Utflod:

Endret utflod? Kanskje du er for renslig?

- Det er ikke sjelden at kvinner vasker på seg underlivsplager, sier lege.

UTFLOD: Noen har mer utflod enn andre, og kan også oppleve at det skaper flekker i undertøyet. FOTO: Shutterstock
UTFLOD: Noen har mer utflod enn andre, og kan også oppleve at det skaper flekker i undertøyet. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Alle kvinner får utflod, enten det er snakk om små eller store mengder. I noen perioder kan vi også oppleve at utfloden endrer seg, enten i form av mengde, farge eller lukt. Men hvordan vet vi hvilke endringer som er normale, og når vi eventuelt burde oppsøke lege?

Lege ved Sex og Samfunn, Trine Aarvold, forklarer at hvor mye utflod vi opplever varierer veldig fra kvinne til kvinne. Det varierer også ut i fra alder.

- Hvis du alltid har hatt mye utflod, så er det normalen for deg, og ikke noe du kan gjøre noe med, sier Aarvold til KK.

- I hvilke perioder kan man oppleve mest utflod?

- Yngre kan ha mer utflod enn eldre. I menstruasjonssyklus vil også utfloden være mest ved eggløsning og før mensen.

LES OGSÅ: Visste du at det er utfloden som gjør sædens reise til egget mulig?

Viktige bakterier

Aarvold forklarer at utfloden vår bestemmes av mengden væske som slippes fra kjertler i livmor og skjeden, og av bakteriene i skjeden som er vår normalflora.

- Vi har flest melkesyrebakterier (laktobasiller), men har også mange andre type bakterier i skjeden. Disse er viktige for å holde unna bakterier som ikke er bra for oss, samt holde vekk sopp. Endring i den fine bakteriefloraen kan gjøre at man får for lite melkesyrebakterier, som kan gi oppblomstring av bakterier som kan gi aerob vaginitt eller bakteriell vaginose.

Det motsatte kan også skje. Er det for mye melkesyrebakterier, kan utfloden bli for sur.

- Endringer i bakteriefloraen kan også gjøre at sopp trives bedre og det er større sannsynlighet for soppinfeksjoner, sier legen.

Hun understreker at dette er ikke farlige tilstander. Det går ofte over av seg selv, og er ikke smittsomt.

- Hvis det er veldig plagsomt kan man behandle det.

LES OGSÅ: Seks underlivsplager du bør vite om

Endringer i utfloden

Du har kanskje opplevd endringer i utfloden? I noen perioder kan vi oppleve en annerledes lukt og mengde enn vi er vant til, selv om vi ikke har eggløsning eller nærmer oss mensen. Aarvold forklarer at endringer i utfloden kan bety at noe ikke er i balanse, men det trenger ikke bety at noe er farlig.

- Etter samleie vil man kunne ha endret utseende og lukt på utfloden i noen dager, det samme hvis du har tatt en antibiotikakur, da det kan ha en effekt på bakteriene også i skjeden, sier hun.

Også ved oppstart av hormonellprevensjon kan du oppleve endring av utfloden, på grunn av hormonene. Men Aarvold trekker frem det som kanskje er den viktigste årsaken til at mange får endret utflod: Det vaskes for mye.

- Inne i skjeden skal det ikke spyles eller vaskes da det kan fjerne de fine laktobasillene så man får en ubalanse. Det er ikke sjeldent at kvinner vasker på seg underlivsplager, og det er derfor viktig å gi god informasjon om at man kan vaske vulva, mellom ytre og indre kjønnslepper, men ikke inne i selve skjeden.

- Man trenger ikke å bruke såper, selv ikke intimsåpe, men bør helst vaske med vann eller nøytrale oljer i vuvla.

ENDRING AV UTFLOD: Utfloden endrer seg ofte i forbindelse med mensen og eggløsning. FOTO: Shutterstock
ENDRING AV UTFLOD: Utfloden endrer seg ofte i forbindelse med mensen og eggløsning. FOTO: Shutterstock Vis mer

Når bør du oppsøke lege?

Det er altså normalt å oppleve endringer i utfloden i visse perioder. I noen tilfeller kan det derimot være lurt å oppsøke lege.

- Hvis man opplever endring av utfloden etter å ha hatt sex uten kondom med ny partner, så bør man alltid sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner, særlig klamydia. Det er ikke sikkert at dette er årsaken, men er en viktig årsak man må utelukke, sier Aarvold.

Mistenker du seksuelt overførbare infeksjoner, eller hvis plagene ikke går bort, bør du gå til legen. Aarvold understreker også at det er viktig å kontakte lege hvis du opplever endringer i utfloden mens du er gravid.

For de fleste tilstander som følge av ubalanse av bakterier i normalfloraen, vil plagene gå over av seg selv etter noen dager eller en ukes tid.

- Og det er fint hvis kroppen kan få litt tid til å fikse opp før vi starter behandling. Gjør de ikke det, eller du sliter med svie, kløe og ubehag så er det fint å få tatt en titt på det hos legen. Unngå for mange selvbehandlinger med kremer, og tabletter til skjeden som du kan kjøpe på apoteket uten resept.

Hun forklarer at soppinfeksjoner er lette å behandle med reseptfrie midler, men om det stadig kommer tilbake er det viktig at du snakker med helsepersonell for å vurdere andre årsaker eller medisiner. Hun fraråder også bruk av annen selvpleie, som du kanskje har hørt om:

- Yoghurt og eddik i skjeden er ikke anbefalt som behandling av plager i skjeden.

LES OGSÅ: Fire kjønnssykdommer svært mange får

Flekker i undertøyet

Utflod er altså noe alle kvinner opplever i varierende mengde. Du har kanskje også opplevd at det skaper flekker i undertøyet ditt? Ifølge en artikkel publisert i Women's Health er dette helt normalt. Ifølge fødselslege og gynekolog Kim Sonntag, som er intervjuet i artikkelen, trenger du ikke å bekymre deg så lenge utfloden ikke lukter vondt eller har en unormal farge. Flekkene er altså et resultat av at vaginaen din renser seg selv.

Du kan bidra med å holde trusene rene ved å vaske dem riktig. Leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på www.plusstid.no, Malin Skaar, sier at truser bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rene.

- Man kan spraye på litt OMO flekkfjernerspray før vask for å lettere få vekk flekker. Er det blodflekker så er det slik at blod best fjernes med kaldt vann, så i slike tilfeller er det lurt å enten skylle eller legge til bløt i kaldt vann først (eventuelt kjøre en maskin på 30 grader), for deretter å ta den hygieniske vasken på 60 grader, sier Skaar til KK.

LES OGSÅ: Mensen: Så mye er det vanlig å blø

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer