I hele februar har jeg vært syk. Vi snakker alt ifra en enkel forkjølelse til hissige streptokokker. Og nå er jeg SÅ lei! Så lei at jeg har laget en liste over ting jeg skal gjøre nå som det hele er over, slik at jeg kan sørge for at jeg ikke blir syk igjen.
LES OGSÅ: Blir du alltid forkjølet på senvinteren? Det kan være pollenallergi
1. Ta det med ro
Mange kan merke at influensaen kryper innpå en. Når du begynner å hoste litt og stadig vekk må snyte deg, er det viktig at du tar vare på deg selv og ikke sliter ut kroppen din. Ta det fra ei som absolutt ikke roet ned! Og på grunn av det strakk denne «sykdomsperioden» seg over fire uker.

Nu studie: Nybakte mødre får en time mindre søvn, mens far mister bare et kvarter
Rebecca Jane Cox, leder av Influensasenteret og professor ved universitetet i Bergen, har tidligere sagt til KK at det beste du kan gjøre når du blir syk, er å lytte til kroppen din.

- Jeg mener jo at kroppen forteller det selv. Er du veldig syk og orker ikke annet enn å ligge under dynen, så skal du ligge under dynen. Det er når vi hoster og nyser at vi sprer virus, så det som er viktig er at vi har god hoste- og luftveishygiene. Det gjelder alle; at du hoster inn i armkroken, at du bruker papir og kaster det rett etter bruk og at du har god håndhygiene. Ellers sier kroppen ifra når du skal være hjemme fra jobb.
2. Vask hender ofte
I tillegg til å hoste inn i armkroken og at du bruker papir når du snyter deg, så er det ikke overraskende at det også er viktig å vaske hendene! Enten du er syk eller ei!
Trappegelender, dørhåndtak og mobiltelefoner, det er ikke måte på hvor mye hendene våre er borti i løpet av en dag, og vi utsettes derfor stadig vekk for bakterier og virus som kan gjøre oss syke.

Så lenge kan du bruke ulltøyet før du må vaske det

Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet (FHI), har tidligere fortalt KK at man alltid skal vaske hendene i følgende situasjoner:
- Etter toalettbesøk.
- Etter å ha hostet, nyst eller pusset nesen.
- Når hendene er skitne eller synlig tilsølte.
- Etter vi har tatt på noe urent eller berørt flater eller gjenstander mange har vært i kontakt med, som for eksempel dørhåndtak eller betalingsterminaler - som faktisk har like mange bakterier som et offentlig toalett.
- Før vi skal spise eller tilberede mat.
- Dessuten er det viktig å vaske hendene oftere når man er syk, og alltid før man skal besøke andre som er syke, har Sorknes sagt.
Husk også å bruke god tid når du vasker hendene. Og ikke glem områdene som ofte ikke blir vasket godt nok, som tomler og under neglene.
3. Skift tannbørste
Under mitt siste legebesøk anbefalte legen meg å skifte tannbørste. Noe som ga fullstendig mening ettersom jeg har brukt samme tannbørste disse ukene. Det er et så enkelt tiltak, men noe man ofte glemmer.
Faktisk så bør man bytte tannbørste hver tredje måned. Det anbefaler Vitusapotek på sine nettsider og tannpleier i Jordan, Renate Derås, til Dagbladet.


Hva er egentlig best, elektrisk eller vanlig tannbørste?
4. Ikke ha tannbørstene sammen
Mange av oss bor sammen med andre mennesker. Og mange av oss setter tannbørstene sammen i en beholder på badet.
Når først en i huset er smittet, kan det være en svært god idé å holde tannbørstene adskilt.

5. Vask huset
Selv om sykdommen kanskje er borte fra kroppen din, så kan den henge igjen i huset ditt. Mange har tilbragt mange timer på sofaen med huet langt ned i puta, man har tatt på alt fra fjernkontrollen til diverse dørhåndtak, og man har snytt seg og hosta rundt om i hjemmet.
For å forhindre at du, eller noen andre i heimen, skulle bli syk, så er det lurt å vaske huset etter sykdomsperioden.

Trine L'Abee-Lund jobber med bakterier - slik vasker hun huset sitt

6. Skift på senga
Etter at hjemmet ditt har fått vaska seg ordentlig, er det greit å skifte sengetøy i samme slengen!
Malin Skaar, leder ved Orkla Forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no, har tidligere uttalt at du bør skifte sengetøy cirka annenhver uke.

128 år gammel patent lagt frem: Slik skal dorullen henge
- Vask det på minst 60 grader og sjekk alltid vaskeanvisningen. Det kan også være lurt å bruke tøymykner, gjerne uten parfyme med tanke på barn og allergikere – da lukter sengetøyet rent og lukter friskt neste gang du skal bruke det, har hun tidligere fortalt.
En ting mange glemmer etter de har skiftet sengetøy, er at madrassen fortsatt er like støvet, skitten og full av midd. Men siden du ikke får plass til den i vaskemaskinen, er det faktisk lurt å rengjøre den med støvsugeren - og det skal gjøres oftere enn du kanskje skulle tro.
- Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, har Skaar fortalt.
LES OGSÅ: Nå bør du legge dyna i snøen
