen og bildeundersøkelser økt veldig både i Norge og i andre vestlige land.

I land som Tyskland og USA har det blitt stadig mer vanlig å få gjennomført en jevnlig «EU-kontroll» av kroppen. Friberg forteller at i USA har man mobile CT-skannere utenfor eksempelvis kirker, slik at man kan ta en sjekk når man kommer ut av kirken for å sjekke om man er frisk.

- En vanlig gave til bestefar kan være et gavekort på en helkroppsskanning med CT, forteller hun.

Dårlig oversikt over bruken av røntgen i Norge

Vi er ikke helt der i Norge, at man kan kjøpe gavekort på kroppsskanning i butikken. I Norge må du ha en henvisning fra lege eller behandler for å få en undersøkelse på et røntgeninstitutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer