Utflod:

Endret utflod? Kanskje du er for renslig?

- Det er ikke sjelden at kvinner vasker på seg underlivsplager, sier lege.

UTFLOD: Noen har mer utflod enn andre, og kan også oppleve at det skaper flekker i undertøyet. FOTO: Shutterstock
UTFLOD: Noen har mer utflod enn andre, og kan også oppleve at det skaper flekker i undertøyet. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Alle kvinner får utflod, enten det er snakk om små eller store mengder. I noen perioder kan vi også oppleve at utfloden endrer seg, enten i form av mengde, farge eller lukt. Men hvordan vet vi hvilke endringer som er normale, og når vi eventuelt burde oppsøke lege?

Lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold, forklarer at hvor mye utflod vi opplever varierer veldig fra kvinne til kvinne. Det varierer også ut i fra alder.

- Hvis du alltid har hatt mye utflod, så er det normalen for deg, og ikke noe du kan gjøre noe med, sier Aarvold til KK.

- I hvilke perioder kan man oppleve mest utflod?

- Yngre kan ha mer utflod enn eldre. I menstruasjonssyklus vil også utfloden være mest ved eggløsning og før mensen.

LES OGSÅ: Visste du at det er utfloden som gjør sædens reise til egget mulig?

Viktige bakterier

Aarvold forklarer at utfloden vår bestemmes av mengden væske som slippes fra kjertler i livmor og skjeden, og av bakteriene i skjeden som er vår normalflora.

- Vi har flest melkesyrebakterier (laktobasiller), men har også mange andre type bakterier i skjeden. Disse er viktige for å holde unna bakterier som ikke er bra for oss, samt holde vekk sopp. Endring i den fine bakteriefloraen kan gjøre at man får for lite melkesyrebakterier, som kan gi oppblomstring av bakterier som kan gi aerob vaginitt eller bakteriell vaginose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer